Ce pericole ne pândesc la maşină când temperaturile depăşesc 20 de grade Celsius. În ce condiţii poate exploda bateria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi şoferi fac tranziţia de la sezonul rece la perioada de vară fără să realizeze o serie de verificări minime la autovehicul, fără de care siguranţa lor şi a celorlalţi participanţi la trafic poate fi pusă în pericol.

Dacă aveţi un automobil de culoare închisă, acesta se va încălzi mult mai mult decât un automobil de culoare deschisă, atunci când este expus la soare chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp. În plus, geamurile vor determina apariţia efectului de seră, care va cauza supraîncălzirea habitaclului maşinii.

”Trebuie avută permanent în vedere diferenţa de temperatură între apa cu care spălăm maşina sau parbrizul şi temperatura caroseriei. Şi asta pentru că dacă apa este rece, iar temperatura caroseriei ajunge la 50 de grade, vopseaua maşinii va avea serios de suferit, putând apărea fisuri sau chiar exfolieri ale acesteia”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi. În cazul folosirii apei reci pe parbrizul încins de soare, putem avea chiar surpriza neplăcută  ca acesta să se crape.

Este indicat, de asemenea, să evitaţi să ţineţi în habitaclul maşinii spray-uri, cum ar fi deodorantele, inclusiv cele folosite la întreţinerea şi repararea automobilului (spray anti-rugină, spray cu vaselină), deoarece, datorită temperaturilor ridicate care se formează în acest spaţiu pe timpul verii, acestea pot exploda, rănindu-vă grav.

Nu lăsaţi animalele de companie în maşină

Sub nicio formă nu trebuie să vă lăsaţi animalele de companie în maşină în sezonul cald, chiar şi pentru cinci minute. Temperatura în habitaclu poate creşte rapid până la 70 de grade Celsius datorită efectului de seră, care este accentuat şi de culoarea caroseriei. În fiecare an, extrem de multe animale de companie îşi găsesc sfârşitul în maşinile stăpânilor, care le uită acolo sau pleacă pentru a face cumpărături sau alte lucruri, crezând că nu se poate întâmpla nimic

”După ce parcăm maşina, se recomandă folosirea unui parasolar care limitează încălzirea habitaclului, dar şi a volanului şi scaunului şoferului. Se pot folosi, de asemenea, huse care acoperă doar geamurile şi plafonul autovehiculului. Acestea asigură o protecţie deosebită la încălzire”, precizează Florin Marin Bogdan.

Pentru a proteja vopseaua maşinii în perioada de vară, putem aplica un strat de ceară, iar dacă nu ştim să facem acest lucru, putem apela la un service autorizat. Este obligatoriu ca şoferii să folosească ochelari de protecţie solară., de preferinţă polarizaţi şi de sticlă, pentru că aceştia îi vor proteja de orbirea datorată reflexiilor solare, evitând astfel producerea unor accidente rutiere.

Nu plecaţi la drum fără apă distilată

Şi sistemul de aer condiţionat trebuie verificat odată cu sosirea verii pentru a fi în stare perfectă de funcţionare. Veţi costata că de multe ori se impune repararea instalaţiei, deoarece aceasta s-a defectat în perioada în care nu a fost folosită, dar şi pentru că au apărut fisuri datorate temperaturilor scăzute din sezonul rece.

Unul dintre cele mai importante lucruri de verificat la maşină în sezonul cald atât pentru siguranţa pasagerilor, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic, este bateria şi sistemul de încărcare al autovehiculului. ”Din cauza temperaturilor ridicate, sistemul de încărcare se poate defecta, iar asta poate conduce chiar la explozia bateriei. Este indicat ca la bordul maşinii să avem apa distilată pentru a putea completa la nevoie în sistemul de răcire. Din cauza temperaturilor înalte, nivelul apei poate scădea prin evaporare”, punctează Florin Marin Bogdan.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite