FOTO VIDEO Prinţul versului vrâncean, sărbătorit la Şcoala Nr. 7 de Ziua Internaţională a Poeziei. O sală de clasă poartă de azi numele de Dumitru Pricop

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul, organizat de Şcoala Nr. 7 din Focşani în colaborare cu Şcoala Gimnazială din Goleşti, a adunat la un loc elevi, cadre didactice, dar şi invitaţi de marcă, scriitori şi oameni care i-au fost apropiaţi lui Dumitru Pricop.

Ziua Internaţională a Poeziei a fost sărbătorită într-un mod aparte, astăzi, La Şcoala Nr. 7 din Focşani, printr-un eveniment în care să se aducă în atenţia elevilor şi valorile literare autohtone.

Iar una dintre aceste valori este, fără îndoială, poetul Dumitru Pricop, supranumit şi "Prinţul poeziei vrâncene", căruia i s-a adus un omagiu în anul în care se împlinesc zece ani de la trecerea sa în eternitate.

Pentru această sărbătoare a poeziei, elevii şcolii, sub îndrumarea cadrelor didactice, s-au pregătit cum se cuvine, realizând chiar şi un reportaj video în satul Negrileşti, unde s-a născut poetul şi unde există, de doi ani, "Casa Memorială Dumitru Pricop".

Elevii au pregătit şi un program de poezii din lirica poetului vrâncean, dar şi cântece, pregătindu-i astfel pentru a vorbi despre poet pe invitaţii de seamă la sărbătoarea poeziei.

Au fost prezenţi profesorii şi scriitorii Costică Neagu, Valeriu Anghel, Florinel Agafiţei, Ion Văsuianu, primarul comunei Negrileşti, jurnalistul Radu Borcea, dar şi Nicolae (Colea)  Pricop, fratele poetului.

“Cineva m-a întrebat dacă l-am citit pe Dumitru Pricop pentru a face această activitate.  I-am spus că l-am citit, dar tocmai de acea facem această activitate, ca să-l putem descoperi pe Dumitru Pricop. Aşa s-a născut acest proiect, astăzi, aici la Şcoala Nr. 7, împreună cu şcoala Gimnazială Goleşti şi, pe 21 mai o să mergem la Negrileşti”, a spus în deschidere prof. Sebastian Ionuţ Burlan, directorul Şcolii Nr. 7 din Focşani.

Invitaţii au vorbit despre poetul şi omul Dumitru Pricop, care a fost membru al Uniuni Scriitorilor din România.

“Dumitru Prricop, în poezia sa, se autodefineşte prinţul mioritic din Vrancea, spune el <<alcătuirea mea de prinţ vrâncean>>. Acest lucru se revendică în foarte multe din poeziile sale”, a menţionat în cuvântul său profesorul Costică Neagu, care a reeditat toată opera poetului şi care s-a zbătut în a obţine fonduri şi a amenaja casa memorială de la Negrileşti.

Despre poetul mioritic Dumitru Pricop a vorbit Valeriu Anghel, iar scriitorul Florinel Agafiţei şi-a adus aminte de momentele petrecute în compania "prinţului".

“Sunt un privilegiat într-un fel, pentru că atât Dumitru Pricop cât şi Ion Panait m-au adoptat, eu fiind mai tânăr în ale scrisului, în comparaţie cu ei, care erau cavalerii bătrâni ai locului şi cu care am hălăduit prin vechea urbe a Focşaniului”, a spus printre alte vorbe meşteşugite şi scriitorul Florinel Agafiţei.

image

"Mitică Pricop nu numai că a fost un mare poet, dar a fost şi un foarte bun recitator de poezie. Nimeni din Vrancea nu recita mai frumos decât el poezia <<Doina>> sau poeziile lui Serghei Esenin. Ziua în care Mitică mi-a intrat în suflet a fost ziua lansării cărţii <<Stele din adâncuri>>. Făcând o asociere între titlul cărţii cu ceea ce era Mitică de fapt, poetul era un fântânar care săpa să găsească esenţa cuvântului, esenţa mesajului poetic. Dar Mitică era şi un Icar care zbura spre înălţimi să adune esenţa poeziei de acolo”, a menţionat în cuvântul său jurnalistul Radu Borcea, prieten apropiat al poetului.

Din partea autorităţii locale a fost prezent la eveniment viceprimarul Marius Iorga.

“Personal, nu pot să vă spun foarte multe de nea Mitică. L-aam întâlnit în câteva rânduri, era un foarte bun amic cu un unchi de-al meu iubitor de vers, profesor de limba română. Este o personalitate marcantă a judeţului nostru, avem un motiv în plus să ne mândrim. Aş vrea să vă mulţumesc astăzi pentru ceea ce faceţi pentru Dumitru Pricop şi pentru alţi scriitori şi oameni de valoare din judeţul Vrancea”, a spus viceprimarul Iorga.

La finalul evenimentului, a fost inaugurată o sală de clasă care de astăzi poartă numele marelui poet vrâncean Dumitru Pricop, iniţiativă demnă de toată lauda, având în vedere că nimeni din şcolile la care a predat poetul nu s-a gândit la o astfel de recunoştinţă adusă celui care este din anul 2015 cetăţean de onoare al municipiului Focşani.

image

Numele lui Dumitru Pricop apare înscris cu litere de aur şi în Istoria Literaturii Române.

"Dumitru Pricop (n. 21 mai 1943, Negrileşti, Vrancea — d. 29 iulie 2007) a fost un profesor, scriitor şi jurnalist român. Dumitru Pricop a moştenit meşteşugul cuvântului de la tatăl său, care avea "clopoţelul de argint”. Ion Pricop avea o uşurinţă extraordinară în comunicare şi în alcătuirea versurilor. Urmează cursurile şcolii primare din satul natal, apoi pe cele gimnaziale la Şcoala Bârseşti, unde cunoaşte şi viaţa de internat.
Între 1958 şi 1961 frecventează cursurile Liceului din Vidra, supranumit pe atunci, şi "Universitatea Vrancei”. După absolvirea liceului de la Vidra, Dumitru Pricop şi-a satisfăcut stagiul militar (1961-1963), pentru ca, un timp, să fie şi el profesor suplinitor pe meleaguri vrâncene: Păuleşti, Negrileşti, Jariştea, Pădureni-Jariştea, Liceul Odobeşti şi Şcoala nr. 4 din Focşani.
Între 1964 şi 1970 a urmat Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, cursuri fără frecvenţă. În data de 1969 devine redactor la Ziarul "Milcovul” din Focşani.
Între 1976 şi 1979 devine activist cultural la Comitetul Judeţean pentru Cultură şi Artă, Vrancea. În această postură, Dumitru Pricop a colindat toate plaiurile Vrancei, a cunoscut creaţia populară vrânceană autentică, istoria zbuciumată a acestor ţinuturi, i-a cunoscut şi i-a încurajat pe creatorii adevăraţi de aici. Între 1979 şi 2000 este profesor la Grupul Şcolar de Electrotehnică, Focşani şi la Grupul Şcolar Agricol Focşani. În această perioadă, profesorul Dumitru Pricop a fost un adevărat ferment în viaţa culturală şi pedagogică a şcolilor unde a funcţionat, îndrumând, prin cenaclurile literare din aceste licee, tinerele talente.
Încordarea sa întru îmblânzirea cuvântului se va reflecta în colaborările la revistele: Amfiteatru, Antares, Argeş, Ardealul literar şi artistic, Astra, Ateneu, Axioma, Bucovina, Cadran, Convorbiri literare, Cronica, Familia, Flacăra, Luceafărul, Poesis, PortoFranco, Ramuri, Revista V, România literară, Salonul literar, Steaua, Tomis (debut 1964), Transilvania si Tribuna României (azi Curierul românesc).
Dumitru Pricop a fost solicitat de multe ori de către diriguitorii învăţământului vrâncean să scrie versuri pentru concursurile cultural-artistice şcolare, organizate la nivel judeţean şi naţional. Cu toate că scenariile sale au fost laureate la fazele naţionale, D. Pricop nu a închinat niciodată ode "marelui cârmaci”, numele acestuia nefiind în nici un vers din aceste scenarii. Poezia sa ocazionată de aceste concursuri aduce pe scenă şi în conştiinţa contemporanilor, tradiţia, dragostea de patrie, simbolurile fără de vârstă ale poetului-cetăţean.
Cunoscut pentru opiniile sale antitotalitariste, Dumitru Pricop a făcut parte din primul FSN al Judeţului Vrancea, fiind preferat de colegii din învăţământ, împreună cu profesorii Vasile Chiper şi Gheoghe Zaharia. Dumitru Pricop a fost vicepreşedinte al FSN Vrancea, calitate în care a mers prin judeţ, în acel timp de prăbuşire a puterii şi derută, înfiinţând organe comunale FSN, organe de preluare a puterii, asigurând, astfel, transferul de putere.
Artistul din el nu s-a putut adapta direcţiei în care s-a îndreptat cultura şi presa vrânceană, motiv pentru care încet-încet s-a izolat chiar şi de prietenii din Vrancea, căutându-şi amici pe alte meleaguri: Galaţi, Bacău, Buzău. Conacul lui Costache Conachi de la Ţigăneşti-Tecuci, a devenit locul ultimelor sale creaţii, locul unde a găsit prieteni apropiaţi, locul unde îşi găsea liniştea pe care nu o mai întâlnea în Vrancea sa natală.
A murit pe 29 iulie 2007. Plecarea lui Dumitru Pricop dintre noi, la o vârstă prematură, când mai avea multe de spus întru limba română, întru poezie: "A scrie despre apusul unui poet în toată puterea cuvântului, e ca şi cum ai vorbi despre moartea unui munte."(Wikipedia).

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite