Epoca de piatră din mileniul III: 5,22% din gălăţenii care stau la bloc au apa potabilă tăiată din cauza datoriilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 10.000 de gălăţeni beau apă doar dacă trece cisterna pe lângă bloc. Foto: Adevărul
Peste 10.000 de gălăţeni beau apă doar dacă trece cisterna pe lângă bloc. Foto: Adevărul

Facturile restante ale celor peste 10.000 de oameni pentru care apa potabilă a ajuns o mare problemă se ridică la peste 2,2 milioane de euro, adică în jur de 220 de euro per persoană. În acelaşi timp, rău-platnicii acuză furnizorul de apă că a triplat tarifele pentru a face profituri exorbitante. De altfel, datoria restantă (pe cinci ani)  înseamnă 70% din profitul făcut de furnizor doar în 2014.

Conform datelor comunicate de funizorul de utilităţi regional Apă Canal SA, din totalul de 727 asociaţii de proprietari existente în municipiul Galaţi sunt sistate la furnizarea apei reci 38 asociaţii, ceea ce reprezintă 5,22% din totalul acestora.

Ca valoare, debitul restant al asociaţiilor sistate se ridică la nu mai puţin de  10.092.140 lei (adică peste 2,2 milioane de euro) şi reprezintă 65% din  soldul total  al asociaţiilor de proprietari din oraş.

Apă Canal are de recuperat de la clienţii din municipiul Galaţi circa 31,5 milioane de lei (aproape 7 milioane de euro), din care populaţia datorează 20,14 milioane de lei (15,9 milioane de lei este debitul asociaţiilor de proprietari), iar restul sumei este datorată de agenţi economici şi de entităţi publice.

O asociaţie cu datorii de un milion de euro!

Asociaţia de proprietari cu cele mai mari probleme este cea care poartă numărul 850 şi reuneşte gălăţenii care locuiesc în patru blocuri din Micro 39B. În total, în amintitele imobile vieţuiesc, în condiţii de epoca pietrei, circa 1.000 de oameni, iar datoriile lor la utilităţi sunt de un milion de euro, adică în jur de 1.000 de euro de persoană.

Cea mai mare datorie, de 2,97 milioane de lei, este la facturile de apă caldă şi căldură, în vreme ce datoria pentru apa rece este de 1,36 milioane de lei.

Amintita asociaţie nu mai are apă rece din 2010, apa caldă fiind şi ea sistată din 2011. Conform documentelor existente la Apă Canal şi Apaterm, există facturi restante de prin 2002 şi 2003, ceea ce indică faptul că la asociaţia nr. 850 a fost un dezastru administrativ în toată splendoarea.

Datorii imense la apa potabilă au şi asociaţiile cu numerele: 269 (Aurel Vlaicu) – 811.000 lei, 856 Pexco (Micro 39A) – 724.000 lei, 714 (Micro 30) – 667.000 lei şi 768 (Micro 14) – 648.000 lei. Toate sunt în curs de executare silită a datoriilor, iar singura modalitate de aprovizionare cu apă de băut a locatarilor este de la cisterna care trece pe fiecare stradă din două în două zile. 

Este de remarcat că asociaţiile cu probleme au făcut demersuri complet nesemnificative pentru a rezolva problema. În ultimele trei luni, doar 12 din cele 38 au achitat sume (modice) din datorie, în vreme ce restul continuă să spere că se va întâmpla o minune cu datoriile lor.

De fapt, cea mai mare parte din sumele încasate vin de la proprietarii care şi-au achitat datoriile restante pentru a se putea branşa individual la apă.

Apă Canal: Nu putea să dăm apă celor cu datorii

Apă Canal SA a menţionat, în repetate rânduri, că nu este dispusă să mai reia furnizarea apei către asociaţiile cu datorii.

„Subliniem că Ssocietatea Apă Canal S.A. Galaţi a încercat iniţial recuperarea pe cale amiabilă a creanţelor prin încheierea angajamentelor de plată eşalonată a soldurilor restante, reeşalonarea datoriilor/revizuirea angajamentelor de plată iniţiale, restricţionarea alimentării cu apă potabilă numai la blocurile/scările care aveau datorii mai mari (conform informaţiilor furnizate de asociaţiile de proprietari). Din păcate însă, clienţii societăţii nu sunt întotdeauna receptivi la soluţiile oferite de noi pentru scăderea soldurilor restante datorate. Majoritatea asociaţiilor sistate au datorii mai vechi de 270 de zile de la emiterea facturilor”, arată operatorul de servicii.

Populaţia acuză faptul că apa s-a scumpit masiv

În timp în ce Apă Canal îşi anunţă intransigenţa în relaţia cu datornicii, numeroşi preşedinţi de asociaţii de proprietari (inclusiv de la cele fără probleme cu plata) acuză societatea publică de faptul că în ultimii patru ani a triplat preţul apei potabile.

Apă Canal invocă un acord cu BERD (care a finanţat o serie de investiţii ale societăţii), însă asociaţiile contestă această explicaţie, câtă vreme societatea scumpeşte permanent apa dar face un profit consistent, deşi ar trebui să fie pe zero, dat fiind că furnizează un serviciu public cu caracter de monopol.

Bunăoară, anul 2014 a fost încheiat de Apă Canal cu un profit de 13 milioane de lei (la o cifră de afaceri de 89 de milioane, deci cu o rată excelentă a profitului), cu care s-a situat în topul firmelor gălăţene.

Se poate observa, aşadar, că datoriile pe cinci ani ale datoriilor cu apa tăiată înseamnă doar 70% din profitul făcut de Apă Canal SA pe anul 2014, ceea ce este indică faptul că lucrurile nu-s tocmai în regulă la societatea publică regională care, cum spuneam, are un monopol în furnizare. Însă despre acest subiect scandalos vom reveni cu un articol distinct.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite