FOTO Cum arăta Focşaniul în anii '70-'80. Imagini care nu au mai fost publicate, din oraşul aflat în plină dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotografiile sunt din perioada când oraşul trecea prin ample transformări urbanistice, multe păstr\ndu-se până în zilele noastre.

Timp de trei zile, de vineri, 5 iulie şi până duminică, 7 iulie, Focşaniul se află în sărbătoare,  oraşul marcând 157 de ani de la unificarea Focşani Moldova cu Focşani Muntenia, pe 6 iulie 1862.

Focşăneanul Florin Balaci, fiul cunoscutului cineast Constantin Balaci, care conduce Asociaţia Judeţeană a Cineaştilor Amatori din Vrancea, ne-a pus la dispoziţie un set de aproximativ 50 de fotografii care nu au mai fost publicate niciodată, înfăţişând oraşul Focşani în diferitele lui momente de dezvoltare în anii ‘70 şi ’80.

În imagini au fost surprinse zoa centrală a oraşului, proaspăt dată în exploatare, cu o Piaţă a Unirii cochet aranjată, plină de flori şi spaţii verzi,  în contrast total cu ceea ce există astăzi, clădiri simbol ale municipiului, precum fosta Prefectură Putna, neafectată de cutremur, şantiere unde se ridică blocuri noi, elevi curăţând parcuri, cinematograful Balada, aspecte de la evenimente organizate cu diferite ocazii în Piaţa Unirii, oraşul văzut de sus, zona industrială a Focşaniului, trafic, autoturisme şi transport în comun, oameni.

Cum s-au unificat cele două orăşele de pe Milcov acum 157 de ani

Până pe 6 iulie 1862, Focşaniul era un orăşel de graniţă, împărţit în două, Focşani-Moldova şi Focşani-Muntenia,

Cele două târguri aparţineau politic şi administrativ la rândul lor de două Principate Române, Moldova şi Valahia, Focşani-Moldova fiind reşedinţă a judeţului Putna, în vreme ce Focşanii-Munteni era reşedinţă a judeţului Râmnicu Sărat.

Pe 5 ianuarie 1859, focşănenii l-au ales ca domn al Moldovei pe Alexandru Ioan Cuza, iar partea munteană a oraşului i-a trimis domnitorului o scrisoare de felicitare: „Corpul Electoral Focşanii Munteni, simţind cu dumneavoastră sentimentele de bucurie pentru norocita alegere a Domnului, vă felicitează strigând: Glorie vouă fraţilor de peste Milcov. Trăiască România Unită!”.

Abia după mai bine de trei ani de la Unirea Principatelor Române, pe 6 iulie 1862, domnitorul Cuza a emis Decretul de unificare a oraşului Focşani, care stipula printre altele că „ambele părţi ale oraşului Focşani, de dincoace şi de dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraş, care va fi reşedinţa judeţului Putna”.
Vestea  a fost primită extraordinar de focşănenii de o parte şi de alta a Milcovului, care s-au adunat la piatra de hotar şi au dărâmat-o şi au şters-o practic de pe harţa ţării.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite