De ce nu este egoism să ne punem pe noi înşine pe primul loc. Cuvântul medicament care ne salvează de boală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO superbebe.ro
FOTO superbebe.ro

Cei mai mulţi dintre noi au impulsul de a sări să-i ajute pe alţii chiar dacă nu au energia sau starea mentală şi emoţională să facă acest lucru. Pentru câteva aprecieri de moment ne putem deteriora ireversibil sănătatea, iar atunci nu vom mai putea ajuta pe nimeni, nici măcar pe noi înşine.

Răspunsul la această întrebare este simplu şi vine cumva natural. Dacă nouă nu ne este bine, cu siguranţă nu vom putea face nimic pentru cei dragi, nu vom performa la job şi nici pentru societate. 

Cei mai mulţi dintre noi preferă să se sacrifice mereu pe ei înşişi pentru a-i ajuta pe cei dragi şi a-şi duce la capăt proiectele, dar pe termen mediu şi lung o astfel de gândire este extrem de nocivă.

Din cauza suprasolicitării fizice, psihice şi emoţionale, apar bolile, de ale căror efecte nu mai scăpăm, de regulă, toată viaţa, iar asta ne scade capacitatea extrem de mult. 

”Multă vreme, la nivel de programare psihomentală, au funcţionat programe care demonizau egoul, spunând că este periculos şi distructiv, printre altele. Ce trebuie să se ştie este că egoismul poate fi distructiv, dar şi constructiv sau sănătos”, explică psihologul Stelian Chivu.

Egoismul sănătos este acea stare, acel set de programe mentale, care ne ajută în activităţile cotidiene, dar este şi motorul pentru evoluţia personală. Dacă neglijăm acest aspect, vom crea un conflict interior atât mental, cât şi emoţional, care mai devreme sau mai târziu va somatiza şi în fizic.

Aşa apar stresul, anxietatea, tot felul de fobii şi alte dezechilibre. În acest context, dacă dezvoltăm prostul obicei de a-i pune pe alţii pe primul loc, iar pe noi, deloc, ne va duce finalmente la boală. ”Întotdeauna, dăm din ce avem. Putem oferi celorlalţi timp, energie sau bani. Dacă nu ai aceste lucruri nici pentru tine, este evident că nu le poţi oferi altora”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Hormonul fericirii

Cei care ajung să facă mai mult pentru alţii decât pentru ei, de obicei, sunt nemulţumiţi de sine, iar unii chiar vor să ajungă în centrul atenţiei şi să fie recunoscuţi pentru asta. ”Am avut un pacient care avea maşină şi care era folosit de prieteni şi cunoştinţe. Când aveau nevoie, îl sunau pe el, de ajunsese să nu mai aibă deloc timp pentru el. Suferea de anxietate pentru că nu reuşea să îi ajute pe toţi, iar unii dintre prietenii lui erau şi nemulţumiţi. Cam la asta se poate ajunge”, spune psihologul Stelian Chivu.

Prin urmare, fiecare din noi este necesar să îşi dezvolte puterea de-a spune ”nu”, un cuvânt asemănat de psihologi cu un adevărat medicament, pentru că ne poate salva sănătatea şi implicit viaţa. De asemenea, este important să conştientizăm că trebuie mai întâi să ne ajutăm pe noi înşine, fără să aşteptăm ajutor din exterior, şi apoi să îi ajutăm pe alţii.

”Este un mecanism extrem de interesant, care la nivel de creier poate produce endorfine, care cresc rezistenţa la durere şi stres. Ele sunt eliberate în organism când facem ceva plăcut, cum este ajutorul pe care îl acordăm cuiva. Există însă un <<dar>>. Această acţiune e necesar să fie echilibrată. Dacă depăşim măsura, ajungem în cealaltă extremă şi nu e bine”, explică psihologul Stelian Chivu.

Nu îi putem ajuta, de pildă, pe alţii când suntem obosiţi, lipsiţi de energie. Dacă facem asta, vom ajunge la oboseală cronică şi vom fi în plus şi stresaţi, iar de aici şi până la îmbolnăvire nu mai e decât un pas. În mod similar şi dopamina, numită şi hormonul fericirii, este secretată de organism când avem aşteptări pozitive de la ceea ce facem. Dacă însă nu primim răspunsul aşteptat, de pildă, nu ni se mulţumeşte aşa cum ne-am aşteptat, dopamina nu va fi secretată.

Sincronizare între minte şi inimă

Când conştientizăm să ne ajutăm mai întâi pe noi şi apoi pe ceilalţi, învăţăm practic să ne punem pe primul loc, dar fără să ne exacerbăm egoul sau să avem manifestări narcisiste, să ne apreciem şi să avem grijă de propriile noastre nevoi.

”Înveţi să te cunoşti mai bine şi nu te mai interesează aşa mult ce zice lumea despre tine şi oricum nu îi vei putea mulţumi niciodată pe toţi. Ne dezvoltăm astfel respectul faţă de sine şi vom creşte încrederea în sine, iar în acest mod devii propriul tău stăpân. Ca să facem toate aceste lucruri e nevoie în primul rând să îţi schimbi atitudinea”, spune psihologul Stelian Chivu.

Dacă sesizăm că ceea ce facem pentru alţii ne face nouă rău, e cazul să ne oprim. În egală măsură, e necesar să ne alocăm zilnic timp doar pentru noi înşine şi pentru ceea ce ne place să facem. Dispar astfel conflictele interioare şi apare coerenţa între ceea ce dictează inima şi ceea ce vrea mintea.

”Este esenţial să înţelegem că trebuie să ne salvăm pe noi înşine ca să îi putem salva pe alţii. La început, dai din ce ai, apoi dai din ce eşti”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cea mai uşoară cale prin care scăpăm de furie. Care este cel mai afectat organ  când ne lăsăm pradă emoţiilor negative

De ce ne este atât de greu să iertăm. Tehnica simplă prin care ne eliberăm de ură şi dorinţa de răzbunare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite