Ce spectacole a pregătit pentru weekend Teatrul Naţional „Nae Leonard”. Un mare artist român, omagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul biletelor pentru spectacolele din weekend-ul 19-20 octombrie este de 21,6 lei. Biletele pot fi achiziţionate atât de la casieria teatrului, cât şi online. Ora de începere a reprezentaţiilor de sâmbătă şi de duminică este 18,00.

Sâmbătă, 19 octombrie de la ora 18,00, este dedicată seniorului muzicii uşoare şi romanţei gălăţene şi nu numai - Teodor Munteanu, ajuns la venerabila vârstă octogenară. 

La spectacol vor participa soliştii şi orchestra de revistă, precum şi solistul Adrian Enache, împreună cu fiica sa, Diana Enache, dar şi un invitat surpriză: cunoscutul realizator de la Radioul Naţional, Titus Munteanu, care a urmat în adolescenţă la Galaţi cursuri de vioară la Liceul Pedagogic.

Acesta evocă în cartea sa „Galaţiul, oraş al muzicii!”, oraşul, personalitatea sărbătorită şi pleiada de mari compozitori şi interpreţi cu activitate, vremelnică sau de-o viaţă, în renumitul port dunărean. 

Amintim doar câţiva: Iosif Ivanovici (Valurile Dunării- şeful muzicii Regimentului, dirijor de fanfară în Galaţi în a doua jumătate a secolului XIX), Ionel Fernic (Iubesc femeia, Scrisoare de dor - cel dintâi creator al romanţei-tango în perioada interbelică, alături de Petre Andreescu), prinţul operetei - Nae Leonard, Nicolae Niţescu - solistul care ar fi meritat mai multe onoruri, celebrul duo al teatrului gălăţean - Jula şi Miron, compozitorii Gelu Mihăilă şi Marius Dumitrescu, rock-folkistul Vasile Şeicaru, Adrian Enache şi alţii.

Pentru Teodor Munteanu, Galaţiul a însemnat muzica însăşi în cei 88 de ani, de mic, din cartierul grecesc în care s-a născut. Ajunge mai târziu să cânte, ca nimeni altul la noi, mari succese din repertoriul grecesc, în special de Hadjidakis - cel mai cunoscut compozitor elen din anii ’50 –’60. Galaţiul pentru Teodor Munteanu a fost egal cu muzica însăşi: de la debutul TV la 1 ianuarie 1966 cu piesa „Oraşul meu”, la debutul în Teatrul „Nae Leonard” cu „Music hall la Galaţi”, precum şi mari şlagăre din clasici ai genului: „Ce cauţi tu în viaţa mea?”, „Violete pentru fete”, „La căsuţa albă”.

Teodor Munteanu face parte din pleiada (tot mai restrânsă) a vocilor care emoţionează, voci care se pretează de minune oricărei creaţii din fondul de aur al muzicii româneşti. Ne gândim totodată şi la romanţă, gen pe care Teodor Munteanu l-a abordat cu plăcerea şi lejeritatea artistului care poate cânta orice, cu respectul pentru cei dinaintea lui.

Duminică, 20 octombrie, de la ora 18,00, Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” oferă spectatorilor săi musicalul Sunetul Muzicii.

La fel ca oricare musical consacrat, Sunetul Muzicii provine din piesa omonimă prezentată în 1959 pe Broadway, cu un libret semnat de Howard Lindsay şi Russel Crouse şi bazat chiar pe romanul eroinei principale – Maria Augusta von Trapp – scris în 1949 şi intitulat „The story of family singers”. Subiectul musical-ului scoate în prim-plan simbioza perfectă între puterea muzicii şi dragostea născută din bunătatea oferită necondiţionat, care reuşeşte să înduplece chiar şi cele mai exigente caractere umane.

Unul dintre cele mai iubite musicaluri scrise vreodată (şi bazate pe o poveste reală) ne prezintă o istorisire înduioşătoare despre iubire, alimentată de o întreagă suită de cântece deja emblematice, precum Edelweiss, So Long, Farewell, Climb Ev’ry Mountain şi Do-Re-Mi, toate devenind cunoscute şi apreciate în lumea întreagă. Aceste cântece, atât de uşor de recunoscut şi de îndrăgit, fac din spectacolulSunetul Muzicii o experienţă pentru toate vârstele, una pe care nimeni nu ar trebui să o rateze.

Spectacolul, pe versurile lui Oscar Hammerstein II, va fi dirijat de maestrul Eugen Dan Drăgoi, în vreme ce regia îi aparţine lui Octavian Jighirgiu (Iaşi). Scenografia poartă semnătura Lăcrămioarei Dumitraşcu, iar coregrafia a fost realizată de Edi Stancu.

Din distribuţie fac parte: Silvia Alice Niţă (Maria), Teodor Niţă (Căpitanul von Trapp), Lăcrămioara Crihană (Elsa), Bogdan Baicu (Max), Veronica Mărăndici (Maica Stareţă), Valeria Drăguş (Liesl), Vlad Ciocoiu (Friederich), Teodora Lupu (Louisa), Angelo Stanciu (Kurt), Evelyne Gugoaşe (Brigitta), Dennisa Muntean (Marta), Miruna Grigoraş (Gretel), Mirela Stoica (Maica Margareta), Elisabeta Barbu (Maica Berta), Lenuţa Bercaru (Maica Sofia), Ionuţ Popa (Rolf), Tudorel State (Zeller), Adina Gurenciuc (Frau Schmidt), Gheorghe Racoviţă (Franz), Valentin Călin (Ofiţer SS), George Apostolache (Baronul Elberfeld), Nina Homner (Baroneasa Elberfeld).

Preţul biletelor pentru spectacolele din weekend-ul 19-20 octombrie este de 21,6 lei. Biletele pot fi achiziţionate şi online, atât pentru concertul aniversar Teodor Munteanu, cât şi pentru musicalul Sunetul Muzicii, pe www.blt.ro. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite