Ce este schimbarea de raport şi cum ne influenţează vitalitatea. Cum descifrăm comportamentul altor persoane cu ajutorul neuronilor oglindă
0Persoanele care se găsesc la un moment dat în raporturi personale şi profesionale negative pierd foarte multă energie, devenind vulnerabile la boli şi fobii. Este extrem de importantă atitudinea corporală pe care fiecare dintre noi o are în interacţiunea cu persoanele cu care intră în contact, starea emoţională, orientarea privirii şi tonalitatea vocii.
Termenul ”raport” defineşte o legătură între două sau mai multe persoane sau evenimente şi înseamnă comunicare, oglindire, rezonanţă şi conexiune. Raportul poate fi spiritual, atunci când o comunitate are o credinţă comună în Divinitate, de pildă, mental, când un grup aderă la aceeaşi idee sau set de valori, emoţional, când mai multe persoane împărtăşesc aceleaşi sentimente legate de un eveniment, şi fizic, atunci când un grup de indivizi realizează o mişcare fizică în sincron.
”Există raporturi conştiente, pe care le fac, de regulă, persoanele care cunosc mecanismele manipulării, ale autodepăşirii şi autoprogramării, şi raporturi inconştiente, când o persoană face ceva şi nu se aştepta să facă acel lucru. Raportul poate fi şi verbal, când interlocutorul te aprobă, te susţine şi te completează, dar şi vizual, când neuronii oglindă se activează atunci când privim o persoană în ochi şi stabilim o conexiune cu ea”, explică psihologul Stelian Chivu.
Neuronii-oglindă se află în partea din faţă a creierului, în lobii frontali, iar maniera în care aceştia acţionează este extrem de interesantă. Acest gen de neuroni se activează când adoptăm punctul de vedere al altor persoane, fiind extrem de importanţi pentru a înţelege comportamentul acestora, modul cum le funcţionează mintea şi în acest fel să le intuim chiar acţiunile prin transpunerea în pielea lor.
Un raport între două sau mai multe persoane se poate stabili şi în funcţie de atitudinea corporală pe care o are, starea emoţională, orientarea privirii şi tonalitatea vocii. Extrem de importante sunt raporturile prin care pierdem energie şi cele prin care câştigăm energie.
Mici trucuri psihologice pentru a ne păstra vitalitatea
”Dacă intrăm într-un grup de persoane stresate şi stabilim un raport cu ele, vom constata că pierdem energie. Când interacţionăm cu un grup de persoane bucuroase, de pildă, primim energie. Un avut un pacient care se încărca cu energie când mergea pe stadion şi striga alături de galerie, pentru că persoanele care făceau parte din aceasta erau extrem de dinamice şi pozitive”, detaliază psihologul Stelian Chivu.
Este necesar să fim atenţi atunci când mergem în anumite locuri, cum ar fi spitalele, pentru că avem tendinţa să rezonăm cu energia persoanelor internate. Inconştient, mulţi dintre noi se conectează la ceea ce se numeşte energia bolii şi ajung să îşi piardă rapid vitalitatea.
”În astfel de situaţii este recomandat să se facă ruperea de raport. Când constatăm că o persoană sau un grup ne stoarce de energie, putem să schimbăm subiectul conversaţiei, să ne deplasăm în altă zonă sau să plecăm pur şi simplu de acolo. Sunt mici trucuri psihologice care ne ajută să ieşim cu bine din astfel de situaţii”, punctează psihologul Stelian Chivu.
Cum ne vedem noi, aşa ne vor privi şi ceilalţi
Extrem de importantă aici este şi raportarea fiecăruia dintre noi la propria persoană. Sunt persoane care se văd urâte, grase, iar aşa cum se văd ele, aşa îşi vor crea şi imaginea în exterior şi vor fi privite şi de cei cu care interacţionează.
Într-un astfel de caz este necesar să facem ceea ce se numeşte o rupere de raport interior, iar acest lucru îl putem face pe trei planuri: schimbarea gândurilor şi a emoţiilor, dar şi prin mişcare fizică. Dacă, de pildă, încercăm la un moment dat un sentiment de învinovăţire, schimbăm raportul prin ieşirea la o plimbare în natură sau intrând în meditaţie.
”Când schimbăm gândurile, schimbăm şi stările, dar şi manifestările fizice, iar în acest fel depresiile şi stările anxioase nu se vor mai instala atât de uşor. Este indicat să stabilim mereu raporturi pozitive şi conştiente pentru a căuta şi crea un model de persoană la care fiecare dintre noi să se raporteze”, concluzionează psihologul Stelian Chivu.