Firma care a umplut de bălării Cartierul Sud, bună de plată. Ce decizie au luat judecătorii
0
Cartierele Sud, Laminorul şi Mîndreşti din Focşani au fost incluse într-un proiect de modernizare, realizat preponderent cu fonduri europene, în cadrul PIDU (Planul Integrat de Dezvoltare Urbană).
Primăria Focşani a câştigat pe fond procesul cu firma Romprest, care a executat lucrările de modernizare a spaţiilor verzi din Cartierul Sud, în cadrul proiectului PIDU.
Astfel, judecătorii au hotărât că Rompres este bună de plată cu suma de 330.415,74 lei despăgubiri şi dobânda legală calculată de la data efectuării cheltuielilor, pentru faptul că a umplut de buruieni cartierul şi a abandonat lucrarea.
Proiectul, care a început la sfârşitul anului 2011, s-a încheiat după aproape cinci ani, iar cele mai mari probleme au fost constatate în zona de reabilitare a spaţiilor verzi, lucrare atribuită firmei Romprest, care a primit 7,4 milioane de lei.
Societatea afaceristului Florian Walter, acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală, s-a angajat că va monta aproape 200.000 de metri pătraţi de gazon, peste 15.000 de metri pătraţi de gard viu şi aproape 3.000 de arbori şi arbuşti.
În iulie 2016, după recepţia lucrărilor, s-a constatat că în locul gazonului au crescut buruieni, iar aria verde, care trebuia întreţinută de firma Romprest, arăta ca o junglă. În plus, gardul viu era uscat, la fel ca şi sute de copaci ornamentali.
La o primă verificare, s-a constatat că degradarea gazonului este în procent de 20%, gardul viu este distrus pe o suprafaţă de 50% şi lipsesc câteva sute de arbori din peisajul urban.

Văzându-şi sacii în căruţă, societatea şi-a strâns utilajele şi a plecat. Imediat, întreţinerea spaţiului verde a fost dată în sarcina Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice (DDSP), instituţie subordonată Primăriei Focşani, care a reparat din banii proprii deşertul lăsat în urmă de Romprest.
Astfel, DDSP a efectuat achiziţii de arbori şi arbuşti în sumă de 155.275 de lei, pentru remedierea deficienţelor, iar replantarea acestora a costat 175.140 de lei. În total, a rezultat o sumă de peste 330.000 de lei.
După cum era de aşteptat, Curtea de Conturi Vrancea a derulat o misiune de audit prin care s-a verificat modul de fundamentare şi utilizare a fondurilor publice alocate Direcţiei de Dezvoltare Servicii Publice Focşani.
Astfel, s-a constatat că prevederile contractuale stipulau că executantul, în speţă Romprest, trebuia să răspundă pentru viciile ascunse ale construcţiei. Curtea de Conturi reproşa municipalităţii că “nu a întreprins în anul 2016 şi nici până la data de 30.06.2017 (data expirării perioadei de garanţie a lucrărilor executate), toate căile legale pentru recuperarea acestor cheltuieli”.
La suma amintită se adaugă şi 29.312 lei majorări de întârziere. În cele din urmă, la o săptămână după expirarea perioadei de garanţie, Primăria Focşani a acţionat în instanţă firma Romprest, pentru recuperarea sumelor.
După mai bine de un an şi jumătate de proces, magistraţii de la Tribunalul Vrancea au dat câştig de cauză Primăriei Focşani. Decizia poate fi însă atacată cu apel.