FOTO Turism pentru străinii atraşi de viaţa în sălbăticie: nopţi de cazare la stâne, tehnici de supravieţuire în Munţii Vrancei sau întâlniri cu animale sălbatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice a înfiinţat o agenţie de turism, printr-un proiect finanţat de Guvernul Elveţiei, care oferă tururi personalizate turiştilor.

Turiştii străini recunosc că ţara noastră este o destinaţie de top atunci când vor să observe pe viu animale sălbatice, să descopere aventura prin munţi sau, spre exemplu, să practice turismul cultural, în sensul de a face cunoştinţă cu obiceiurile şi tradiţiile româneşti.

La acest lucru s-au gândit şi membrii Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice, o organizaţie nonguvernamentală care sprijină activităţile de educaţie ecologică şi protecţie a mediului înconjurător.

Prin intermediul unui proiect finanţat de Guvernul Elveţiei, asociaţia a înfiinţat o agenţie de turism care oferă posibilitatea călătorilor prin ţara noastră să descopere şi să înţeleagă „mireasma Vrancei rurale, să-i ascultate suflul tihnit şi să-i afle dorul şi jalea”, după cum menţionează în descrierea proiectului.
Pachetele de turism sunt dintre cele mai diverse, iar persoanele interesate de acest tip de vacanţe nu au întârziat să bată la uşa agenţiei.

image

„Primii turişti au fost din Franţa şi s-au arătat deosebit de încântaţi. Ei vor să vadă viaţa sălbatică, pun accent pe cultură, tradiţii. Stânele din zona de munte sunt foarte bine puse la punct. De obicei, studiază oferta şi pachetul turistic şi-l fac singuri. Ne-am orientat către piaţa externă, pentru că românii nu ştiu cât ar fi dispuşi să plătească tarifele practicate. Săptămâna viitoare vom avea alţi doi turişti din Franţa, care vor să vadă zona Lepşa-Greşu”, ne-a declarat George Bouroş, reprezentantul Asociaţiei pentru Conservarea Biodiversităţii Mediului.

image

Acesta ne-a declarat că turiştii au la dispoziţie ghizi autorizaţi, care-i îndrumă peste tot pe unde merg.

Costul unui pachet turistic de cinci zile poate ajunge şi la 500 de euro, banii rezultaţi din această activitate fiind orientaţi spre proiectele asociaţiei, în special cele de conservare a carnivorelor mari.

Dar iată cum decurge o vacanţă în munţii Vrancei, desprisă pe site-ul www.wildcarpathiaadventure.ro.

"Vom începe turul în Bucureşti, capitala României. La sosirea pe aeroportul din Bucureşti veţi întâlni ghidul dumneavoastră, ce vă însoţeşte pe toată durata concediului. Vom călători în satul Lepşa (3 ore) situat în Carpaţii Orientali la graniţa dintre Moldova şi Transilvania, unde ne vom caza într-o pensiune tradiţională şi ne vom bucura de o cină tradiţională românească. La sosirea în Lepşa ne vom întâlni pentru a face un scurt rezumat al aventurii ce va urma, ce trebuie să conţină bagajul dumneavoastră şi cu ce trebuie să vă echipaţi, apoi sunteţi poftit să vă relaxaţi pentru a fi pregătit să întâlniţi să exploraţi pădurile virgine ale Carpaţilor.

A doua zi: După ce veţi servi un mic dejun delicios şi consistent, veţi fi aşteptat de ghidul dumneavoastră local şi veţi porni în aventură. Traseul nostru de hiking va începe la intrarea în aria protejată Cheile Tişiţei, numită Gura Tişiţei. Aici veţi învăţa să folosiţi harta şi cum să vă orientaţi cu ajutorul busolei. Odată ce am învăţat aceste două elemente necesare aventurii noastre putem continua. Pe tot parcursul acestui traseu veţi învăţa diferite urme sau alte semne de prezenţă ale animalelor sălbatice pentru a ştii cu ce pericole vă puteţi confrunta.

Veţi învăţa cum trebuie să procedaţi în caz că vă veţi întâlnii cu diferite animale sălbatice şi ce vă trebuie să faceţi pentru a supravieţui atacului acestora şi cel mai important lucru, ce trebuie să faceţi pentru a nu vă întâlnii cu animale sălbatice.


Vom ajunge la o mică cabană de munte unde vom servi masa de prânz pe care am avut-o la pachet,  timp în care veţi învăţa despre ce tip de alimentele trebuie să aveţi în rucsac şi ce trebuie să mâncaţi într-o astfel de aventură.

image

Vom continua excursia şi ne vom concentra pe identificarea de plante şi fructe  comestibile şi medicinale dar şi pe recunoaşterea plantelor şi fructelor otrăvitoare.
În drumul nostru vom întâlni un tunel lung şi întunecos  de aceea vom avea nevoie de o sursă de lumină, acum vom învăţa cum să aprindem focul, doar cu ajutorul a două beţe şi cum să facem o torţă.
Stingem torţa şi ne continuăm traseul învăţând tehnici de mers, respiraţie, trecere peste obstacole şi dozarea efortului.

Odată ce vom ajunge la locul de campare, primul nostru obiectiv va fi aprinderea focului iar cel de-al doilea construirea unui adăpost. Vom construi o vatră de foc şi vom aprinde focul doar cu două beţe şi vom învăţa cum să construim un adăpost cu materialele ce le avem în pădure.

După ce adăpostul este gata, vom avea un curs de gătit, cum putem găti mâncare delicioasă şi în condiţii vitrege şi cum vom pregăti produsele de îngrijire de care avem nevoie (săpun, pastă de dinţi şi apă de gură).
Înainte să dormim vom pune în siguranţă mâncarea şi bagajele pentru a evita atacul carnivorelor mari.
Acum suntem pregătiţi să testăm  adăpostul construit dacă nu este confortabil, avem şi un plan de rezervă, hamace, pentru a fi siguri că dimineaţa ce vine ne vom trezi odihniţi.

Ziua a treia: Dis de dimineaţă vom aprinde focul şi vom pregăti un ceai din plantele culese în ziua precedentă şi vom avea un mic dejun bun, natural şi tradiţional.

Ne vom spăla cu săpunul pregătit de noi şi vom testa pasta de dinţi şi apa de gură făcută chiar de noi.
Înainte să plecăm vom învăţa cum să pregătim rucsacul pentru a nu ne incomoda şi a ne deplasa mai uşor şi cât de important este să nu cărăm obiecte inutile.
Traseul va fi unul mai abrupt în prima porţiune de aceea vom efectua timp de 15 minute de exerciţii fizice înainte să pornim.

image

În această zi vom continua să identificăm urme de animale şi vom învăţa tehnici de mers şi urcare, pentru a face faţă mai uşor traseului ce urcă pieptiş.
Vom admira natura sălbatică din aceste creste de munte şi cu puţin noroc vom avea şansa să vedem capre negre şi cerbi.

Ajunşi sus în munte sursele de apă se împuţinează, trebuie să ştim unde şi cum să căutăm apa, toate aceste lucruri le veţi învăţa de la ghidul nostru.
Într-un final vom ajunge în locul în care vom petrece noaptea, o stână! Dacă vom ajunge mai devreme vom putea ajuta ciobanii să adune oile, să le mulgă şi să prepare laptele. Vom învăţa cum să comunicăm şi să ne purtăm cu oamenii ce trăiesc în Carpaţi. La stână, vom vedea şi vom afla mai multe despre sistemele de apărare ale ciobanilor împotriva carnivorelor mari şi despre coexistenţa în acelaşi teritoriu cu cele mai mari carnivore din Europa.

Pentru a ne bucura de aerul proaspăt de munte spre seară dacă cerul va fi senin vom avea parte de o lecţie de astronomie şi despre cum ne putem orienta după astre (stele, lună şi soare).
Pe seară ne vom pregăti pentru o cină grozavă aşa cum numai la o stână o poţi savura, vom povesti cu ciobanii şi vom asculta poveşti impresionante despre atacurile carnivorelor şi întâlniri cu acestea. Seara aceasta va continua cu un recital artistic din fluier pe care unul dintre ciobani îl va susţine, astfel veţi avea ocazia să admiraţi maiestria acestor adevăraţi artişti. Când oboseala acumulată în această zi se va simţi vom fi nevoiţi să mergem să dormim în camerele de oaspeţi ale ciobanilor.

Ziua a patra: Dimineaţa ne vom bucura de un mic dejun bogat în lactate şi ne vom pregăti pentru ultima zi a acestei aventuri. Ne vom lua la revedere de la ciobani şi vom lua câte puţin din fiecare din produsele lor tradiţionale pentru prânz.

image

În această zi vom continua să învăţam despre tehnicile de supravieţuire, vom învăţa noi plante, vom identifica noi urme ale animalelor sălbatice şi vom învăţa să mergem mai eficient.

Tot pe parcursul acestei zile vom învăţa cum să facem semnale pentru a ştii cum trebuie să procedaţi în cazul că veţi fi rănit sau vă veţi pierde, astfel îi puteţi face atenţi pe potenţialii salvatori asupra poziţiei în care vă aflaţi.

Pe parcursul zilei veţi vedea adăposturi temporare unde oamenii din Carpaţi se mutau cu toate animalele şi locuiau de primăvara până toamna şi le veţi putea vizita şi veţi afla poveşti despre ele.
Excursia noastră se va termina imediat ce vom trece de două monumente naturale impresionante, un sector foarte îngust de râu şi o zonă fosiliferă unde putem găsi cu uşurinţă exemplare de ihtiofaună fosilă.
De aici vom fi preluaţi cu o maşină de către un alt ghid şi vom merge să petrecem noaptea la o pensiune în Lepşa".

Vă mai recomandăm:

De asta iubim România: Lepşa, minunea din Munţii Vrancei. Locul în care o prinţesă ţi se iveşte la mijlocul nopţii şi-ţi dăruieşte diamante

Departe de agitaţia oraşelor, o zonă turistică ferită pe nedrept de mediatizare te desfată cu peisaje uimitoare. Lepşa, un tărâm de legendă povestit în filele celei mai frumoase campanii de presă, ”Adevărul” - ”125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă”

Cele mai frumoase trasee de bicicletă din Vrancea. „Off road” prin munţi până la cota 1777, pe un drum plin de atracţii turistice

http://adevarul.ro/locale/focsani/cele-mai-frumoase-trasee-bicicleta-vrancea-off-road-munti-cota-1777-drum-plin-atractii-turistice-1_551ce1ea448e03c0fd230495/index.html

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite