În Galaţi se taie de două ori mai mulţi copaci decât se plantează. Ce mai rămâne dintr-un copac după toaletare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se taie mai mulţi copaci decât se plantează Foto: arhivă Adevărul
Se taie mai mulţi copaci decât se plantează Foto: arhivă Adevărul

Pe parcursul anului 2017, în municipiul Galaţi s-au tăiat 1.037 de copaci şi s-au plantat doar 486 de puieţi. Autorităţile locale stau prost şi la rezolvarea solicitărilor de toaletare a copacilor, doar una dintre trei cereri fiind rezolvată.

Comunitatea ”Curăţăm Galaţiul” are la activ câteva zeci de proiecte civice, caritabile şi comunitare în mai puţin de un an şi jumătate de la înfiinţare şi este sprijinită de peste 2.000 de membri online. Reprezentanţii săi au adresat Primăriei Galaţi mai multe întrebări legate de tăierea copacilor şi toaletarea acestora, iar răspunsurile primite sunt îngrijorătoare.

În 2017, în municipiul Galaţi s-au tăiat 1.037 de copaci şi s-au plantat doar 486 de copaci. Mai trebuie spus că, pe lângă cei 1.037 copaci tăiaţi din rădăcină, au mai existat destul de mulţi arbori toaletaţi într-o manieră bizară, din aceştia rămânând practic doar trunchiurile. O mare parte dintre copaci se usucă după un astfel de "tratament". De asemenea nu se menţionează nicăieri câţi din cei 486 de copaci plantaţi chiar s-au prins şi câţi s-au uscat.

”Credem că este rezonabil să spunem că mai mult de 1.037 copaci au fost anihilaţi, în timp ce mai puţin de 486 copaci tineri au supravieţuit plantării. Ceea ce este de-a dreptul dezastruos. Nu doar pentru că raportul tăieri/plantări este îngrijorător de dezechilibrat, ci şi pentru că arborii tineri au nevoie de ani buni până când ajung la dimensiunea celor puşi la pământ”, susţin reprezentanţii comunităţii ”Curăţăm Galaţiul. 

De menţionat este şi că jumătate dintre copacii tăiaţi aveau diametrul de peste 30 centimetri. Cei tineri vor avea nevoie de zeci de ani pentru a ajunge la această dimensiune. Asta dacă nu vor fi tăiaţi înainte, dacă nu vor fi toaletaţi în maniera amintită anterior sau dacă nu se vor usca datorită bordurilor sau a altor lucrări la ţevi, cabluri sau conducte.

Din trei solicitări, două rămân nerezolvate

Un alt aspect îngrijorător care reiese din răspunsul primarului Ionuţ Pucheanu este dat de capacitatea autorităţilor de a rezolva sesizările primite de la cetăţeni. Astfel, în anul 2017, gălăţenii au depus 1.300 de cereri de intervenţie.

”Dintre acestea s-au rezolvat doar 449. Cu alte cuvinte, sunt mult mai multe şanse ca solicitarea făcută de dumneavoastră să rămână nerezolvată, decât să fie rezolvată. Sau, altfel spus, ar trebui să scrieţi minim trei cereri consecutive, pentru a vă aştepta la o rezolvare”, punctează reprezentanţii comunităţii ”Curăţăm Galaţiul”.

Nu doar resursele materiale sunt insuficiente pentru rezolvarea acestor situaţii. În momentul de faţă, există un singur specialist dendrolog pentru tot municipiul Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite