Focşaniul în sărbătoare. Cum s-au unificat cele două orăşele de pe Milcov acum 156 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În municipiu vor fi organizate o serie de manifestări prin care se vor marca 156 de ani de la unirea celor două oraşe, Focşani Moldova cu Focşani Muntenia, pe 6 iulie 1862,


Până pe 6 iulie 1862, Focşaniul era un orăşel de graniţă, împărţit în două, Focşani-Moldova şi Focşani-Muntenia,

Cele două târguri aparţineau politic şi administrativ la rândul lor de două Principate Române, Moldova şi Valahia, Focşani-Moldova fiind reşedinţă a judeţului Putna, în vreme ce Focşanii-Munteni era reşedinţă a judeţului Râmnicu Sărat.

Pe 5 ianuarie 1859, focşănenii l-au ales ca domn al Moldovei pe Alexandru Ioan Cuza, iar partea munteană a oraşului i-a trimis domnitorului o scrisoare de felicitare: „Corpul Electoral Focşanii Munteni, simţind cu dumneavoastră sentimentele de bucurie pentru norocita alegere a Domnului, vă felicitează strigând: Glorie vouă fraţilor de peste Milcov. Trăiască România Unită!”.

CUZA I-A UNIT PE FOCŞĂNENI

Abia după mai bine de trei ani de la Unirea Principatelor Române, pe 6 iulie 1862, domnitorul Cuza a emis Decretul de unificare a oraşului Focşani, care stipula printre altele că „ambele părţi ale oraşului Focşani, de dincoace şi de dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraş, care va fi reşedinţa judeţului Putna”.

Vestea  a fost primită extraordinar de focşănenii de o parte şi de alta a Milcovului, care s-au adunat la piatra de hotar şi au dărâmat-o şi au şters-o practic de pe harţa ţării.

Imagine indisponibilă

TREI ZILE DE SĂRBĂTOARE

În municipiu vor fi organizate o serie de manifestări prin care se vor marca 156 de ani de la unirea celor două oraşe, Focşani Moldova cu Focşani Muntenia, pe 6 iulie 1862.

În cadrul manifestărilor a avut loc o Gală a Cetăţenilor de Onoare, iar în zilele următoare au loc premieri ale cuplurilor de aur, lansări de carte, spectacole folclorice, iar elevii performanţi ai oraşului vor fi premiaţi.

Imagine indisponibilă

De la bugetul local al municipiului Focşani s-a alocat pentru Zilele Focşaniului suma de 135.000 de lei, iar pentru spectacolele în aer liber din serile de vineri, sâmbătă şi duminică bugetul este de 900.000 de lei.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite