FOTO Cum ruginesc în soare bicicletele „inteligente“ din primul parc tematic pentru copii din România. Motivul birocratic pentru care stau blocate
0Pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, în Cartierul Sud din Focşani a fost dat în exploatare parcul tematic „Velo Park“, despre care autorităţile s-au exprimat că este singurul din ţară unde micuţii pot învăţa, prin joacă, educaţie rutieră.
Practic, pe o suprafaţă de peste 2.000 metri pătraţi, a fost realizat un spaţiu multifuncţional care simulează situaţii din traficul urban, astfel încât adulţii şi copiii să poată învăţa, în perfectă siguranţă, cum să utilizeze bicicleta ca mijloc de transport sau recreere.
Parcul a fost prevăzut şi cu o staţie de unde doritorii pot închiria biciclete pentru plimbări în oraş. La o lună şi jumătate de la inaugurarea spaţiului respectiv, parcul de biciclete este nefolosit, iar cele cinci biciclete "inteligente", care au rămas nemişcate de pe 1 iunie, aproape că ruginesc în soare.
Iar acest lucru nu se întâmplă din cauză că nu ar fi doritori. Dimpotrivă, zilnic oamenii merg acolo, dar pleacă aşa cum au venit, pentru că aparatura care ar trebui să-i ajute să primească o bicicletă nu funcţionează.
Terminalul de unde se pot închiria biciclete este scos din funcţiune. Motivul: încă nu există un regulament de funcţionare.
"Încă nu este pus în funcţiune regulamentul. Estimăm că spre sfârşitul lunii iulie ar trebui să fie gata toată procedura. E o chestiune de IT, trebuie să se facă o înregistrare pe site, pentru a se putea emite carduri, pentru că sistemul funcţionează pe bază de card", ne-a declarat Adrian Vulpoiu, directorul Direcţie de Dezvoltare Servicii Publice Focşani, instituţie care se află în subordinea Primăriei Focşani şi care va administra parcul de biciclete.
Investiţia de la Focşani a costat aproximativ un milion de lei, bani suportaţi de la bugetul local şi a fost realizată de firma Urban Scope, o societate abonată în ultima vreme la contractele publice din municipiu.
De altfel, la inaugurarea investiţiei, reprezentantul firmei se lăuda cu această staţie de biciclete, arătându-se şi foarte generos cu cei dornici să închirieze bicicletele.
"Este prima staţie inteligentă de biciclete din România. Este vorba de o staţie care conţine mijloace de transport alternative. Bicicletele acestea sunt mijloace de transport alternative, acestea fiind monitorizate GPS. Dumneavoastră, pentru că sunteţi primu oraş care aţi implementat un asemenea obiectiv vom pune la dispoziţie 1000 de carduri gratuite pentru a utiliza aceste biciclete în prima fază", spunea la deschidere Radu Dragomir, CEO Urban Scope