Alerta de pestă porcină africană pune pe jar România: autorităţile pot decide uciderea în masă a animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile au anunţat că oferă recompense vânătorilor care ajută la depistarea şi ucidere porcilor mistreţi bolnavi, având în vedere că aceştia sunt principalul vector de răspândire a bolii pe teritoriul ţării. Toţi proprietarii de porci domestici care vor avea de suferit din cauza molimei vor fi despăgubiţi de stat. Până acum au fot ucişi peste 48.000 de porci, dintre care 44.000 la o fermă din Tulcea.

Ceea ce părea în urmă cu o lună doar un incident izolat în zona Deltei Dunării pare să capete dimensiuni apocaliptice: epidemia de pestă porcină africană se extinde pe teritoriul României şi este cale să producă pagube uriaşe.

După ce în urmă cu câteva zile s-a decis uciderea şi distrugerea prin incinerare a 44.000 de porci de la o fermă din judeţul Tulcea, fiind apoi semnalate cazuri de îmbolnăvire cu periculosul virus şi în alte localităţi tulcene, deja se discută despre noi cazuri, în Insula Mare a Brăilei, în judeţul Constanţa şi în câteva sate din Bărăgan.

De altfel, vineri la prânz autorităţile române au convocat o videoconferinţă cu prefecţii şi cu şefii direcţiilor sanitar-veterinare pentru a anunţa o serie de măsuri legate de prevenirea şi combaterea epidemiei de pestă porcină de ameninţă România cu un adevărat dezastru.

Deocamdată am aflat că legislaţia în domeniu a fost uşor modificată, în cursul zilei de joi, în sensul că autorităţile din teritoriu pot decide uciderea în masă (şi distrugerea cărnii prin incinerare), în cazul animalelor suspecte de îmbolnăvire.

De asemenea, toţi proprietarii vor fi despăgubiţi de stat în acest caz, fie că vorbim despre animale cu crotal (înregistrate în evidenţele veterinarilor), fie de animale fără crotal. Până în prezent, doar animalele înregistrate erau luate în discuţie la acordarea de despăgubiri.

„Decizia a fost luată ca urmare a evoluţiei agresive a pestei porcine africane în ţara noastră, care poate cauza pagube economice însemnate crescătorilor de porcine, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice”, a anunţat Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor  (ANSVSA).

Totuşi, „în condiţiile în care există cazuri de porcine neidentificate, este necesar ca, în cadrul măsurilor aplicate pentru lichidarea rapidă a focarelor de pestă porcină africană, aceste animale să fie identificate şi înregistrate, potrivit legii, înainte de evaluare şi ucidere sau ucidere preventivă, pentru asigurarea trasabilităţii şi pentru acordarea despăgubirilor”, a mai  precizat ANSVSA.

Deoarece s-a ajuns la concluzia că virusul a fost dus peste apele curgătoare de porcii mistreţi bolnavi, s-a stabilit ca vânătorii să fie stimulaţi pentru a combate fenomenul.

„Vânătorii, gestionarii fondului cinegetic şi persoanele implicate în managementul silvic sau al faunei primesc un stimulent financiar în valoare de 225 de lei pe animal pentru porcii mistreţi găsiţi morţi, bolnavi sau pentru cei împuşcaţi, în vederea stabilirii diagnosticului. Pentru fiecare porc mistreţ mascul vânat în zonă de mare risc, de la care se prezintă probe la laboratoare santitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, vânătorii primesc un stimulent de 65 de lei, în timp ce pentru fiecare femelă vânată în condiţiile pe care vi l-am expus, vânătorii primesc stimulent în valoare de 400 de lei. Toate aceste sume sunt acordate conform deciziilor grant ale Comisiei Europene”, menţionează ANSVSA.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Despre pesta porcină africană

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om şi nu afectează omul.

Pentru această boală nu există nici vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Practic, dacă apare un singur ca de îmbolnăvire într-o fermă sau într-o localitate, toţi porcii din respectiva localitate sau fermă trebuie ucişi şi incineraţi.

Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, ANSVSA recomandă respectarea următoarelor măsuri:

- nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;

- creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
- nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
- dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

- nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
- nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
- nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite