A murit preotul vrâncean Nicu Voinea, Protopop al Protopopiatului Lazio, duhovnic al românilor din Italia

A murit preotul vrâncean Nicu Voinea, Protopop al Protopopiatului Lazio, duhovnic al românilor din Italia

Preotul în vârstă de 45 de ani, originar din Moviliţa, a suferit în urmă cu două săptămâni o hemoragie cerebrală, fiind transportat de urgenţă la spital. Au urmat două operaţii şi o perioadă de grea suferinţă ce s-a încheiat cu decesul său, pe data de 17 octombrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

La doar 45 de ani, Pr. Nicolae Voinea, Protopop de Lazio I si paroh al bisericii Roma III a decedat după o scurtă şi grea suferinţă cauzată de un accident cerebral.

Preotul urmează să fie înmormântat săptămâna viitoare la Moviliţa, însă înainte de a fi transportat în România trupul părintelui Nicu va fi depus, spre a i se putea aduce un ultim omagiu, la biserica Parohiei Înălţarea Sfintei Cruci, Roma III, unde credincioşii ortodocşi cărora părintele le-a fost duhovnic îşi vor putea lua un ultim rămas bun.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Române din Italia, părinte Protopop Nicolae (Nicu) Voinea s-a născut pe 14 septembrie 1968, în localitatea Panciu şi a copilărit în satul Sperieţi, comuna Moviliţa, judeţul Vrancea.

A urmat şcoala primară în Moviliţa, iar liceul la Mărăşeşti, între anii 1982-1986. După terminarea liceului şi-a efectuat stagiul militar în Bucureşti, perioadă în care se hotărăşte să urmeze facultatea de teologie. În anul 1989 începe Institutul Teologic Universitar din Sibiu, pe care îl absolveşte în anul 1993.

„Ȋn timpul facultăţii i-a avut colegi pe ȊPS Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, pe PS Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei şi pe PS Ioan Casian de Vicina, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi. Ȋn anii facultăţii l-a avut ca îndrumător duhovnicesc pe ȊPS Serafim al Germaniei, Europei  Centrale şi de Nord, fiind preocupat în mod constant de formarea personala, în cele ale sufletului si în cele ale studiului. Astfel, la îndemnul IPS Serafim, a studiat timp de un an de zile, cu o bursă la Bruxelles. Apoi, în 1996, a primit o nouă bursă la Ierusalim, fiind găzduit într-o mănăstire de limbă franceză, pentru o perioadă de un an, unde l-a avut coleg pe PS Ioan Casian, iar îndrumător pe Arhimandritul Jacob, actualmente stareţ la o mănăstire din în Franţa din jurisdicţia Mitropoliei noastre.
Ȋn anul 1997 s-a căsătorit cu Preoteasa Ancuţa, cu care a avut trei copii: Maria, Emanuel şi Vladimir (care a împlinit doi anişori în luna iunie a acestui an).
Ȋn anul 1998 a fost hirotonit întru preot, pe 14 octombrie, la praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, de către PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Practica liturgică de după hirotonie a efectuat-o la Mânăstirea Golia. Ȋn această perioadă a predat religia la Iaşi.
Ȋn anul 1999, cu binecuvântarea ȊPS Mitropolit Iosif, a venit în Italia unde, pentru început, a slujit timp de un an împreună cu părintele Constantin Bălăucă, de la Parohia Roma 2 – Naşterea Maicii Domnului. Din anul 2000, s-a întemeiat cea de a treia parohie din Roma, în zona Prenestina, cu hramul Ȋnălţarea Sfintei Cruci. Ȋn această zonă, parohia a funcţionat până în anul 2006, când s-a mutat în zona Tuscolana - Lucio Sestio, unde se găseşte până în prezent. A slujit cu multă jertfelnicie parohia încredinţată şi pe credincioşii ei, fiind dăruit de Dumnezeu cu blândeţe şi bunătate, calităţi care l-au făcut foarte apreciat de toţi cei care l-au întâlnit şi l-au cunoscut, fie la biserică, fie pe şantierul pe care a muncit în primii ani de preoţie, pentru a-şi putea întreţine familia.
Ȋn anul 2008 Pr. Nicolae a fost numit Protopop al Protopopiatului Lazio I (Roma), funcţie pe care a îndeplinit-o până la trecerea la cele veşnice, fiind un exemplu viu printre fraţii clerici din protopopiat, atât în cele ale preoţiei, cât şi în cele ale familiei".

Mai puteţi citi:

VIDEO Un preot catolic şi un călugăr au murit în accidentul de la Călimăneşti

citeste totul despre: