Cum au primit 195 de ani de puşcărie escrocii din clanul lui Pătrăţel, după ce au furat un milion de euro cu firme conduse de cerşetori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocii foloseau cecuri fără acoperire. Foto: C.C.
Escrocii foloseau cecuri fără acoperire. Foto: C.C.

Escrocii foloseau firmele „conduse” de indivizi cu două-trei clase de şcoală pentru a devaliza, cu cecuri false, alte firme. Nu mai puţin de 23 de firme ţepuite, din 13 judeţe ale ţării, au fost identificate de anchetatori. Fiecare dintre cei 12 condamnaţi avea deja în spate între una şi trei alte condamnări pentru fapte similare.

Unul dintre cele mai complicate dosare penale instrumentate de DIICOT Galaţi a ajuns la verdictul final al judecătorilor, după ani de procese, recursuri, apeluri şi căi de atac extraordinare.

Cei 12 membri ai unui clan de escroci din Galaţi şi Brăila au rămas să execute pedepsele primite din partea Tribunalului Galaţi, respectiv 195 de ani şi 7 luni de închisoare în total.

12 escroci, două firme şi sute de cecuri false

Potrivit procurorilor reţeaua infracţională acţiona din anul 2007, prin intermediul mai multor firme.
Persoanele dovedite ca făcând parte din clan, trimise în judecată şi condamnate sunt: Pătraşcu Daniel, zis „Pătrăţel”, Popescu Ştefan Ciprian – „Urechi”, Burluc Iulian – „Muiu”, Georgescu Oana, Tudose Alina, Stanciu Dorin – „Dorinel”, Munteanu Anton , Vasile Alexandru – „Grăsuţ”, „Alex”, „Chelu” şi „Creţu”, Bercea Sorin - „Energie” şi „Chioru”, Ioniţă George Cristian – „Naşul”, Răducan Vasile şi Melinte Jani.

Capul răutăţilor a fost, din ceea ce au concluzionat anchetatorii, Pătraşcu Daniel, zis „Pătrăţel”, un escroc cu mai vechi state şi cu un cazier deja foarte gros. El a fost ajutat în special de Burluc Iulian, zis „Muiu”, însă şi ceilalţi zece tovarăşi de ţepe au avut roluri bine definite în escrocherie.

„Scopul grupului infracţional a fost acela de a obţine beneficii materiale prin înşelăciune în formă continuată, infracţiune comisă prin emiterea de file cec false în numele a două societăţi societăţi - Ovetex Com SRL Galaţi şi Hesperides Com SRL Galaţi - controlate de ei”, au concluzionat anchetatorii în rechizitoriu.

Cerşetori făcuţi directori peste noapte

„Pătraşcu Daniel, administrator la SC Hesperides Com SRL Galaţi, avea cunoştinţe în ansamblu cu privire la mecanismele economice, la modalităţile de plată şi condiţiile de negociere. Aşa că a profitat de acest lucru şi a selectat din mediul său relaţional diferite persoane cu care a constituit nucleul grupului pe care l-a condus spre atingerea scopului propus”, spun procurorii.

Membrii grupului au decis să preia o societate comercială „curată” (fără incidenţe bancare), fără datorii la buget, pe care să o folosească ulterior pentru a induce în eroare reprezentanţii legali ai altor societăţi comerciale.

Au luat şi hotărârea ca  această societate  să fie administrată de „un director de paie” care ulterior să părăsească România şi să se sustragă cercetărilor înainte de a apuca să fie identificat de oamenii legii.
În consecinţă, ei s-au folosit de mai multe persoane fără venituri, cei mai mulţi cerşetori, pe care, pentru scurte perioade, i-au făcut directori de firmă deşi cei mai mulţi nici măcar nu ştiau să scrie.

Cel mai longeviv în afacere s-a dovedit a fi gălăţeanul Munteanu Anton, un ins care trăia din furtişaguri, cerşetorie şi munci ocazionale cu ziua. După ce a fost racolat, în anul 2008, acesta a primit de la Popescu Ştefan Ciprian, o vreme, diverse sume de bani pentru a se întreţine, acesta din urmă cerându-i, între altele, să-şi facă şi mutaţie la Brăila, evident cu scopul ca, la o adică, să poată îngreuna activitatea organelor de urmărire penală.

La scurt timp (respectiv în februarie 2009), Munteanu Anton, care are studii „impresionate” constând în două clase, a fost făcut director al firmei Ovitex Com.

În contul acestei firme a şi fost virată o sumă de bani de către „Pătrăţel” cu titlu de „avans marfă”, bani ce urmau să fie folosiţi pentru funcţionarea Ovitex Com. I s-a încredinţat şi un carnet cu file cec, s-a găsit un sediu (Bloc E2, ap.3, strada Regiment 11 Siret), s-au cumpărat şi instalat „telefoane de serviciu”, cam tot ce trebuia.

Cerşetor-director cu două secretare!

Pentru ca treaba să fie şi mai credibilă, au fost angajate şi două „secretare”  – Georgescu Oana şi Tudose Alina, care în esenţă manipulau lucrurile şi clienţii. Ele erau, de fapt, persoanele de legătură cu restul grupului.

Şi-au planificat să acţioneze pe o perioadă scurtă, de numai o lună de zile, timp în care trebuia să lanseze comenzi, să primească şi să depoziteze cantităţi mari de marfă pentru care să emită instrumente de plată cu plata la 30 de zile, termenul scadent fiind 31 martie 2009.

"Membrii grupului urmăreau ca toate instrumentele de plată cu decontare bancară să aibă data scadenţei ori data convenită pentru a fi introduse la plată după 1 aprilie, atunci când membrii grupului aveau de gând să se oprească, să transporte marfa din depozitul închiriat în zona Tirighina şi să şi părăsească acel depozit", afirmă anchetatorii.

Marfă vândută rapid, la jumătate de preţ

Toate mărfurile primite, a căror valoare este de circa un milion de euro, au fost valorificate în folosul exclusiv al membrilor grupului, toţi preocupându-se de vânzarea acestora la preţuri mult mai mici (chiar şi la jumătate) celor de achiziţie.

După cum se consemnează în rechizitoriul DIICOT Galaţi, escrocii „au acţionat în mod conjugat în vederea inducerii în eroare a reprezentanţilor unui număr de 23 de societăţi comerciale din ţară, încheind şi derulând convenţii comerciale prin utilizarea unor nume şi calităţi mincinoase”.

Au fost identificaţi şi arestaţi în aprilie 2009, cu doar câteva zile înainte de a dispărea şi a şterge toate urmele. Ei urmau să transforme toţi banii câştigaţi în valută, apoi să dispară în Spania şi Italia.

Ani grei de închisoare pentru membrii clanului

Având în vedere că cei mai mulţi dintre membrii grupului aveau deja şi alte condamnări pe fapte similare (unii chiar erau în perioada de încercare de după eliberare), pedepsele primite de la judecători au fost unele foarte mari (şi ca efect al contopirilor).

Bercea Sorin, Popescu Ştefan Ciprian şi Răducan Vasile– au de ispăşit câte 18 ani şi 10 luni de închisoare, Pătraşcu Daniel va sta după gratii 17 ani şi nouă luni, Munteanu Anton, Ioniţă George Cristian, Stanciu Dorin şi Burluc Iulian au câte 16 ani şi 6 luni de închisoare,  Vasile Alexandru – 15 ani şi patru luni, Melinte Jani, Tudose Alina şi Georgescu Oana – câte 13 ani.

Lor li s-au confiscat maşini de lux, imobile şi terenuri în valoare de circa o jumătate de milion de euro şi au de plătit către firmele care s-au constituit parte civilă în dosar 1,9 milioane de lei, plus cheltuieli de judecată şi onorarii în sumă de aproape 100.000 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite