Cum se pregătesc apetisantele sărmăluţe în foi de ştevie.  Secretul sosului stins cu borş care dă savoare preparatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: mancamsanatos.ro
Foto: mancamsanatos.ro

Preparatul combină aroma cărnii de vită şi porc cu gustul acrişor al frunzei de ştevie. Gustul este desăvârşit de un sos în care se pune printre altele ţelină şi smântână.

Spălăm carnea de vită şi cea de porc, o tocăm, la fel ca şi ceapa, pe care o vom căli. Peste ceapă vom pune orezul, adăugăm sare şi piper după gust, şi apoi pătrunjelul şi carnea şi amestecăm până când compoziţia se omogenizează bine.

”Cu această compoziţie umplem frunzele de ştevie, cărora le vom scoate în prealabil acele nervuri şi le vom opări în apă cu sare. Curăţăm ţelina şi morcovul şi le punem la sotat în ulei, astfel încât să se înmoaie, dar fără să se caramelizeze. Adăugăm în ploaie făina şi după două minute de călire, stingem sosul cu borş şi îl lăsăm să fiarbă 40 de minute, iar apoi punem şi mărarul tocat”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Ingrediente:

-Carne de vită-300 de grame;

-Carne de porc-300 de porc;

-Foi de ştevie-30-40 de bucăţi;

-Ulei-50 de mililitri;

-Ceapă-o bucată;

-Orez-o ceaşcă;

-Pătrunjel-o legătură                           .

Ingrediente pentru sos:

-Ulei-70-80 de mililitri;

-Făină-două linguri;

-Morcovi-o bucată de mărime potrivită;

-Ceapă-o bucată;

-Ţelină-100 de grame;

-Borş-500 de mililitri;

-Mărar-o legătură;

-Smântână-70 de grame.

Acest sos îl vom pune peste sarmalele pe care le-am aşezat într-o tavă, urmând să le fierbem timp de o oră. În ultimele 20 de minute de tratament termic, le vom introduce la cuptor. Sărmăluţele în foi de ştevie se servesc cu smântână alături de un pahar de vin roşu.

Găluşte cu căpşuni

Căpşunile se spală şi li se rup codiţele, după care se aşează într-un vas pentru a se scurge bine. Untul se aşează într-un vas şi se amestecă până se face spumă, după care se adaugă brânza. Încorporăm şi ouăle în compoziţie, apoi coaja de lămâie şi zahărul vanilat.

”Ingredientele se amestecă bine, iar aluatul rezultat se va acoperi şi se va lasa la rece pentru o oră, o oră şi jumătate. Punem într-o cratiţă mare apă cu sare la fiert, iar din aluat vom face găluşte, în interiorul cărora vom introduce căpşunile. De menţionat este că vom alege căpşuni de dimensiuni mici şi medii, astfel încât să încapă fără probleme în găluşte”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

galuste cu capsuni Galati

FOTO retete.unica.ro

Ingrediente:

-Brânză de vaci-250 de vaci;

-Ouă-două bucăţi;

-Făină-150 de grame;

-Unt-100 de grame;

-Căpşuni-250 de grame;

-Zahăr vanilat-un plic;

-Coaja de la o lămâie.                                        

Vom tăvăli apoi găluştele prin făină şi le vom pune la fiert, fiind atenţi să nu punem prea multe în recipientul unde le tratăm termic pentru a nu le zdrobi. După ce le scoatem, le vom tăvăli prin pesmet prăjit puţin într-o tigaie, suficient cât să se rumenească uşor, în care putem adăuga, după preferinţă, zahăr vanilat pentru a le da un gust mai plăcut. Găluştele cu căpşuni se pot servi, după gust, cu un topping de caramel sau de ciocolată.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite