Două reţete tradiţionale româneşti în care vedeta este urzica. Cum dregem preparatele şi definim gustul ideal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorbă de urzici cu afumătură Foto: epochtimes-romania.com
Ciorbă de urzici cu afumătură Foto: epochtimes-romania.com

Ciorba de urzici cu afumătură şi mâncarea de urzici frecate cu mălai sunt două mâncăruri care se prepară extrem de rapid, cu puţine ingrediente. Pregătirea termică a urzicilor alături de legume şi verdeţuri este la îndemâna oricui pentru a obţine o mâncare apetisantă.

Ciorbă de urzici cu afumătură

Începem prin a spăla şi curăţa urzicile, pe care le vom toca apoi mărunt. În acelaşi timp, vom pune afumătura la fiert, iar dacă acest lucru nu mai este necesar, o vom prăji uşor, adăugând pestea ea ceapa tocată mărunt, dar şi morcovul şi ţelina tăiate cubuleţe.

Vom toca mărunt şi usturoiul, urmând să îl adăugăm la finalul preparării termice a mâncării. ”Vom amesteca constant şi uşor ingredientele puse la călit, vom pune apoi sare şi piper şi puţină apă, lăsându-le să fiarbă aproximativ 15-20 de minute, timp suficient pentru ca rădăcinoasele să se înmoaie”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Cârnaţi sau slănină afumată-100 de grame;

-Urzici-150 de grame;

-Morcov-o bucată;

-Ceapă verde-o legătură;

-Pătrunjel-o legătură;

-Leuştean-o legătură;

-Ţelină-100 de grame;

-Usturoi verde-trei fire;

-Ouă-două bucăţi;

-Smântână;

-Sare şi piper după gust;

-Sare de lămâie-un vârf de linguriţă;

-Ulei-150 de grame.

Punem la final şi urzicile şi usturoiul tocat mărunt peste ciorba care fierbe, iar după cinci minute o vom gusta, urmând să definim gustul cu puţină sare de lămâie. Vom drege ciorba cu un gălbenuş de ou amestecat cu smântână, albuşul urmând să fie bătut spumă. Ca să facem ciorba şi mai apetisantă, vom pune puţin pătrunjel şi leuştean tocat mărunt, servind-o apoi cu mămăliguţă.

Mâncare de urzici frecate cu mălai

Urzicele sunt opărite şi curăţate, după care se vor pune din nou la fiert în apă cu sare timp de 15 minute. Le vom scurge de apă, fără a arunca zeama rezultată din fierbere. După ce le lăsăm să se tempereze puţin, vom toca mărunt urzicile, punându-le apoi într-un bol, unde vom adăuga mălai şi le vom amesteca până se formează o cremă.

mancare de urzici frecate cu malai

Mâncare de urzici frecate cu mălai FOTO epochtimes-romania.com

”Tocăm mărunt între timp şi ceapa şi o sotăm în ulei, adăugăm apoi usturoiul, iar la final punem urzicile amestecate cu mălai, completând şi cu puţină zeamă în care au fiert urzicile pentru a da consistenţă mâncării”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

Ingrediente:

-Urzici-500 de grame;

-Mălai-150 de grame;

-Ulei-150 de mililitri;

-Ceapă-o legătură;

-Pătrunjel-o legătură;

-Leuştean-o legătură;

-Usturoi verde-o legătură;

Avem posibilitatea să facem preparatul puţin mai închegat sau puţin mai zemos, în funcţie de gustul fiecăruia dintre noi. După 10-15 minute de fierbere a urzicilor cu mălaiul, vom adăuga pătrunjelul şi leuşteanul, iar preparatul este gata.

Mâncarea de urzici frecate cu mălai poate fi servită în perioadele de post, dar o putem mânca la fel de bine dreasă cu kefir sau smântână, alături de un ou prăjit şi mămăliguţă. Preparatul merge la fel de bine şi alături de nişte legume la grătar sau pilaf.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite