ANALIZĂ Cât plătesc românii pentru apă potabilă şi canalizare. Ce este „impozitul pe rinichi“ plătit de toţi orăşenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul din România cu cea mai scumpă apă potabilă este, potrivit ANRSC, Voluntari, urmat de Buzău şi Constanţa. De cealaltă parte, cea mai ieftină apă din ţară este livrată la Târgu Jiu (unde preţul pe metru cub este la jumătate faţă de Voluntari) şi la Cluj.

O analiză făcută de „Adevărul” în privinţa tarifelor aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare (ANRSC) pentru furnizorii de apă potabilă şi de canalizare relevă faptul că între oraşele României există diferenţe majore în ceea ce priveşte sumele plătite de populaţie pentru amintitele servicii.

Deşi, potrivit legii, stabilirea tarifului (care poate fi aplicat doar cu avizul ANRSC) se face pe baza analizei de cost, realitatea arată că, de fapt, locuitorii unor oraşe cu acces facil la surse de apă ajung să plătească, nu în puţine cazuri, mai mult decât cei din oraşe în care costurile de procurare a apei sunt comparabile sau chiar mai mari.

De asemenea, există situaţii în care companiile publice care furnizează serviciile de apă şi de canalizare unor consumatori captivi (care nu au altă alternativă de procurare a serviciilor) fac profituri fabuloase, care le duc pe poziţii fruntaşe în topul firmelor.

Condiţii identice, preţuri diferite

Cea mai scumpă apă potabilă din România este în oraşul Voluntari (5,33 lei, cu TVA, pe metrul cub), iar pe locul doi se află oraşul Buzău, cu 5,05 lei/mc. Pe poziţia a treia este Constanţa, cu 4,90 lei/mc. În acelaşi timp, bucureştenii plătesc pe apă 3,61 lei pe metrul cub, fiind de la mijlocul clasamentului. 

Surprinde diferenţa consistentă dintre Voluntari şi Bucureşti, având în vedere că au aproximativ aceleaşi condiţii de captare şi tratarea a apei. Însă serviciile sunt asigurate de companii diferite, respectiv Euro Apavol SA şi Apa Nova SA, ambele fiind entităţi publice în care acţionarii sunt consiliile locale arondate.

Imagine indisponibilă

La polul opus, cea mai ieftină apă din România este la Târgu Jiu (2,64 lei/mc – la jumătate faţă de Voluntari), urmat de Cluj Napoca (2,87 lei) şi Ploieşti (3,01 lei la furnizorul Apa Nova).

În privinţa canalizării, cele mai scumpe servicii de acest fel sunt la Constanţa (4,75 lei/mc, cu TVA), Piteşti (4,51 lei) şi Târgovişte (4,27 lei). De partea cealaltă, cea mai ieftină canalizare este la Voluntari (1,32 lei/mc), Ploieşti (1,41 lei) şi Bucureşti (2,07 lei).

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Culmea birocraţiei: pe persoană fizică te plouă mai puţin

Interesant este că există diferenţe între oraşe şi în ceea ce priveşte modul cum se calculează cantitatea de ape uzate. Astfel, dacă în unele locuri se ia în considerare volumul de apă rece consumată (eventual şi de caldă, dacă este furnizată în sistem public), în alte locuri se adună şi apa de ploaie, corespunzător cu terenul deţinut de proprietarul imobilului racordat la apă (pentru blocuri se ia în calcul cota pe apartament din teren pe care se află imobilul).

Însă nici apa de ploaie nu se calculează la fel peste tot. Astfel, la Bucureşti, Apa Nova a stabilit că persoanele fizice datorează suma corespunzătoare evacuării a 0,2 metri cubi de apă pe metrul pătrat de proprietate pe an, dar în cazul persoanelor juridice  s-a decis să se taxeze 0,5 mc/mp/an. Ar rezulta că pe metrul pătrat de acoperiş sau de curte al unei firme plouă cu 150% mai mult decât pe metrul pătrat de acoperiş sau de curte al unei persoane fizice.

statia de epurare

La Galaţi, în schimb, calculul se face în funcţie de cantitatea de precipitaţii (inclusiv zăpada) căzută în luna precedentă, conform datelor primite de la Agenţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie (ANMH). La Brăila, pe de altă parte, se ia în calcul jumătate din ce transmite ANMH, în vreme ce la Buzău şi Râmnicu Sărat taxa a fost complet desfiinţată, prin decizii ale Consiliilor Locale.

A existat chiar şi un proiect de lege de desfiinţare a taxei pe apa de ploaie, însă acesta s-a înţepenit prin Parlament, după ce aleşii din comisiile juridice ale celor două Camere nu au reuşit să cadă de acord cu privire la măsură şi la metoda de de aplicare a acesteia.

Mai trebuie spus că bucureştenii plătesc şi o taxă suplimentare pentru canalizare, în cuantum de 0,09 lei pe metrul cub de apă uzată, bani care sunt încasaţi de Apa Nova, pe factura obişnuită, dar care merg către bugetul oraşului pentru reabilitarea staţiei de epurare. Taxa a fost aprobată de Consiliul General al Capitalei în anul 2008.

La Ploieşti e cel mai ieftin

Cumulat pe ambele servicii (apă şi canalizare), cel mai ieftin scapă ploieştenii abonaţi la Apa Nova, cu un cost total de 4,42 de lei pe metru cub, cu TVA, (cu menţiunea că familiile care au contract cu Hidro Prahova plătesc aproape dublu, respectiv 7,5 lei). Apoi, în top sunt oraşele Oradea (5,65 lei), Târgu Jiu (5,71 lei) şi Bucureşti (5,77 lei, cu tot cu suprataxa de 0,09 lei/mc impusă de Consiliul General).

Cel mai mult plătesc oraşele deservite de RAJA Constanţa care, cu tot cu TVA, ajung să plătească 9,98 lei pe metru cub de apă (incluzând aici şi canalizarea).

Factura medie de apă şi canalizare pentru o familie compusă din trei persoane, care locuieşte într-un apartament de bloc din Bucureşti, este cuprinsă între 60 şi 80 de lei, incluzând şi taxa pe apa de ploaie, în vreme ce la Ploieşti este între 45 şi 60 de lei. În schimb, la Constanţa şi Medgidia factura medie este între 80 şi 100 de lei, adică dublu faţă de Ploieşti.

Teoretic, tarifele pentru aceste servicii publice sunt reglementate şi sunt fundamentate pe calculaţii de costuri, la nivelul minimal. Totuşi, cele mai mulţi dintre furnizori fac profituri grase pe seama consumatorilor captivi. Spre exemplu, societatea de distribuţie de la Galaţi reuşeşte an de an să facă profituri de milioane de euro, fiind în top zece al celor mai profitabile firme din judeţ.

Un paradox este şi acela că TVA la apa potabilă este de 9%, iar TVA la evacurea prin canalizare este de 19%. După cum le transmitea judecătorilor un locuitor mucalit din Brăila, într-un proces deschis (dar finalmente pierdut) pentru anularea taxei pe apa de ploaie: „În România, plătim impozit pe rinichi. Bem apa cu TVA de 9% şi o eliminăm cu 19%“.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite