Centrul Antidrog Galaţi luptă împotriva celor mai periculoşi cinci factori care "incită" la consumul de droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate categoriile sociale din Galaţi vor primi informaţii legate de acest program. Foto: Adevărul
Toate categoriile sociale din Galaţi vor primi informaţii legate de acest program. Foto: Adevărul

Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Galaţi, a lansat un sistem de prevenire şi asistenţă integrată în domeniul drogurilor, care să creeze o bază solidă în ceea ce priveşte identificarea problematicii şi găsirea soluţiilor de rezolvare a acesteia.

Astfel, au fost clasificaţi cei mai importanţi cinci factori de risc în consumul de droguri, circumstanţe care contribuie la creşterea probabilităţii ca o persoană să fie predispusă la iniţierea consumului de droguri.

1. Deprivarea economică şi socială, care apare copiii şi tinerii care trăiesc în medii sociale disfuncţionale şi în grupuri care au legătură cu criminalitatea au multe şanse să câştige comportamente antisociale şi să aibă probleme legate de consumul de droguri;

2. Dezorganizarea în mediul social imediat - atunci când o populaţie este confruntată cu schimbări culturale bruşte, se produce o deteriorare a abilităţilor familiei în a transmite valori prosociale copiilor şi adolescenţilor. Această deteriorare în funcţia de socializare a mediului social imediat (familie, cartier, reţele sociale de sprijin) poate conduce la apariţia problemelor legate de abuzul de alcool şi alte substanţe psihoactive.

3. Atitudini şi comportamente familiale permisive faţă de consumul de droguri - modelarea exercitată de către părinţi prin propriul lor comportament de consum influenţează semnificativ consumul de droguri de către copii. Această asociere pozitivă a fost în mod consistent observată atât pentru drogurile legale cât şi pentru cele ilegale.

4. Disfuncţii educative ale familiei - diverse studii arată relaţia existentă între ineficacitatea sau inconsistenţa în exercitarea rolurilor parentale şi a funcţiilor familiale în stabilirea de norme de comportament în familie şi problemele de abuz de droguri, mai ales la copiii care prezintă comportamente dezadaptative (tulburări de atenţie, iritabilitate şi agresivitate).

5. Lipsa unor legături afective familiale - absenţa părinţilor sau a unor tutori capabili să ofere suport emoţional pozitiv copiilor lor, absenţa unor legături afective puternice în mediul familial, poate fi relaţionată pe termen lung cu dezvoltarea unor comportamente de abuz de droguri. Eşecul şcolar - randamentul şcolar scăzut a fost identificat ca factor de predispoziţie a frecvenţei şi intensităţii consumului de droguri. Anturajul – în cazul copiilor care se asociază cu egali care consumă droguri, există o probabilitate mai mare ca aceştia să devină consumatori. 

Factorii de protecţie în consumul de droguri sunt reprezentaţi de acele circumstanţe care micşorează probabilitatea începerii consumului de droguri, acţionând ca elemente de protecţie faţă de potenţiale răspunsuri problematice.

„Aprecierea factorilor de risc şi de protecţie are importante implicaţii practice în ceea ce priveşte reducerea cererii de droguri, deoarece intervenţiile din aria prevenirii consumului de droguri se centrează pe informarea populaţiei în legătură cu riscurile asociate consumului de droguri, minimizarea factorilor de risc în consumul de droguri precum şi pe promovarea stabilizării factorilor de protecţie pe termen lung”, spune Cristina Chelban, de la Centrul Antidrog Galaţi.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite