Cum se tergiversează un dosar de corupţie de peste 7 ani. Un inspector de la Finanţe se numără printre inculpaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţele gălăţene nu reuşesc să finalizeze un dosar de corupţie, deşi acesta a ajuns pe masa judeătorilor de peste şapte ani, iar faptele s-au comis acum mai bine de 11 ani.

Procurorii anticorupţie susţin că, în perioada februarie 2005–octombrie 2006, Pohrib Alexandru, administratorul SC Tubmeto SRL Galaţi, a întocmit mai multe documente contabile (facturi fiscale de cumpărări de mărfuri, contracte de prestări servicii), în baza cărora s-au înregistrat operaţiuni comerciale fictive, pentru care trebuia plătit TVA în valoare de 2.566.040 lei.

Administratorul  SC Tubmeto SRL Galaţi a fost ajutat de Miclescu Octavian, care la momentul respectiv era administrator la SC Micmeto SRL Galaţi Galaţi, şi care a semnat mai multe documente de evidenţă contabilă privind operaţiuni comerciale fictive.

Inspectorul fiscal Miloiu Eduard Claudiu este suspectat de procurorii anticorupţie că a întocmit trei rapoarte de inspecţie fiscală false la firmele administrate de Pohrib Alexandru. Manevra a costat bugetul de stat 2.582.824 lei (aproximativ 723.480 de euro), ce reprezintă TVA şi impozit pe profit. Miloiu Eduard Claudiu este judecat acum pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în timp ce Pohrib Alexandru şi Miclescu Octavian  vor răspunde pentru evaziune fiscală şi complicitate la comiterea aceleiaşi infracţiuni. 

După un raport de expertiză vine lămurirea raportului de expertiză

Cea  mai mare pedeapsă a primit-o iniţial Alexandru Pohrib, condamnat de judecători la trei ani de închisoare pentru evaziune fiscală, dar care ar urma să execute în final şase ani de închisoare, în condiţiile în care se afla în termenul de încercare după condamnarea pentru o altă faptă penală, iar magistraţii au decis să îi contopească pedepsele.

Octavian Miclescu a scăpat doar cu un an de închisoare cu suspendare pentru complicitate la evaziune fiscală, în timp ce inspectorul Eduard Claudiu Miloiu a fost condamnat într-o primă fază la trei ani de închisoare, dar cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Cei trei au fost obligaţi iniţial de către Judecătoria Galaţi să achite 2.582.824 de lei către ANAF, banii reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat prin operaţiunile frauduloase. După 6 ani de judecată, Curtea de Apel Galaţi a hotărât în mod surprinzător ca dosarul să fie rejudecat, iar 

Judecătoria Galaţi a decis să trimită dosarul la Tribunal, pe motiv că nu ar avea competenţa să judece procesul.

Astfel, la 11 ani de la comiterea faptelor, procesul a reînceput la Tribunal, însă nu există semne încurajatoare că dosarul se va finaliza prea curând. După ce s-au dat nu mai puţin de cinci termene de judecată pentru a se depune la dosar o expertiză fiscală, judecătorii au mai acordat două termene pentru ca părţile să studieze raportul cu pricina, iar pe 15 mai, la ultimul termen de judecată, procesul s-a mai amânat o dată pentru ca expertul să dea lămuriri în legătură cu anumite aspecte consemnate în raportul de expertiză.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite