Cum facem rapid cea mai gustoasă pască de Paşte. Reţeta simplă pentru aluat şi compoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pască Foto: www.gustos.ro
Pască Foto: www.gustos.ro

Nu există masă de Paşte la români pe care să nu troneze o pască rumenă cu brânză şi stafide, care să îţi îmbie mirosul. Reţeta este simplă şi cu puţină răbdare, o poate face oricine.

Sunt nenumărate reţete de pască, iar fiecare gospodină are propria reţetă pe care o pregăteşte în fiecare an. Una dintre cele mai gustoase reţete de pască este cea cu brânză şi stafide.

Începem prin a cerne făina într-un castron mai mare, iar în mijlocul acesteia vom pune brânza alături de celelalte ingrediente (lapte, zahăr, gălbenuşuri, drojdie, unt, coajă de lămâie şi sare) şi vom amesteca totul bine.

Ingrediente pentru aluat:

-Făină pentru cozonac-320-350 de grame;

-Lapte-100-150 de mililitri;

-Zahăr-100 de grame;

-Brânză proaspătă de vacă-120-150 de grame;

-Gălbenuşuri de la două ouă;

-Unt-50 de grame;

-Drojdie uscată;

-Zahăr vanilat-două plicuri;

-Sare-o linguriţă;

-Coaja de la o lămâie.

Ingrediente pentru umplutură:

-Brânză de vaci-300 de grame;

-Albuşurile de la două ouă;

-Griş-trei linguri;

-Unt-50 de grame;

-Smântână-50 de grame;

-Stafide înmuiate în prealabil-100 de grame;

-Coaja de la o lămâie;

-Sare-un vârf de cuţit;

-Zahăr vanilat-două plicuri.

”Din tot acest amestec trebuie să iasă un aluat dens şi elastic în acelaşi timp, pe care îl vom lăsa la dospit pentru 45 de minute într-o încăpere încălzită, după acelaşi procedeu folosit la pregătirea cozonacilor”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

Într-un alt vas la fel de adânc vom pregăti umplutura de brânză pentru pască. Amestecăm brânza cu stafidele şi celelalte ingrediente menţionate în reţeta pentru umplutură până va rezulta o cremă. Vom introduce albuşurile în compoziţia de brânză abia după ce aluatul a crescut bine la dospit.

”Aluatul îl vom împărţi în trei bucăţi egale. Prima dintre ele va fi întinsă cu un sucitor şi o vom aşeza pe fundul vasului unde vom pregăti termic pasca. Celelalte două bucăţi de aluat le vom împleti şi le vom aşeza pe marginea primei bucăţi, urmând ca în mijloc să punem compoziţia”, punctează maestrul Nichi Mărăcine alţi câţiva paşi din realizarea preparatului.

Ungem aluatul împletit cu gălbenul de ou şi îl lăsăm aşa timp de 10-15 minute, perioada în care încingem cuptorul. Vom lăsa pasca la cuptor pentru 10-15 minute, la o temperatură de 170 de grade, şi vom folosi o scobitoare pentru a verifica dacă aluatul şi compoziţia s-au pătruns bine. În ultimele minute de coacere, vom ridica temperatura în cuptor la 180 de grade, iar pasca noastră este gata.

Ruladă de miel cu hribi

Dezosăm coastele de miel, iar carnea o vom săra şi pipera, după care o ungem cu jumătatea din cantitatea de pastă de susan din reţetă şi stoarcem şi zeama de la două felii de lămâi.

”Rulăm apoi carnea de miel, o legăm cu o sfoară şi o punem la marinat într-un recipient. Recomand să lăsăm carnea la rece pentru o noapte. Restul de pasta de susan care ne-a rămas o vom amesteca cu puţină apă şi o vom turna peste carnea de miel, aşezăm peste aceasta şi cojile de la cele două felii stoarse şi roşiile cherry tăiate”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.

rulada de miel cu hribi Galati

Ruladă de miel cu hribi FOTO ritailies.ro

Ingrediente pentru ruladă:

-Carne de miel de pe coaste-500 de grame;

-Lămâie-două felii;

-Sare şi piper după gust;

-Pastă de susan (tahini)-3-4 linguri;

-Roşii cherry-4-5 bucăţi.

Ingrediente pentru compoziţia ruladei:

-Unt-20 de grame;

-Ciuperci, dacă nu găsiţi hribi-200 de grame;

-Ceapă verde-o bucată;

-Boia dulce-un vârf de cuţit;

-Ardei gras roşu-o bucată;

-Morcov-o bucată;

-Pătrunjel- o legătură.

Ingrediente pentru crusta ruladei:

-Pesmet-200 de grame;

-Unt-20 de grame;

-Ulei-20 de grame;

-Mălai-100 de grame;

-Mac-50 de grame;

-Ouă-două bucăţi;

-Sare şi piper după gust.

Legumele şi verdeaţa le vom spăla şi tăia, repetând procedura şi cu ciupercile sau hribii, cu menţiunea  că vom lăsa bucăţile să fie puţin mai mari. Toate acestea le vom pune la sotat într-o tigaie, adăugând apoi şi sare şi piper după gust, dar şi puţină boia dulce.

Vom lua apoi rulada din carne de miel şi o dezlegăm, iar în interior vom pune compoziţia de legume, verdeaţă şi ciuperci sau hribi sotate, dar şi feliile de lămâie şi roşiile cherry. Rulăm din nou carnea de miel cu toate ingredientele amintite şi o legăm cu o altă sfoară, astfel încât compoziţia să nu iasă, învelind-o apoi într-o folie de aluminiu şi punând-o într-o tavă potrivită ca înălţime.

”În tavă vom pune şi sosul care s-a format peste noapte în recipientul unde am lăsat la marinat carnea de miel. Vom lăsa rulada la cuptor timp de 30-40 de minute, la o temperatură de 180 de grade”, precizează maestrul Nichi Mărăcine.

Vom verifica dacă carnea de miel s-a pătruns bine prin rezistenţa pe care o are la tăiere, iar dacă constatăm că aceasta s-a pătruns bine, închidem focul la fnalul perioadei amintite. După ce o scoatem de la cuptor, vom da rulada prin pesmet mărunţit, apoi printr-un amestec de două bătute, unt, sare şi piper, mălai şi puţin mac şi o vom prăji într-o tigaie într-o cantitate mică de ulei, astfel încât să se formeze o crustă apetisantă.

Rulada de miel cu ciuperci sau hribi se serveşte cu salată verde, ceapă, castraveţi şi ridichi alături de piureuri la alegere din cartofi cu rozmarin sau mazăre.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite