Judecătoare de la Tribunalul Vrancea cercetată de Inspecţia Judiciară pentru că ar fi favorizat un „scriitor“ aflat după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Vrancea
Tribunalul Vrancea

Deşi comisia de liberare condiţionată din Penitenciar şi magistratul de la Judecătoria Focşani s-au opus liberării condiţionate a unui profesor care ispăşea o pedeapsă pentru mită, judecătoarea Mariana Popa a considerat că să nu ţină cont de aceste opinii.

Magistratul Mariana Popa, de la Tribunalul Vrancea, este cercetat de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, după ce ar fi favorizat un “scriitor” aflat după gratii să obţină o reducere a pedepsei.

Este vorba despre cazul profesorului de matematică Florin Constantin Enache, de la Colegiul Sportiv din Oneşti, care pe 2 februarie 2015 a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru mită în formă continuată. Profesorul fusese arestat preventiv pe 26 august 2012, de lucrători ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Bacău, în timp ce primea de la doi elevi suma de 350 de lei pentru meditaţii, astfel încât aceştia să scape de corigenţe. Acesta a stat în arest preventiv timp de zece luni, până în iunie 2013.

În urma procesului, au fost audiaţi 42 de elevi care au spus că i-au oferit profesorului sume cuprinse între 30 şi 990 de lei. Florin Constantin Enache a fost încarcerat la Penitenciarul Focşani, scăzându-i-se din pedeapsă perioada cât a stat în arest preventiv, adică zece luni.

Cinci luni mai târziu, în luna iulie 2015, matematicianul a făcut solicitare de liberare condiţionată, aducând ca argument principal faptul că a scris 11 lucrări ştiinţifice.

Comisia Penitenciarului Focşani s-a opus

Atât comisia de propuneri pentru eliberare condiţionată din Penitenciarul Focşani, cât şi magistraţii Judecătoriei Focşani, i-au respins solicitarea, întrucât cărţile nu au fost scrise în perioada cât a fost încarcerat la Focşani, ci într-o altă perioadă de timp, ele doar fiind expediate prin poştă la Penitenciarul Focşani.

“Comisa de propuneri pentru liberarea condiţionată din cadrul Penitenciarului Focşani a respins cererea domnului Constantin Florin Enache, privind acordarea zilelor câştig ca urmare a elaborării lucrărilor ştiinţifice, deoarece nu au fost întrunite cerinţele necesare prevăzute de Decizia 619/2011, pentru aprobarea instrucţiunilor privind organizarea muncii persoanelor private de libertate aflate în unităţile subordonate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, se arată într-un răspuns al Penitenciarului Focşani.

La rândul lor, magistraţii Judecătoriei Focşani au respins cererea ca fiind prematur introdusă, cerându-i petentului să revină cu o nouă solicitare abia în ianuarie 2016.

“Respinge cererea de liberare condiţionată înregistrată sub nr. 8414/231/2015 formulată de petentul condamnat ENACHE FLORIN CONSTANTIN, în prezent deţinut în Penitenciarul Focşani, ca prematur introdusă. În temeiul art. 450 alin. 2 din Cod pr. pen. din 1968, cu aplicarea art. 15 al.2 din Constituţia României, fixează ca termen după care cererea va putea fi reînnoită data de 05.01.2016”, se arată în decizia magistraţilor de la Judecătoria Focşani.

Eliberat cu patru luni mai devreme

Surpriza a venit însă la mai puţin de o lună de la judecătorul Tribunalului Vrancea, acolo unde profesorul a făcut contestaţie şi a avut câştig de cauză.

“Admite contestaţia formulată de contestatorul ENACHE FLORIN CONSTANTIN împotriva sentinţei penale nr. 1623/04.09.2015 a Judecătoriei Focşani. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală contestată şi în rejudecare: Admite cererea formulata de contestatorul ENACHE FLORIN CONSTANTIN, pentru liberarea sa condiţionată. Dispune liberarea condiţionata a contestatorului Enache Florin Constantin din executarea pedepsei de 3 (trei) ani închisoare, aplicata prin sentinţa penala nr. 347/D din 26.06.2014 a Tribunalului Bacău. Dispune punerea, de îndată, în libertate a contestatorului de sub puterea mandatului de executare nr. 415/D/2014 emis de Tribunalul Bacău, daca acesta nu este arestat în alta cauză”, este pronunţarea judecătorului Marian Popa, din data de 2 octombrie 2015.

Practic, profesorul şi-a redus cu patru luni pedeapsa de pe urma acestei decizii. În urma scandalului “scriitorilor din puşcării”, cazul acesta a ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare, care ne-a confirmat că judecătorul Mariana Popa este vizată de o cercetare.

“Vă comunicăm faptul că pe rolul Inspecţiei Judiciare a fost identificată o lucrare vizând activitatea doamnei judecător Popa Mariana, judecător la Tribunalului Vrancea”, se arată în răspunsul compartimentului de Informare Publică şi relaţii cu mass media din cadrul Inspecţiei Judiciare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite