Ce bani au mai tăiat guvernanţii dascălilor din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii din Galaţi au fost arşi din nou la buzunare!
Profesorii din Galaţi au fost arşi din nou la buzunare!

Dacă vă imaginaţi că totul este bine în sistemul de învăţământ şi că plăţile vin la timp şi în totalitate, o să vă dăm o veste proastă: lucrurile nu stau chiar aşa la Galaţi. Autorităţile fac tot posibilul să mai taie din fondurile destinate salariaţilor din educaţie – unii voit, alţii din proasta interpretare a legilor. Şi vom veni doar cu patru exemple, convinşi însă că mai sunt şi altele.

Dinspre mai multe şcoli din municipiul Galaţi – printre care şi Şcoala 16 - a venit vestea că Inspectoratul Şcolar nu decontează personalului didactic 50% din contravaloarea celor şase călătorii cu trenul la care au dreptul potrivit contractului colectiv de muncă. „Aici ţine de fiecare contabil, despre cum interpretează el legea 283/2011! Dar vă spun eu că mulţi înţeleg că doar angajaţii CFR au acest drept, ceea ce este o tâmpenie”, spune vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Ilenuţa Vasiliu – şi ea contabil la o şcoală din oraş. Cert este că din această interpretare a legii, mulţi angajaţi din sistem vor rămâne chiar în preajma vacanţei fără un drept important câştigat prin negocierea contractului colectiv de muncă.

Dinspre Palatul Copiilor din Galaţi şi şcolile din Tudor Vladimirescu a venit o altă veste proastă: personalului didactic auxiliar nu i se decontează naveta, aşa cum se întâmplă în cazul dascălilor. „Aici este o problemă legislativă pe care vom încerca să o rezolvăm pe cale amiabilă, iar dacă nu se va putea aşa, vom apela la instanţă”, spune preşedintele executiv al SIP, Lidia Antoniu.

Nici legea 315/2006 – cea care le asigură dascălilor ceva bănuţi pentru carte – nu este respectată! Dinspre mai multe şcoli au venit semnale că deşi acest drept a fost câştigat în instanţă, el nu este plătit la timp. Se invocă, aşa cum se procedează mai mereu atunci când nu vor să plătească ceva – lipsa banilor. Preşedintele Sindicatului a promis că va mai aştepta câteva zile după care va începe să pună presiune pe Inspectoratul Şcolar pentru a efectua aceste plăţi.

În fine, un al patrulea motiv de supărare la Galaţi ar fi faptul că oamenii nu-şi primesc sporurile pentru condiţii periculoase şi vătămătoare de lucru. Vorbim aici despre un spor la salariu de maxim 15%, de care ar trebui să beneficieze îngrijitorii, laboranţii şi bibliotecarii, dar care, din lipsa unei metodologii de acordare, nu poate fi acordat de aproape un an de zile. „Aici, vinovat este Ministerul Educaţiei, care nu elaborat nici acum acest Regulament. Vom încerca să accelerăm această procedură astfel încât oamenii să-şi încaseze drepturile legale”, a ţinut să precizeze Lidia Antoniu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite