Cel mai cunoscut critic de artă din Galaţi „îndrăzneşte” o expoziţie de pictură la împlinirea a patru decenii de carieră
0Mariana Tomozei Cocoş este expert în artă modernă românească atestat de Ministerul Culturii, este membru fondator al Asociatiei Artistilor Plastici din Galati şi membră a Uniunii Artistilor Plastici din România, secţia critică de artă din 1996.
Muzeul de Artă Vizuală Galaţi invită publicul la vernisajul expoziţiei ,,Mariana Tomozei Cocoş - patru decenii de muzeografie”, care va avea loc miercuri, 8 august, de la ora 18.00. Expoziţia cuprinde lucrări de pictură şi grafică semnate de Mariana Cocoş, dar şi panouri documentare care reflectă activitatea sa profesională de critic de artă şi muzeograf.
Născută pe 13 mai 1948 la Tecuci, Mariana Cocoş a absolvit în 1972, Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Istoria şi Teoria Artei.
A fost profesor de istoria artei la Liceul ,,Dimitrie Cuclin” Galaţi (1992-2010), la Colegiul Studium (1992-2003) şi la Seminarul ,,Sf. Apostol Andrei” din Galaţi (2009- 2015). Din 1974 este muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi, în perioada 2001-2003 fiind şi director.
Expert în artă modernă românească atestat de Ministerul Culturii, este membru fondator al Asociatiei Artistilor Plastici din Galati şi membră a Uniunii Artistilor Plastici din România, secţia critică de artă din 1996.
„Expoziţia urmăreşte recunoaşterea valorii unui muzeograf, critic de artă, plastician, care timp de peste 40 de ani a reprezentat Muzeul de Artă Vizuală Galaţi în plan naţional şi internaţional. S-a urmărit transmiterea către publicul receptor a menirii Muzeului de Artă Vizuală Galaţi privind sublinierea excelenţei în activitatea muzeografică şi nu numai”, spune despre eveniment prof.dr. Dan Basarab Nanu, managerului Muzeului de Artă Vizuală Galaţi.
Expoziţia prezintă nu doar lucrările artistice ale Marianei Cocoş Tomozei, ci şi secvenţe din zecile de expoziţii organizate sub curatoriatul ei, cu marcarea în facsimil ale sutelor de pagini de critică plastică (ce oferă o altă dimensiune asupra omului de cultură), se adresează publicului larg, tinerilor creatori, colegilor din muzeele din ţară, nenumăraţilor admiratori ai întregii activităţi.
„S-a realizat astfel conştientizarea faptului că Muzeul de Artă Vizuală Galaţi ştie să respecte valoarea nu numai „in memoriam” ci şi atunci când acest lucru este posibil prin discuţia directă cu muzeograful, criticul de artă, artistul.Expoziţia marchează un moment de împlinire a activităţii muzeografice, curatoriale, de interpretare fenomenului artistic, de creaţie plastică. Muzeograful, plasticianul, scenograful, Gheorghe Andreescu, a ştiut să pună în evidenţă acest lucru”, a mai declarat managerul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi.