Acuzaţii de corupţie la Primăria Galaţi. Plângere penală împotriva întregului consiliu de administraţie al unei societăţi publice locale
0Întregul Consiliu de Administraţie al societăţii Gospodărie Urbană este acuzat de abuz în serviciu, după ce a profitat de plecarea în concediu a primarului pentru a-l destitui pe directorul pus să redreseze situaţia economică. Se pare că directorului demis „i se trage” de la încercările de a clarifica modul cum s-au scurs banii societăţii publice către diverse firme private şi persoane.
Scandal mare, cu acuzaţii de corupţie şi de abuz, la Primăria Galaţi. Primarul Marius Stan a anunţat că a făcut o plângere penală împotriva tuturor membrilor Consiliului de Administraţie (CA) de la societatea publică Gospodărie Urbană SRL, al cărei unic acţionar este chiar muncipalitatea gălăţeană.
Stan a declarat că membrii amintitului CA sunt suspectaţi de abuz în serviciu, dar şi de posibile fapte de corupţie, în legătură cu modul şi cauzele pentru care au decis, „pe şest”, înlăturarea directorului societăţii, profitând de faptul că primarul tocmai plecase în concediu de odihnă şi nu putea interveni.
„Societatea înregistra al treilea an de pierderi şi, conform legii societăţilor comerciale, trebuia desfiinţată. Domnul director a făcut lucruri foarte bune, la finalul anului au ieşit pe plus şi s-a evitat falimentul. Drept mulţumire, a primit un şut undeva. Ticăloşia de a-l trimite acasă pe dl director s-a petrecut exact în prima mea zi de concediu, când nici nu eram în Galaţi: au făcut pe blat o şedinţă de CA şi şi a fost pusă interimar doamna directoare Tinca Podaru, pe care o legitimează multe. Cei trei ani de minus i se datorează şi dumneaei şi mai ştiu eu ce rude are pe acolo angajate”, a acuzat Marius Stan.
Tinca Podaru. Foto: Adevărul.
Menţionăm că Tinca Podaru este directorul economic al societăţii, funcţie retribuită cu 73.000 pe an (circa 6.000 de lei lunar). Aceasta este şi consilier judeţean PSD (unde primeşte o indemnizatie anuală de 9.000 de lei), dar şi membru al comitetului executiv al organizaţiei judeţene a amintitului partid.
Directorul demis vroia să spargă mafia din cimitire şi din lucrările edilitare
Precizăm că, la jumătatea anului trecut, la Gospodărie Urbană SRL fusese numit ca director general bucureşteanul Viorel Stelian Popa (fost şef al administraţiei cimitirelor Capitalei), care a demarat o amplă acţiune de verificare a afacerilor de la societatea publică.
Potrivit declaraţiilor acestuia, lipsa unei inventarieri clare a locurilor de veci din cimitirele gălăţene favorizase dezvoltarea unei adevărate mafii, din care se suspecta că făceau parte şi o serie de angajaţi ai Gospodărie Urbană. De altfel, Viorel Stelian Popa dispusese o inventariere serioasă, lucru care a deranjat pe foarte multă lume din zona Primăriei.
Mai mult decât atât, la scurt timp după preluarea mandatului, Sandu îşi exprimase nedumerirea că foarte multe contracte edilitare care puteau fi făcute de angajaţii Gospodărie Urbană erau încredinţate unor firme private (prin licitaţie, direct, sau prin subcontractare), ceea ce genera pierderi în bugetul societăţii. Este de menţionat că, timp de opt ani, firma fusese condusă de Eduard Grosu, membru de vază a Partidului Conservator (PC).
„Am găsit o societate care trebuie resuscitată. Niciun manager raţional nu înţelege de ce societatea a ajuns în această situaţie. Dacă cineva a făcut ceva, trebuie să răspundă. Eu voi propune acest audit şi, probabil, se va face licitaţie, în funcţie de costurile la care se ridică. Sper ca în circa o lună de zile să îl avem finalizat, însă depinde şi de cum va decurge procedura, de mai mulţi factori. După ce vom avea un auditor, vom putea spune cât timp va dura”, declara Viorel Stelian Popa la preluarea mandatului.
Viorel Stelian Popa. Foto: Adevărul.
Rezultatele auditului nu au fost făcute, cel puţin deocamdată, publice, existând unele informaţii că ar exista serioase presiuni politice ca totul să fie ţinut sub tăcere.
Un CA din politruci şi „oameni interesaţi”
Potrivit primarului Marius Stan, Consiliul de Administraţie de la Gospodărie Urbană SRL funcţionează de fapt în afara legii: „De la numirea membrilor CA trebuia să se vină cu o strategie de dezvoltare. Nu au venit cu aşa ceva în faţa Consiliului Local, nici nu o au”, a spus Stan.
Este de menţionat că, potrivit propriilor declaraţii de avere, cei şapte membri ai Consiliului de Administraţie al Gospodărire Urbană S.RL Galaţi sunt plătiţi cu 7.800 de lei pe an.
Ei au ajuns acolo pe filieră politică (H.C.L. nr. 151/16 aprilie 2013, pe un mandat de patru ani) şi, cel puţin în cazul unora dintre ei, există suspiciuni că ar fi într-o stare de incompatibilitate (dacă nu legală, măcar morală) cu funcţia deţinută. Dar iată fiecare caz în parte.
Silviu Bacalum, preşedintele CA, a „aterizat” acolo pe filieră PNL, unde a fost preşedintele organizaţiei judeţene de tineret (ulterior, a trecut la UNPR). În urmă cu câţiva ani, Bacalum a renunţat la „cariera” de patron de club noapte pentru a se dedica administraţiei publice. El a fost numit director în primărie sub mandatul primarului Marius Stan (2012), fiind apoi director al serviciului de salubritate Ecosal şi, în final, director la Evidenţa Populaţiei.
Silviu Bacalum. Foto: Adevărul
Ionel Borcea (membru CA) este vechi membru PSD, fost consilier local şi un prosper om de afaceri (turism, agricultură, construcţii). Deţine Pi Bunni SRL şi Agromec Tuluceşti, are un complex turistic în pădurea Gârboavele şi, în ultimii ani, a executat mai multe lucrări edilitare (în special amenajare de parcuri) în Galaţi, în urma unor contracte cu Primăria.
Octaviana Carmen Bogean este membră PSD şi lucrează ca angajată (agent de monitorizare; un fel „băgător de seamă” în limbaj popular) la serviciul public de salubritate Ecosal (care este în cadrul Primăriei). Este consilier la cabinetul parlamentar al deputatului PSD Florin Pâslaru.
Ecaterina Lidia Şerban este venită pe filiera PNL şi este administrator şi acţionar al firmei Electra System SRL Galaţi, „regina” sistemelor interfon din Galaţi. Firma are peste 50.000 de clienţi persoane fizice, dar a avut şi contracte consistente cu statutul: Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Universitatea Dunărea de Jos, Electrica SA şi o mulţime de grădiniţe (bugetate de Primărie).
Sorin Grecu este membru PLR şi este antrenor la secţia de copii a clubului Dunărea Galaţi (club finanţat de la bugetul local). De asemenea, este vicepreşedintele Asociaţiei judeţene de Atletism şi preşedintele asociaţiei de locatari nr 857.
În fine, ultimii doi membri ai CA sunt din partea Partidul Conservator (actualmente în ALDE). Tincuţa Popa este institutor la şcoala generală din satul Băleni (aflat la 50 de kilometri distanţă de problemele urbane ale societăţii din a cărui CA face parte) şi pensionarul Ioniţă Simion.