Politicienii care subfinanţează educaţia vor să bage profesorii şi părinţii la puşcărie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Educaţia este subfinanţată în România
Educaţia este subfinanţată în România

„Mister” Cornel Comşa, mare deputat, propune un proiect de lege prin care toţi angajaţii vreunei şcoli să fie pedepsiţi. Nu oricum! Cu închisoarea! De ce? Pentru că „fondul şcolii”. Aflu ştirea şi mă cutremur. Că aşa e pe la noi. Ne cutremurăm în fiecare zi.

„Colectarea fondului şcolii ar putea fi pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, iar pedepsele ajung la 3 ani de închisoare dacă banii sunt ceruţi chiar de membrii consiliului de administraţie al şcolii, potrivit unei iniţiative depuse de deputatul Cornel Comşa, la Camera Deputaţilor”, titreză o agenţie de ştiri.

Iar eu vin şi completez cu întrebarea: pe când aplicarea legii prin care alocaţi 6% din P.I.B, educaţiei? Pe când reforma din „hipocentru” a sistemului de educaţie prin care nu mai avem nevoie să ne milogim pentru cretă şi burete, pentru un scaun rupt, pentru o bancă scrijelită şi deteriorată de generaţii de elevi care mai de care mai nerespectuoşi cu obiectele şcolii, decenii la rând?

Pe când alocările corespunzătoare de la bugetul Primăriei sau al altei instituţii abilitate prin care să se asigure corespunzător şi la timp finanţarea reală de care are nevoie o şcoală, ori un elev, dacă tot se vorbeşte de finanţarea per capita (oricum sub nivelul real al nevoilor), fără a fi nevoie să ne milogim asociaţiilor de părinţi şi să simţim la modul real că învăţământul de stat este gratuit?

Oare, mă întreb, acest deputat ingenios, a avut sau are copiii la şcoala de stat? Şi dacă da, şi-a secătuit bugetul personal anual să-şi ţină copiii la şcoală pentru că i s-a impus un fond al şcolii sau al clasei? Şi cam cât ar fi scos din buzunar în afara de bugetul alocat de la începutul anului şcolar? 100, 200? 300 lei? Pe an? Pe patru ani? Să fim serioşi!

Nu ştiu ce şcoală ar putea cere un fond al şcolii sau al clasei care să depăşească limita bunului simţ,  multe nici nu se încumetă că nu au de unde. Părinţi cu 400 de lei pensie sau ajutor social, care trăiesc chiar şi din alocaţia copiilor, cazuri grave de sărăcie familială sau abandon şcolar datorat lipsurilor. Culmea e că, acolo unde ar fi posibilităţi ale părinţilor, factorii de decizie din şcoală, sătule de atâtea scandaluri ieftine, s-au cam lipsit de aşa cerinţe!

Însă, tablele nu au încetat să se spargă, scaunele se rup în continuare, pereţii se scrijelesc, tablourile ori planşele dispar sau se rup, materialul didactic se învecheşte şi nimeni nu mai are dreptul să ceară nimic! Primăriile nu au bani pentru şcoli, au bani eventual pentru festivisme, în special electorale, iar profesorii cheltuiesc din buzunar destul pentru a-şi face treaba, de unde au sau de unde nu au, fără să mai ceară mila nimănui.

Ne bagă parlamentarii noştri în puşcărie, de la 6 luni la 2 ani! Investiţiile în şcoli reprezintă o problemă care, dacă se rezolvă o dată la 10 ani, e mare lucru. În 10 ani  până şi ce e într-o casă de om se distruge ceva, mai de o pisică, mai de un căţel, dar într-o şcoală unde se perindă sute de elevi, care mai de care mai temperamental, nu te mai miri că ”ţi se udă canapeaua de propriul tău bebeluş”.

Directori, consiliu de administraţie, cadre didactice, toţi mergem la puşcărie chiar şi pentru că îndrăznim să ne plângem că nu avem 10 lei de cretă sau 30 de lei pe an pentru paza şcolii, pentru că aşa doreşte domul parlamentar. Aşa am ajuns? Că nu are somn domnul Comşa din pricina noastră! Am jefuit părinţii de bani, pentru interesul şcolii! Iaca! ”Ce josnici am ajuns!”

Cu un sistem de educaţie subfinanţat, în care elevii au toate drepturile, iar cadrele didactice toate obligaţiile, în timp ce elevul îşi mânâncă prânzul şi mai scrie un sms iubitei de pe smartphonul de ultimul tip, cadrele didactice sunt blamate pentru banii de cretă, iar deputaţii  propun proiecte de lege prin care profesorii  ar putea fi catalogaţi drept ”penalii României”. Să mergem vreo 6 luni la puşcărie că un părinte a fost bun şi a donat ceva sau că a iniţiat acţiuni doar pentru a salva ce statul a distrus şi pentru a nu lăsa şcoala să se prăbuşească cu ajutorul părinţilor. DA? Bravo domnule deputat!

Nu zic că în unele locuri nu se exagerează, dar de aici până la a blama şi a băga o întreagă clasă la puşcărie pentru ”2 lei”, mi se pare un act incalificabil şi nu pot să nu îmi exprim revolta.
Revolta este că, am ajuns ”cerşetori” să vă putem educa în condiţii acceptabile copiii şi doar să supravieţuim într-un sistem pe care l-aţi făcut ferfeniţă. Un sistem pentru care nu aveţi niciun pic de respect, dragi politicieni.  Ne aruncaţi firimituri, promisiuni şi cam atât!

Oferiţi  mai întâi cadrul legal, dar mai ales aplicaţi normativul prin care să nu mai fie nevoiţi  nici părinţii să doneze nimic sau să suplinească ceea ce voi nu aţi  fost în stare să oferiţi, nici cadrele didactice să suporte toate mizeriile, toate pentru  ca elevii şi copiii voştri să înveţe într-un cadru adecvat.

Nu daţi un ban nici măcar pentru performanţe, darămite pentru normalitate! Pentru ce daţi bani? Să vă amintesc că abia ajung banii pentru o curăţenie sumară, de vară, în şcoli, iar pentru bani de lemne ştiu o mulţime de directori care fac anticameră la primari care promit în fiecare zi, iar a doua zi au uitat ce au promis?

Sunt atâtea şi atâtea lipsuri, iar voi vă jucaţi de-a politica şi proiectele de lege. Cel mai bine ar fi să depolitizaţi educaţia şi să o finanţaţi în interesul şcolii. Salariile cadrelor didactice poate ar fi o problemă secundară, dar numai cu reguli, legi şi pedepse, fără nicio recompensă, chiar nu se va remedia nimic!
Când e vorba de asumarea unei vine, aruncaţi pe noi cu noroi, pe toţi, indiferent dacă suntem sau nu suntem vinovaţi.  Dar cine îşi asumă situaţia în care s-a ajuns? Fără ajutorul părinţilor, şcoala s-ar prăbuşi, iar triunghiul corect este următorul: părinţi-şcoală-comunitate. În orice ordine doriţi!

Ştiaţi că există elevi, în anumite cătune ale ţării, care învaţă în condiţii despre care nu putem nici în vise să le considerăm europene? Acesta este rezultul reformei voastre iar când veţi rezolva astfel de cazuri, atunci să propuneţi legi inepte!

Apropos! Există o lege prin care acordaţi o suta de euro, anual, profesorilor, pentru cărţi sau alte materiale! Când îi daţi? Nu-i aşa că mai aşteptăm ceva, eventual campania electorală de anul viitor? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite