De la 1 februarie, pentru a putea ajunge în faţa judecătorului, reclamanţii trebuie să treacă mai întâi pe la mediator
0Începând din prima zi a lunii viitoare, instanţele de judecată nu vor mai accepta înregistrarea acţiunilor dacă reclamanţii nu fac fac dovada că au beneficiat de informare cu privire la posibilitatea rezolvării pe cale amiabilă a conflictelor.
Fie că intenţionaţi să divorţaţi, fie aveţi un conflict de muncă sau cu un vecin şi trebuie să vă adresaţi instanţelor de judecată este bine să ştiţi că, de la 1 februarie a.c., veţi putea tranşa disputa cu ajutorul justiţiei numai după o vizită obligatorie la un mediator autorizat. Cu începere din luna februarie, acţiunile vor fi înregistrate la Instanţe numai după prezentarea documentelor care atestă că reclamanţii au fost informaţi de către mediatori autorizaţi cu privire la posibilitatea stingerii conflictelor pe cale amiabilă, prin procedura medierii.
Procedura informării privind medierea a devenit obligatorie pentru părţi încă de anul trecut, din luna octombrie, dar neefectuarea acesteia nu limita accesul la actul de justiţie. Ulterior, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, numărul 90/ 12.12.2012 a corelat prevederile Legii Medierii cu cele ale noului Cod de Procedură Civilă, care va intra în vigoare la data de 1 februarie 2013, şi pe cale de consecinţă, instanţele vor respinge orice acţiune pentru care nu s-a îndeplinit procedura informării privind medierea, aplicând sancţiunea inadmisibilităţii.
”Informarea este gratuită, părţilor prezentându-li-se noţiunea de mediere, drepturile lor, avantajele medierii, rolul mediatorului. Numai în urma acestei şedinţe de informare părţile vor decide dacă urmează calea medierii pentru rezolvarea conflictului sau vor merge mai departe, în instanţă. În cazul în care părţile aleg medierea, vor încheia un contract de mediere, iar dacă optează pentru judecată, mediatorul le va elibera actele cu care se va putea face dovada, la instanţă, că a fost îndeplinită procedura”, a precizat Anca Simona Cînepă, preşedintele Camerei Mediatorilor Galaţi.
Mai trebuie reţinut faptu că, dacă la informare participă ambele părţi implicate în conflict, se va elibera un certificat de informare, iar dacă va participa doar una dintre acestea (pentru că cealaltă nu dă curs invitaţiei mediatorului), atunci va fi eliberat un proces verbal doveditor că a fost îndeplinită procedura prealabilă.
Dacă părţile optează pentru rezolvarea disputei apelând la mediere, la finalul acesteia, înţelegerea rezultată prin voinţa părţilor, cu ajutorul mediatorului, va fi confinţită de un acord. Acest document eliberat de mediator va putea fi prezentat notarului sau judecătorului pentru ca înţelegerea părţilor să devină executorie.
„Aprecierea noastră este că se va ajunge ca, din 10 informări la mediator, să se încheie între trei şi patru medieri”, a declarat Ciprian Frandeş, consilierul deputatului Alina Gorghiu, unul dintre autorii modificărilor la Legea medierii, prezent la Galaţi în acest weekend pentru a participa la un simpozion cu tema „Perspectiva medierii în societatea modernă din România”.
De ce este de preferat medierea
Medierea are mai multe avantaje, care o fac preferabilă acţiunii în instanţă. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:
- Nu este costisitoare şi în orice caz costurile sunt mai mici decât cele pe care presupune un proces (de exemplu nu se datorează taxe de timbru). În plus, există şi avantajul că taxa de timbru, plătită anterior pentru înregistrarea acţiunii în instanţă, se restituie dacă părţile ajung la un acord prin mediere inainte de a se prezenta în faţa judecătorilor. Mai mult, beneficiază de restituirea sumei plătite mediatorului cu titlu de onorariu:
a) persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
b) dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.
c) ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.
- Asigură rezolvarea rapidă a disputelor. O şedinţă de mediere poate dura, în jur de 2 – 3 ore, iar procedura se poate finaliza chiar şi după prima şedinţă. Dacă sunt necesare mai multe şedinţe de mediere, acestea pot fi programate în zile succesive. Prin comparaţie, un proces poate dura ani de-a rândul, iar între termenele de judecată părţile aşteaptă luni de zile înfăţişarea în faţa instanţei şi implicit tranşarea disputei.
- Procedura de mediere nu se desfăşoară într-un cadru rigid, precum cel al şedinţelor de judecată ceea ce facilitează dialogul şi exprimarea neîngrădită a punctelor de vedere şi voinţei ambelor părţi.
- Medierea asigură confidenţialitate. Dacă în sala de judecată, de exemplu, amănunte ale vieţii intime, sunt dezvăluite inevitabil întregii asistenţe, la mediere, penibilul unor asemenea expuneri publice nu există.
- În cazul medierii părţile aflate în conflict participă în mod activ şi nemijlocit la rezolvarea disputei şi ajungerea la un acord. În cazul unui proces, judecătorul le va impune părţilor hotărârea sa.
- Mediatorul nu decide de partea cui este dreptatea şi este imparţial. Rolul său este acela de a ajuta părţile în conflict să discute deschis despre problema lor şi de a le ajuta să identifice soluţii viabile şi durabile. În final, mediatorul va ajuta părţile să redacteze înţelegerea la care au ajuns.
- Un acord între părţile aflate în conflict poate avea drept rezultat împăcarea acestora. Un proces, care impune uneia dintre părţi o hotărâre favorabilă doar celeilalte, este de natură ca, după caz, să relanseze, să menţină sau să determine amplificarea conflictului.
-Medierea duce la degrevarea instanţelor de judecată prin reducerea numărului cauzelor aflate pe rolul acestora. Drept consecinţă va creşte calitatea actului de justiţie întrucât judecătorii se vor putea concentra asupra cauzelor complexe.
Numeroase conflicte pot fi soluţionate prin mediere
Pot fi rezolvate prin mediere numeroase tipuri de conflicte practic din varii domenii ale Dreptului. Mediatorul vă poate ajuta să divorţaţi rapid şi fără inconvenientele unui partaj tranşat public, în instanţă sau să rezolvaţi o divergenţă pe marginea exercitării dreptului de proprietate ori a unui conflict cu vecinii.
Astfel din domeniul Dreptului civil se pretează la rezolvare prin mediere grăniţuiri, revendicări, pretenţii, evacuări, obligaţii de a face, partaje, raporturi locative ş.a.. Din dreptul familiei se pot soluţiona prin mediere divorţuri, partaje de bunuri comune, încredinţări minori. Şi din Dreptul penal se pot rezolva prin mediere acele cauze în care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă şi împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală (lovire sau alte violenţe, vătămarea corporală, vătămarea corporală din culpă, violarea de domiciliu, ameninţarea, abuzul de încredere, distrugerea - art. 217. alin. 1. Cod penal, tulburarea de posesie, abandonul de familie, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor, tulburarea folosinţei locuinţei). În domeniul Dreptului Comercial sunt rezolvabile somaţii de plată, pretenţii iar cazul litigiilor de muncă, de asemenea se pot soluţiona o serie întreagă de conflicte având ca obiect drepturi băneşti, desfacerea contractului individual de muncă ş.a..
Mediatorii sunt uşor de găsit
În holul Palatului de Justiţie, este afişat Tabloul mediatorilor autorizaţi din judeţul Galaţi, pentru fiecare existând indicat, în dreptul numelui, un număr de telefon pentru a putea fi contactat.
De asemenea, tabloul (lista) mediatorilor autorizaţi poate fi consultat pe site-ul Consiliului de Mediere, care poate fi accesat la adresa www.cmediere.ro, la secţiunea "Tablouri/liste" unde veţi găsi mai multe detalii despre fiecare mediator.
În judeţul Galaţi activează în prezent peste 130 de mediatori, organizaţi în mai multe asociaţii profesionale