Cea mai gustoasă mâncare de post: tocăniţă de năut cu dovlecel. Cum se găteşte cel mai bine preparatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada postului, bucătarii amatori rămân de multe ori în pană de idei când vine vorba să diversifice felurile de mâncare pe care le gătesc. Tocăniţa de năut cu dovlecei este una dintre cele mai gustoase alternative pentru cei care ţin post.

Principala problemă a oricărei familii care ţine post este cum să diversifice mâncărurile, astfel încât să iasă din cotidian. Tocăniţa de năut cu dovlecei este o alternativă delicioasă, dar şi la îndemâna oricui.

Primul pas este punerea la înmuiat a năutului cu o seară înainte, urmând ca acesta să fie fiert apoi timp de o oră şi jumătate, maxim două ore. De reţinut este că, la fiert, se va pune o cantitate dublă de apă faţă de cea de năut, în care se adaugă şi puţină sare. Există şi varianta să cumpăraţi năut la conservă, în special pentru cei care nu au foarte mult timp la dispoziţie, astfel încât să reduceţi din timpul de preparare.

Ingrediente pentru patru persoane:

-Năut-250 de grame;

-Dovlecel-500 de grame;

-Ceapă-250 de grame;

-Morcov-200 de grame;

-Ulei de floarea soarelui-100 de mililitri;

-Sare-10 grame;

-Piper-2 grame;

-Mărar verde-o legătură;

-Cimbru-2 grame;

-Boia dulce-2 grame;

-Pastă de tomate-80 de grame.

Se curăţă apoi morcovul, ceapa şi dovlecelul, urmând să fie tăiate în bucăţi mici. Ceapa va fi pusă la călit în puţin ulei, se adaugă morcovul şi apoi năutul şi se lasă puţin la foc mic. ”Lăsăm să se întrepătrundă aromele şi să scadă din conţinutul apei adăugate. În ultimele 10 minute de fierbere se adaugă aromele, respectiv cimbrul şi piperul, iar apoi şi dovlecelul tăiat cubuleţe”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară.

La final, se pune puţină boia dulce pentru culoare şi pasta de tomate. Este important ca preparatul să fie fiert până ajunge la consistenţa unei mâncăruri cu sos, în condiţiile în care vorbim de o tocăniţă. Important de reţinut este că dovlecelul are timpul de fierbere foarte redus şi tocmai de aceea este important să fie adăugat în ultimele minute de fierbere, astfel încât să nu se topească efectiv în mâncare.

Recomandat este că preparatul să fie servit cam la 30 de minute după ce s-a închis focul, astfel încât aromele să se aşeze, cum spun bucătarii. În caz contrar, e posibil să nu mai simţiţi sarea şi nici gustul de acru. Tocăniţa de năut cu dovlecel se serveşte cu mămăligă şi murături, putând să se adauge şi ardei iute, după gust.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite