Cum a plătit o primărie din România 2 milioane de euro pentru locuitorii care vor să-şi cumpere centrale de apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Se întâmplă în oraşul Galaţi, unde sistemul centralizat de termoficare este în curs de închidere. Proprietarii a aproape 6.300 dintre cele 18.000 de locuinţe branşate au făcut cerere pentru a primi o subvenţie de câte 3.000 de lei, iar 3.100 de solicitanţi au şi primit banii, însumând circa 2 milioane de euro. Suma ar putea creşte la 12 milioane de euro.

Marea debranşare de la sistemul centralizat de termoficare s-a accelerat la Galaţi. După ce Consiliul Local a aprobat, în primăvară, acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de 3.000 de lei pentru fiecare familie care îşi instalează un sistem individual de încălzire a locuinţei, iar de la 1 iulie 2017 au început să fie colectate cererile, măsura pare să aibă efectul scontat.

Potrivit datelor centralizate de Primăria Galaţi, au fost depuse deja cereri din partea a aproape 6.300 de familii, din cele circa 18.000 care avea la începutul acestui an locuinţele branşate la sistemul centralizat. Restul de aproximativ 50.000 de locuinţe din oraş erau deja pe sisteme individuale de încălzire.

Dintre cei 6.300 de gălăţeni care au cerut subvenţia de 3.000 de lei, nu mai puţin de 3.100 au primit deja banii în cont (în total 9,3 milioane de lei), iar mai bine de jumătate dintre aceştia şi-au cumpărat şi montat sistemul individual de încălzire.

În majoritatea cazurilor, oamenii au luat cu asalt furnizorii de centrale termice pe gaz sau de centrale electrice (în cazul ambelor tipuri subvenţia de la Primărie acoperind între 30 şi 60% din costurile totale, în funcţie de tipul de centrală ales şi de tipul de ţevi montate), însă s-a apelat şi la soluţii mai puţin costisitoare.

Astfel, firmele specializate s-au întrecut în oferte pentru panouri radiante (un sistem de acest tip costă circa 3.000 de lei, deci cât subvenţia) sau chiar sisteme performante de convecţie bazate pe curent electric (care costă, la un apartament de două camere, între 1.800 şi 2.500 de lei).

Mai este de spus că alţi 1.800 dintre proprietari de apartamente, din cei peste 6.300 care au răspuns îndemnului autorităţilor de a deveni independenţi din punct de vedere termic, vor primi banii în câteva zile, iar până la 15 septembrie vor fi achitate toate dosarele aprobate până acum.

Evident, primirea de cereri continuă, autorităţile fiind optimiste că până la 15 octombrie 2017 problema ar putea fi rezolvată. Rămâne de văzut doar dacă pe piaţă vor exista suficiente sisteme de încălzire individuale şi dacă meşterii vor reuşi să onoreze toate cererile de montare a acestora.

La rândul lor, autorităţile publice din oraş au organizat achiziţii publice pentru a-şi asigura sisteme independente de încălzire. La data de 1 septembrie, circa 90% dintre instituţii rezolvaseră deja problema, îmbucurător fiind că, la toate şcolile şi unităţile medicale, iarna nu va găsi clădirile fără încălzire.

În aceste condiţii, şansele ca sistemul centralizat să mai fie pornit tind către zero, mai ales că Primăria Galaţi a anunţat, răspicat, că nu mai are de gând să plătescă niciun leu pentru a acoperi pierderile din reţea (care sunt între 60% şi 90%, în funcţie de zonă) şi facturile neachitate de către rău-platnici.

Ca atare, chiar dacă sistemul ar mai fi pornit, cei branşaţi la el ar trebui să plătească o factură de cinci ori mai mare pentru încălzire. Spre exemplu, căldura pentru un apartament cu două camere ar ajunge să coste între 1.200 şi 1.800 de lei pe lună.

Trebuie spus că în ultimii doi ani municipalitatea gălăţeană a plătit pentru subvenţionarea producţiei şi distribuirii de agent termic circa 14 milioane de euro, adică mai mult cu două  milioane decât o costă subvenţionarea sistemelor individuale de încălzire pentru toţi cei care mai sunt clienţii termoficării centralizate.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite