Cum să faci avere dintr-un hobby bizar. Un român a strâns în 16 ani peste 17.000 de cartele telefonice, emise în 170 de ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Suvac îşi prezintă mândru clasoarele cu cartele FOTO Oana Cernat
Relu Suvac îşi prezintă mândru clasoarele cu cartele FOTO Oana Cernat

Relu Suvac, un gălăţean de 46 de ani, are în colecţia sa peste 17.000 de cartele telefonice din peste 170 de ţări. Cea mai scumpă a fost emisă în România, în 1996, şi avea un credit de 7.000 de lei.

Relu Suvac  a început să colecţioneze cartele telefonice în 1999, după o vizită în Italia. O cunoştinţă de acolo avea acest hobby, aşa că la revenirea în ţară bărbatul a decis să adune şi el cartele.

După 16 ani, Relu a adunat peste 17.000 de cartele telefonice din întreaga lume.

„La început era mai greu, acum le caut pe internet şi fie le cumpăr, fie fac schimb cu alţi colecţionari dacă am dubluri. Duminica obişnuiesc să merg la Clubul Filateliştilor. Eram mai mulţi colecţionari, dar de-a lungul timpului mulţi fie au renunţat, fie au plecat din ţară”, a spus Relu Suvac.

Cea mai scumpă cartelă din colecţia bărbatului a costat peste 100 de euro şi a fost emisă în anul 1996, în România.

Istoria cartelelor telefonice în România

România a emis primele cartele telefonice în primăvara anului 1993. Emisiunea test a fost realizată la Timişoara. Este vorba despre cartela cu chip Sclumberger, de 1.000 de unităţi şi care a putut fi utilizată doar la Poşta Centrală şi în aeroportul din Timişoara, precum şi la Poşta Centrală din Deva. Acest tip de cartelă a fost însă retrasă din circulaţie în toamna aceluiaşi an.

O cartelă foarte rară a apărut în 1993 şi la Braşov. Aceasta avea un chip Gemplus şi un credit de 7.000 de lei. Colecţionarii au cumpărat-o de la târgul anual de cartele telefonice de la Verona.

„Italia a avut prima cartelă telefonică din Europa, în 1977, şi acum un exemplar valorează peste 400 de euro. În colecţia mea am printre altele 1.500 de cartele din Italia, 2.000 din Brazilia, 1.200 din Grecia, tot atâtea din România şi 1.000 din Japonia. În 16 ani am reuşit să adun cartele din peste 170 de ţări. Cel mai greu a fost să fac rost de cartele din Andorra, fiind o populaţie mică şi tirajul cartelelor a fost mic”, a explicat Relu Suvac, colecţionar.


Foto: Oana Cernat

Relu Suvac colectionar cartele Galati. Foto Oana Cernat

Bărbatul spune că ţările mai puţin dezvoltate încă mai folosesc telefoane publice cu cartelă. Visul său este să adăuge în colecţie câte o cartelă din alte 50 de ţări.

Relu Suvac colectionar cartele Galati. Foto Oana Cernat

„Cartelele sunt evaluate în funcţie de tiraj. Cu cât acesta e mai mic, cu atât valoarea cartelelor este mai mare. Ţări precum Spania, Grecia au editat cartele special pentru colecţionari, cu un tiraj de 50 de exemplare. Fiecare cartelă este o mică vedere din care înveţi locuri şi lucruri interesantede peste tot din lume”, a spus Relu.

Colecţionarul a cumpărat în acest an peste 2.000 de cartele rare din America de Sud şi Africa.

Colecţia de fise

Relu Suvac se mândreşte şi cu o colecţie de fise pentru telefoane publice din Grecia, Italia, Israle, România, Brazilia şi Franţa.


Foto: Oana Cernat

„Cea mai veche Societate Română de Telefoane a apărut între cele două Războaie Mondiale. Am găsit în casă primele jetoane, apoi am cumpărat şi de la târguri. La Braşov se organizează de patru ori pe an astfel de evenimente pentru colecţionari”, a explicat Relu Suvac.

În viitor, bărbatul îşi doreşte ca fiul său să preia colecţia şi să îmbrăţişeze acest hobby.

Relu Suvac colectionar cartele Galati. Foto Oana Cernat
Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite