Carnea de porc, inamic sau aliat al sănătăţii. Medic: „Grăsimile ar trebui să reprezinte cel mult 30 la sută din tot ceea ce mâncăm într-o zi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această perioadă, carnea de porc este una dintre cele mai consumate alimente de către români. Bogată în vitamine şi minerale, carnea de porc trebuie consumată cu moderaţie pentru a nu deveni nocivă.

Carnea de porc rămâne în continuare cea mai căutată în ţara noastră. Potrivit statisticilor, anual, un român mânâncă aproximativ 30 de kilograme de carne de porc. Iar în această perioadă excesele sunt la ordinea zilei, spun medicii.

Deşi este bogată în vitamine şi minerale, carnea de porc trebuie consumată cu moderaţie.

„Carnea de porc este benefică datorită compoziţiei bogate în proteine de origine animală, care sunt proteine de bună calitate prin conţinutul lor de aminoacizi esenţiali, pe care organismul nu îi poate fabrica, nu îi poate sintetiza şi de aceea avem nevoie de ei”, a explicat dr. Magdalena Moroşanu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metablice.

Pe lângă toate aceste aspecte pozitive, nu trebuie să uităm de impactul negativ pe care carnea de porc îl are asupra organismului nostru.

„Consumul de untură, slănină, şunculiţă, favorizează apariţia aterosclerozei, o maladie cardiovasculară periculoasă care încarcă arterele mijlocii şi mari cu colesterol”, a precizat dr. Magdalena Moroşanu.

„Nu este bine să mâncăm carne de porc în fiecare zi, am crea un dezechilibru între grăsimile saturate şi cele nesaturate. Grăsimile ar trebui să reprezinte în total cel mult 25 - 30 la sută din tot ceea ce mâncăm într-o zi. Din acest procent, o treime trebuie să reprezinte grăsimi saturate şi grăsimi vegetale. Dacă am respecta această proporţie, se consideră că mâncăm sănătos”, a explicat dr. Magdalena Moroşanu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metablice.

Deoarece românii au tendinţa de a consuma carne de porc în cantităţi exagerate, aceasta a fost pentru mult timp marginalizată.

„Pentru a fi benefică organismului nostru, carnea de porc se prepară la cuptor, grătar sau se face rasol. În niciun caz nu o prăjim deoarece devine iritantă pentru sucurile digestive şi atunci ne dă tulburări de digestie şi disfuncţii ale veziculei biliare. Regula de bază în folosirea oricărui produs alimentar în viaţa omului este măsura, iar 100 - 150 de grame de carne pe zi sunt suficiente. Sub nicio formă nu trebuie să consumăm carne de porc la toate mesele. Desigur, nu trebuie să ne lipsească garnitura de legume, cele mai recomandate fiind dovlecelul, conopida, varza, mazărea şi lintea”, a conchis dr. Magdalena Moroşanu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metablice.

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite