Cât de important este să avem răbdare şi cum ne influenţează sănătatea. Tehnici simple de calmare a minţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi dintre noi doresc să obţină totul pe loc, fie că este vorba de un job mai bun, un salariu mai mare, o casă, o maşină sau o relaţie mai apropiată de ce îşi doresc. Nu au răbdare să îşi analizeze opţiunile şi să ia în final cea mai bună decizie. În general, nu îşi cultivă răbdarea, iar efectele pe termen mediu şi lung nu sunt deloc benefice pentru organism.

Persoanele care sunt nerăbdătoare au, de regulă, o stare de permanentă încordare, sunt irascibile şi se grăbesc mereu. ”Nerăbdarea este asociată cu frustrarea,  furia, agitaţia mentală, emoţională şi fizică. Pe acest fond, apare lipsa controlului, iar o astfel de persoană poate avea gesturi imprevizibile, de regulă violente”, explică psihologul Stelian Chivu.

O persoană care nu cunoaşte răbdarea va avea dificultăţi serioase în a se concentra pe un lucru anume. Mintea va avea tendinţa să sară de la un lucru la altul, iar pe acest fond apar şi problemele medicale, cum ar fi de pildă creşterea tensiunii arteriale. Respiraţia este accelerată şi nu profundă şi relaxată, aşa cum ar trebui, de fapt, să fie.

”Nervozitatea care caracterizează o astfel de persoană face ca aceasta să mănânce mai mult, iar de obicei preferă mâncarea de la fast food tocmai pentru că mereu se grăbeşte, este contracronometru. Nerăbdarea, din păcate, poate deveni un obicei, inclusiv alimentar, iar asta va conduce la dezechilibre majore în organism, cum ar fi tendinţa de îngrăşare, pentru că o astfel de persoană acumulează un stres mare în timpul mesei din cauza grabei cu care vrea să termine ce are de mâncat”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Nerăbdătorii vor avea mereu tendinţa să amâne pornirea unui proiect  sau implicarea într-o acţiune comună a familiei pentru că nu sunt încrezători în forţele proprii că pot duce la bun sfârşit ce au început. Nerăbdarea se va dovedi, în final, extrem de costisitoare. Ne costă bani, pentru că luăm decizii pripite, ne costă prietenii şi chiar în anumite cazuri familia, dar şi sănătatea mentală, emoţională şi fizică.

”Fumatul şi consumul de alcool sunt asociate cu nerăbdarea. E suficient să analizăm o persoană care fumează pentru a constata că face, de regulă, nu ştiu câte alte lucruri în acelaşi timp. Spun că fumatul îi linişteşte, dar este doar o păcăleală”, punctează psihologul Stelian Chivu.

Nerăbdarea vine la pachet cu numeroase boli

Mai grav este că persoanele care sunt nerăbdătoare au tendinţa să fie implicate în mai multe rânduri în incidente violente fie în trafic, pe când se află la volanul maşinii, fie în familie sau în societate pur şi simplu, fiind de obicei cele care le declanşează.

O persoană care are răbdare nu va lua niciodată decizii pripite, sub impulsul momentului sau lăsându-se influenţată de lucruri conjucturale. Lipsa răbdării conduce la situaţii extreme, în care persoana în cauză devine exigentă cu colegii de serviciu şi chiar cu membrii familiei pentru că nu fac lucrurile mai repede şi mai bine, aşa cum şi-ar dori şi cum nu pot să le facă ei, de fapt.

”Nerăbdătorii nu prea au prieteni. Este un lucru care ar trebui să îi pună serios pe gânduri pe cei care se manifestă astfel, pentru că nimănui nu îi place să socializeze şi nici măcar să poarte o discuţie banală cu o persoană irascibilă, care are tendinţa de a avea impulsuri necontrolate”, explică psihologul Stelian Chivu.

Pe acest fond, persoanele în cauză trăiesc mereu stări perturbatoare, distructive, care le consumă foarte mult din energia vitală, iar toate acestea somatizează mai devreme sau mai târziu în fizic, în sensul că apar bolile aparatului digestiv (gastrită, ulcer) şi cele cardiovasculare.

De asemenea, nerăbdarea facilitează apariţia bolilor de piele, se dezvoltă mai repede alergiile şi dezechilibrele ce ţin de sistemul reproducător. ”E o situaţia similară cu urcatul pe munte. Nerăbdătorii ar vrea să ajungă imediat în vârf, însă constată că lucrurile nu merg chiar aşa. Ajung astfel să ardă foarte repede, proces ce se traduce printr-o îmbătrânire prematură şi să îşi pună sănătatea pe butuci”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Există şi un lucru bun aici. Nerăbdarea, cu toate aspectele sale negative, poate constitui o lecţie pentru cei în cauză, pe care dacă o conştientizează, au posibilitatea să o depăşească. Primul lucru pe care trebuie să îl facă este să se întrebe dacă au răbdare în primul rând cu ei înşişi.

Tehnici simple prin care ne dezvoltăm răbdarea

Modelele de urmat sunt un alt aspect de luat în seamă. Persoanele răbdatoare sunt şi calme prin excelenţă, fac lucrurile metodic, aplicat, iar succesul a devenit pentru acestea ceva normal, firesc cam în tot ceea ce fac.

”Un alt aspect esenţial este ca persoanele care ştiu că nu au răbdare să înceapă să îşi dezvolte autocontrolul. O minimă analiză va fi suficientă pentru ei ca să descopere că nu sunt niciodată fericiţi, nimic nu îi mulţumeşte. Trec cu viteză de la una la alta, veşnic plini de nervi, fără să îşi acorde răgazul de a se bucura de lucrurile mărunte care ne compun viaţa”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Câteodată este important să lăsăm lucrurile doar să curgă, să le luăm aşa cum sunt, pentru că există riscul să cădem şi în cealaltă extremă, cea a persoanelor care au răbdare, dar au mereu tendinţa să facă totul perfect. Nu există aşa ceva, ci doar posibilitatea de a ne perfecţiona permanent.

Un alt mic truc este să începem să numărăm în momentele de nerăbdare, nu contează ce, pentru că asta va calma mintea şi o va decupla de la programele mentale care o ţin permanent în stare de agitaţie. Respiraţia calmă şi profundă este la fel de importantă, pentru că va conduce instantaneu la o bună oxigenare a creierului, iar pe acest fond vom putea lua deciziile potrivite.

”Un exerciţiu de făcut este să ne proiectăm puţin în viitor şi să analizăm dacă nerăbdarea care ne încearcă la un moment dat ne ajută sau ne blochează să facem ceea ce ne dorim. Cred că răspunsul este evident, însă acest aspect trebuie conştientizat de către fiecare din cei care ştiu că sunt nerăbdători. La fel de important este ca ei să facă ceva pentru sufletul lor, să îşi ofere acest lucru. Budha spunea despre răbdare că este rugăciunea sufletului. Poate cea mai importantă lecţie o va oferi natura. De aceea, ieşirile în natură sunt foarte importante pentru că ea ne oferă lecţii extrem de valoroase despre răbdare”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite