FOTO „Afaceri à la Vrancea”. Oprişan îşi poate creşte averea pe seama UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Oprişan, şeful Consiliului Judeţean Vrancea, a pregătit un proiect în valoare de 5 milioane de euro, prin care vrea să modernizeze, cu bani europeni, zona de agrement Crângul Petreşti. Chiar în vecinătatea acesteia, familia baronului PSD deţine o suprafaţă de 8,5 hectare, teren căruia i-ar creşte considerabil valoarea.

Visul mai vechi al lui Marian Oprişan, de a amenaja o zonă de distracţie şi agrement în Crângul Petreşti, zonă aflată la trei kilometri de Focşani, este aproape de a se împlini.

Aleşii judeţeni au aprobat, în urmă cu două zile, trecerea în domeniul public al judeţului Vrancea a 41 de hectare din Crângul Petreşti, după ce acest teren a fost luat „cu forcepsul“ de la Primăria Focşani, în urmă cu trei ani.

Trecerea în domeniul public a ariei naturale a fost necesară pentru depunerea, pe ultima sută de metri, a unui proiect în valoare de 22,4 milioane de lei (circa 5 milioane de euro – n.r.), cu finanţare de la Uniunea Europeană. Contribuţia Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea este de 360.000 de lei.

„Prin acest proiect, se vor amenaja piste de biciclete, role şi skateboard, parcări, alei, infrastructură tehnică edilitară, locuri de odihnă, mobilier urban. Vor mai exista spaţii de picnic, un amfiteatru în aer liber şi scenă, cu acces neîngrădit, şi se va implanta material vegetal“, declară Daniela Olaru, arhitectul judeţului.

Proiect respins de Năstase

Ideea lui Marian Oprişan de a construi un parc de distracţii în Crângul Petreşti nu este nouă. În 2003, baronul PSD a avut prima încercare de a obţine bani de la Guvern pentru un proiect asemănător.

Planurile lui Oprişan s-au lovit de rezistenţa premierului de atunci, Adrian Năstase. Scandalul provocat de presă, cum că  familia lui Oprişan tocmai achiziţionase „cu cântec“ 8,5 hectare de teren arabil în vecinătatea Crângului Petreşti, l-a indignat pe fostul prim-ministru.

În niciun caz nu vom aproba şmecheria aceea cu terenurile de la Vrancea. Să fie clar şi pentru colegii noştri care mai încearcă astfel de lucruri!“, declara Adrian Năstase, în urmă cu zece ani.

Practic, acesta recunoştea că afacerea imobiliară a şefului CJ Vrancea mirosea a interes personal, mai ales că primise pe masă un raport întocmit de actualul premier Victor Ponta.

Acesta din urmă era, în 2003, şeful Corpului de Control al primului ministru. Informaţii despre ce conţinea raportul lui Victor Ponta nu au fost date publicităţii.

Totuşi, la vremea respectivă, mai mulţi localnici s-au plâns că au fost forţaţi de autorităţi să-şi vândă pământurile familiei Oprişan cu preţuri cuprinse între 1,5 şi 2 euro pe metru pătrat, mult sub nivelul tranzacţiilor de pe piaţă.

„În 2003, preşedintele Oprişan a iniţiat un asemenea proiect pentru amenajarea unei zone de agrement în beneficiul cetăţenilor care se confruntă cu o lipsă acută a spaţiului verde. La acea vreme, nu a existat suficientă înţelegere. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, au apărut oportunităţi şi pe această idee, iar preşedintele Oprişan a realizat proiectul. Oportunitatea este maximă, pentru că poate fi realizat cu fonduri europene şi cu o contribuţie judeţeană mică“, şi-a convins consilierul judeţean PSD Constantin Guguianu colegii să voteze, acum, proiectul.

Baronul-agricultor din „Beverly Hills“

Zona în care Marian Oprişan şi familia sa deţin cele 8,5 hectare de teren, aflată în imediata vecinătate a Crângului Petreşti, este denumită de focşăneni „Beverly Hills“. Aici s-au construit, în ultimul deceniu, sute de vile aparţinând protipendadei locale. Mai exact, aici locuiesc mulţi afacerişti din Focşani, dar şi oameni sus-puşi din administraţie.

Unul dintre ei este Iulian Matache, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, şi unul dintre oamenii de încredere ai lui Oprişan, susţinuţi de acesta pentru a fi în Guvern. Până anul trecut, Matache a fost directorul Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ Vrancea. Soţia acestuia este preşedintele Secţiei Penale a Judecătoriei Focşani. Tot la Petreşti, are casă şi membrul suspendat al Consiliului Suprem al Magistraturii, judecătorul Adrian Toni Neacşu.

În mod curios, cele 8,5 hectare deţinute de familia baronului de Vrancea, din care 7.500 de metri pătraţi chiar pe numele lui Marian Oprişan, figurează în extravilan, fiind, practic, teren agricol.

Pământul este înconjurat de pădure şi vile, pe care Oprişan, care deţine permis de conducere a tractorului, cultivă grâu sau alte cereale. Terenul poate fi, însă, trecut în intravilan, prin hotărâre de Consiliu Local, condus, în majoritate, de subalternii pe linie de partid ai lui Marian Oprişan.

23 de euro metrul pătrat

Contactat telefonic în repetate rânduri de reporterii ”Adevărul”, Marian Oprişan nu a fost de găsit, pentru a oferi precizări legate de proiectul reabilitării şi modernizării Crângului Petreşti, dar şi să specifice dacă are sau nu interese personale în zonă.

Specialiştii imobiliari estimează că preţul terenurilor de la Petreşti va creşte, în cazul în care proiectul de modernizare va fi considerat eligibil. „Acum, avem proprietari care cer 15 euro, 18 euro, chiar şi 23 de euro pentru un metru pătrat în zona rezidenţială Petreşti. Ce-i drept, preţurile au cam stagnat şi chiar au scăzut în ultimii ani, motivul fiind cunoscut. Dar viitorul va demonstra că terenurile cu potenţial turistic, cum este cel de la Petreşti, vor fi mult mai valoroase“, a declarat Costel Florea, agent imobiliar din Focşani.

Un calcul simplu ar arăta că Oprişan poate câştiga, la preţurile actuale, circa două milioane de euro din vânzarea terenului achiziţionat de 20 de ori mai ieftin. Singura condiţie este trecerea celor 85.000 de metri pătraţi în intravilan.

Crângul, donat de Regele Carol

Documentele de arhivă arată că, în 1895, Regele Carol a semnat un decret prin care Primăria Focşani primea 40 de hectare din pădurea statului „în scopul distrării orăşenilor“. La acea vreme, valoarea terenului era de 40.000 de lei. În Crângul Petreşti există şi un complex hotelier, „Căprioara“, achiziţionat de la fosta cooperativă de consum de Consiliul Judeţean Vrancea, pentru amenajarea unui centru de afaceri. Această tranzacţie face obiectul unuia dintre capetele de acuzare în procesul de corupţie al lui Marian Oprişan, aflat pe masa magistraţilor de la Judecătoria Cluj.


Proiect realizat de firma lui Nini Săpunaru

În plan politic, social-democratul Marian Oprişan şi liberalul Nini Săpunaru sunt de mulţi ani în relaţii tensionate. Dacă deputatul Nini Săpunaru a pierdut până acum toate războaiele cu baronul, în afaceri, câştigă mulţi bani publici de pe urma Consiliului Judeţean.

Este şi cazul proiectului Crângului Petreşti, al cărui studiu de fezabilitate a fost realizat de firma Euro Proiect, la care Nini Săpunaru deţine 49% din acţiuni. Restul acţiunilor îi aparţin cumnatului său, Dorinel Modreanu, administratorul firmei.

Potrivit devizelor, cheltuielile de proiectare se ridică la 494.579 de lei. Săpunaru va încasa aceşti bani fie de la UE, dacă proiectul va fi eligibil, fie de la bugetul CJ Vrancea, dacă va fi respins. Firma Euro Proiect este abonată an de an la banii judeţului, prin zecile de lucrări executate prin încredinţare directă.

Anul trecut, Nini Săpunaru a încasat dividende de la Euro Proiect în valoare de 350.000 de lei, de cinci ori mai mult decât indemnizaţia sa anuală de parlamentar.
 

Mai puteţi citi:

Marian Oprişan, baron peste baronii neamului

21 de salarii pe an în „Republica“ Oprişan

Marian Oprişan, colecţionar de funcţii în 2013

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite