Şantierul Naval Damen Galaţi şi-a celebrat cei 125 ani de existenţă cu un eveniment expoziţional special

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia deschisă în foaierul Universităţii Dunărea de Jos cuprinde fotografii, cărţi poştale, hărţi, cărţi şi alte obiecte speciale, care ilustrează bogata istorie a şantierului gălăţean. Intrarea este gratuită din data de 2 septembrie şi până pe data de 30 decembrie, în intervalul orar 10,00 – 20,00.

Pe 1 septembrie, Şantierul Naval Damen Galaţi a deschis o expoziţie aniversară, adresata tuturor gălăţenilor, cu scopul de a împărtăşi bogata istorie navală de la mila 80 a Dunării. Evenimentul este o continuare a şirului de manifestări aniversare care a debutat cu o impresionantă petrecere a constructorilor de vase gălăţeni, organizata pe data de 15 august de Ziua Navalistului.

„2018 este un an aniversar. Întreaga ţară sărbătoreşte anul acesta 100 de ani de la Marea Unire. Tot în acest an, aici la Galaţi, în oraşul cu o îndelungată tradiţie în construcţii navale, sărbătorim 125 de ani de la înfiinţarea şantierului. Noi, cei din Şantierul Naval Damen Galaţi, suntem foarte mândri de moştenirea maritimă a ţării noastre şi de rolul pe care compania noastră l-a avut în consolidarea acesteia - incluzând lunga serie de nave livrate de-a lungul timpului către Marina Militară Română”. se afirmă într-o informare trasmisă de compania navală.

Vă prezentăm în continuare, istoricul şi evoluţia şantierului naval din Galaţi, aşa cum a fost prezentată de biroul de comunicare al companiei (punct de vedere contrazis de unii istorici, însă nu se cuvine să intrăm în amănunte care să întunece sărbătoarea navaliştilor gălăţeni).

„Municipiul Galaţi este de secole punctul central al construcţiilor navale din România. Începutul construcţiilor de nave la Galaţi este menţionat încă din 1565 de pe vremea lui Alexandru Lăpuşneanu când din conţinutul unui firman otoman rezulta ca la Galaţi exista un mic atelier de reparaţii navale. Mai târziu, in 1742, doua documente interne din colecţia Bibliotecii Academiei Române atesta construirea de corăbii in şantierul naval din Galaţi.

Şantierul nostru şi perioada moderna a construcţiilor navale debutează cu Fernic. Născut in 1860, într-o vreme în care revoluţia industrială atingea, pe ici, pe colo, zona Galaţiului, Gheorghe Fernic, un pionier al timpului său, era un antreprenor veritabil, specializat în ştiinţa prelucrării metalelor prin turnare şi forjare. Uzinele “G. Fernic et Co”, cărora li s-a adăugat în 1897 şi “Şantierul Naval G. Fernic et Co”, au fost înfiinţate în 1893, într-un timp în care România depindea de străinătate pentru toate lucrările metalurgice şi mecanice, dar mai cu seamă pentru lucrările de reparaţii navale.

Aşadar, anul 1893 reprezintă nu numai începutul industrie metalurgice naţionale, dar marchează şi debutul epocii moderne a construcţiilor navale la Galaţi, şi anume trecerea de la corăbii din lemn la nave cu corpul metalic. Şantierul naval şi-a făcut rapid un renume şi a devenit recunoscut pe plan internaţional pentru complexitatea navelor pe care le construia.

Din anul 1999, când şantierul nostru s-a alăturat grupului de Şantiere Navale Damen, am continuat tradiţia construirii unei game variate de nave complete şi complexe, printre care amintim super iahturi, nave de cercetare şi nave tip offshore dar şi nave militare”, au mai spus cei de la Damen Galaţi.

Sâmbătă, 1 septembrie, în foaierul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a avut loc vernisajul expoziţiei aniversare, unde accesul s-a facut doar pe bază de invitaţii din cauza  spaţiului restrâns, din câte spun organizatorii. 

Fanfara "Valurile Dunării" a întâmpinat musafirii cu un vast repertoriu muzical incluzând şi Marşul Regimentului nr. 11 Siret şi marcând deschiderea vernisajului prin interpretarea Imnului naţional. În continuare, Asociaţia Tradiţia Militară, prima organizaţie de profil înscrisă oficial care reprezintă ţara noastră la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare, a susţinut o demostraţie de mânuire a armelor purtând în uniforme "de corvoadă" ale marinei debarcate, model 1916 - preluat după ţinuta marinei militare austro-ungare.

A urmat un moment artistic, un interviu imaginat de reputatul Victor Cilincă şi interpretat de actorii Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Vlad Vasiliu şi Lică Dănilă. Inimile ne-au fost încălzite de cuvintele frumoase adresate de către Elena Mereuţă, prorectorul Universităţii “Dunărea de Jos”,  Ionuţ Pucheanu, primarul oraşului Galaţi, Rino Brugge, directorul general al Şantierului Naval Damen Galaţi şi nu în cele din urmă Iulia Dobrea, cea care a dat viaţă expoziţiei.

„Expoziţia cuprinde fotografii, cărţi poştale, hărţi, cărţi şi alte obiecte speciale, care ilustrează bogata istorie a şantierului nostru, intrarea fiind gratuită începând cu data de 02 septembrie şi până pe data de 30 decembrie, în intervalul orar 10:00 – 20:00", mai precizează organizatorii.

De la poza atelierului de turnătorie al lui Gh. Fernic & Asociaţii, la imagini din anii ´60, ochiul va putea descifra o lungă istorie în alb-negru, cu oameni şi oţel, în portul vestit pentru construcţia de corăbii încă din secolul al XVIII-lea.

Unele fotografii vorbesc şi despre împletirea unei istorii româno-olandeze. De pildă, cea a puitorului de mine "Amiral Murgescu", construit în ´41 în Şantierul "Gh. Fernic", după planurile companiei olandeze I.V.S., cu motoare Krupp şi tunuri Rheinmetall, sau fotografia lansării la apă a "Marsuinului", care a luptat în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Printre nenumăratele exponate se numără şi un capac de canalizare turnată la începutul sec. XX în Uzinele Fernic, două tablouri din anii `50 pictate de pictorul de atunci al şantierului, domnul Armin Muller, un costum de scafandru (DM 20 – un echipament greu de scufundare fabricat în 1913 şi folosit în trecut pentru lucrările de scafandrerie din incinta Şantierului Naval Galaţi) şi  un set de epoleţi şi bicorn de Locotenent de Marină – obiecte folosite în cadrul ceremoniilor în perioada interbelică.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite