Cele 6 lucruri pe care trebuie să le faci în timpul condusului ca să nu provoci niciodată accidente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Mulţi şoferi ignoră reguli banale de comportament în trafic, iar din acest motiv provoacă grave accidente de circulaţie.

Sunt câteva reguli de circulaţie pe care orice şofer responsabil trebuie să le respecte, astfel încât deplasarea cu maşina să se facă în siguranţă. Vă prezentăm mai jos cele mai importante dintre acestea.

Mâinile pe volan

Când şofaţi, trebuie să vă concentraţi atenţia doar la condus. Nu vorbiţi cu ceilalţi pasageri din maşină decât dacă este absolut necesar, nu folosiţi telefonul mobil şi, mai ales, ţineţi ambele mâini pe volan. În acest fel, veţi putea reacţiona prompt şi eficient dacă situaţia din trafic o va cere. De pildă, veţi putea evita la timp un copil care traversează strada printr-un loc nepermis sau dacă observaţi o groapă în asfalt.

Nu neglijaţi oglinda retrovizoare

Mulţi conducători auto folosesc oglinda retrovizoare destul de rar, deşi este de domeniul evidenţei că trebuie să verificăm constant ce se petrece în spatele maşinii noastre. Este posibil ca un şofer să circule cu autovehiculul mult prea aproape de maşina dumneavoastră şi e cazul să acceleraţi puţin pentru a stabili o distanţă de siguranţă între autoturisme. De asemenea, autospeciala Poliţiei sau Ambulanţa se pot apropia cu girofarurile pornite. Dacă nu auziţi semnalele acustice, o scurtă privire în oglinda retrovizoare este suficientă pentru a-i observa şi a trage pe dreapta pentru a le permite să se deplaseze rapid la urgenţa unde au fost chemaţi.

Circulaţi pe prima bandă

Dacă circulaţi pe o şosea europeană sau pe autostradă, este recomandat să folosiţi prima bandă de circulaţie. Treceţi pe banda a doua de circulaţie doar dacă trebuie să efectuaţi o depăşire sau carosabilul prezintă denivelări sau sunt gropi pe anumite porţiuni. Nu vă apropiaţi prea mult de maşina care circulă în faţa dumneavoastră, astfel încât să puteţi evita o posibilă acroşare a acesteia dacă şoferul frânează brusc. Pe prima bandă veţi fi, de asemenea, mai protejaţi de vitezomanii care confundă şoseaua cu propria curte.

Semnalizaţi orice acţiune pe care o efectuaţi în trafic

Nu ezitaţi să folosiţi semnalizarea pentru a vă face vizibile intenţiile faţă de ceilalţi participanţi la trafic, nu înainte însă de a vă asigura atât în faţă, cât şi în spate şi lateral că nu vin alte maşini. Mulţi conducători auto au alergie la semnalizare, deşi foarte multe accidente grave s-au produs tocmai pentru că şoferii au schimbat brusc direcţia de deplasare, surprinzându-i pe ceilalţi participanţi la trafic, care nu au mai avut suficient timp pentru a evita impactul.

Folosiţi semnalizarea de avarie

Este general ştiut că pe autostradă, pe drumurile europene sau pe cele expres se circulă cu viteze mari, ce depăşesc lejer 100-120 de kilometri pe oră. Este posibil ca, la un moment dat, să daţi peste un ambuteiaj sau să fiţi nevoit să frânaţi brusc dacă aveţi un obstacol în faţă. Imediat după aceea, folosiţi semnalizarea de avarie pentru a-i avertiza pe şoferii care vin din spate despre poziţia maşinii dumneavoastră, astfel încât să poată reduce la timp viteza şi să evitaţi astfel producerea unui accident în lanţ.

Păstraţi distanţa de siguranţă

Nu vă puneţi niciodată în pericol nici pe dumneavoastră, nici pe pasagerii din maşină şi ceilalţi participanţi la trafic prin deplasarea foarte aproape de autovehiculul care circulă în faţa dumneavoastră. În cazul în care şoferul frânează brusc, este posibil să nu mai aveţi spaţiul necesar pentru a opri maşina şi veţi provoca un accident rutier. Păstraţi mereu o distanţă de siguranţă faţă de maşina din faţă, astfel încât să aveţi mereu timp şi spaţiu pentru a frâna în siguranţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite