Cum influenţează arestarea expertelor judiciare procesul lui Oprişan: verdictul se amână şi mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan, înainte de şedinţa de judecată de la Judecătoria Cluj  FOTO: Ora de Cluj
Marian Oprişan, înainte de şedinţa de judecată de la Judecătoria Cluj  FOTO: Ora de Cluj

Arestarea celor două experte din dosarul Oprişan complică şi mai mult lucrurile în procesul de corupţie al baronului de Vrancea, care se judecă la Cluj Napoca. Preşedintele Judecătoriei Cluj Napoca spune că, cel mai probabil, angajarea unor alţi experţi va duce la o amânare a verdictului.

La termenul din 8 ianuarie a.c. al procesului de la Cluj Napoca, unde este judecat preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, existau premise că magistratul care are pe rol dosarul să ofere cât de curând o soluţie pe fond, după mai bine de opt ani de la trimiterea baronului de Vrancea în judecată.

Mai era nevoie doar să-şi arunce ochii pe expertiză. Arestarea celor două specialiste contabile care au „măsluit” documentul care trebuia să ajungă la judecător, astfel încât să nu rezulte nici un prejudiciu, schimbă total datele problemei, în sensul că verdictul se amână şi mai mult în acest caz.

Rămâne de văzut dacă judecătorul Lucian Buta, care trebuie să soluţioneze dosarul, va solicita efectuarea unei alte expertize, pentru care va trebui să propună şi un termen de predare a documentului.

Preşedintele Judecătoriei Cluj Napoca, Mihăiţă Lucian Marian, nu ştia luni dimineaţă despre arestarea expertelor din dosarul Oprişan, dar şi-a exprimat părerea că vor fi angajaţi alţi experţi în caz, situaţie în care verdictul va fi amânat. .

Ulterior, după ce ne-a spus că se va consulta şi cu judecătorul de caz, şeful instanţei clujene ne-a transmis decizia judecătorului Buta.

„Domnul judecător mi-a transmis că măsurile care urmează să fie luate vor fi discutate în şedinţa de judecată din data de 22 ianuarie”, ne-a spus Mihăiţă Lucian Marian.

Având în vedere că expertele arestate la sfârşitul săptămânii au avut la îndemână mai bine de trei luni pentru efectuarea expertizei, este de aşteptat ca procesul să se lungească în timp.

Ceea ce nu se ştie la ora actuală este dacă acest dosar este în pericol de a se prescrie, întrucât în vară se împlinesc zece ani de la începerea urmăririi penale faţă de inculpaţi.

„Noi ne abţinem să facem aprecieri în dosarele de judecată cu privire la prescripţie, pentru că se poate interpreta că influenţăm actul de justiţie. Numai domnul judecător se poate exprima în acest sens”, ne-a declarat Lidia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Prin urmare, „cartoful fierbinte” se află acum în mâinile judecătorului, cel care poate decide dacă le mai acordă inculpaţilor şansa la o nouă expertiză, sau va hotărî să închidă lucrurile, printr-o sentinţă, mai ales că pe 8 ianuarie a spus la finalul şedinţei de judecată că “dacă era după mine, treburile astea trebuiau terminate încă de anul trecut!”.

Nu este lipsit de importanţă nici faptul că judecătorul Lucian Buta este cercetat disciplinar de inspecţia judiciară, la solicitarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a acuzat că dosarul a fost tergiversat în instanţă. În vara anului trecut, DNA l-a recuzat pe judecătorul Buta, însă instanţa clujeană a decis că cererea DNA nu este îndreptăţită.

Cum s-a plimbat dosarul

„Dosarul Căprioara” a fost trimis la instanţă la 5 iulie 2006, dar a suportat numeroase amânări. În primul an, Judecătoria Focşani a decis restituirea dosarului pentru refacerea urmăririi penale, decizie respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sub ochii îngăduitori ai judecătorilor, inculpaţii s-au folosit de tot felul de chichiţe avocăţeşti pentru a trage de timp.

În 2007, procurorii DNA au cerut strămutarea cazului la o altă instanţă, dosarul fiind trimis la Tribunalul Cluj. În octombrie 2008, avocatul lui Marian Oprişan a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, admisă de judecători. Cauza a ajuns la Curtea Constituţională a României, care a respins, însă, solicitarea.

După încă un an, procesul s-a reluat, de data aceasta la Judecătoria Cluj-Napoca. Dar judecătorul a invocat competenţa teritorială, pentru a retrimite dosarul la Judecătoria Focşani. În decembrie 2010, DNA a făcut o nouă solicitare de strămutare, dosarul ajungând din nou la Judecătoria Cluj Napoca, pe rolul căreia se află şi în prezent.

Mai puteţi citi:

STENOGRAME Cum s-au străduit cele două experte să-i "albească" dosarul baronului Oprişan: „Ai păstrat linia care a fost stabilită de la început“

Cele două experte contabile din dosarul lui Marian Oprişan au fost reţinute de procurorii DNA, fiind acuzate că au blătuit felul în care să facă expertizele astfel încât să nu existe nici un prejudiciu.

Expertele din dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan, arestate preventiv pentru 30 de zile

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, de arestare a expertelor Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena Valentina Muşuroiu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite