VIDEO Cum se face o degustare de vinuri profesionistă. Fiecare dintre noi putem descoperi secretul şi povestea unui vin de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii invitaţi la Festivalul Internaţional al Viei şi Vinului Bachus 2016, de la Focşani, au făcut o prezentare de excepţie a unor vinuri pe măsură.

Degustarea unui vin de calitate, cu povestea acestui produs care ne însoţeşte permanent, şi la bucurie, dar şi la necaz, este o artă.

În cazul somelierilor, pasiunea s-a transformat şi în meserie. Acest lucru ni l-au arătat astăzi specialiştii în domeniu invitaţi la Festivalul Bachus, care au ţinut o lecţie de degustare profesionistă, după reguli valabile în toată lumea.

De fapt, aceştia s-au exprimat că pentru a degusta un vin nu este nevoie decât de nişte paşi destul de simpli. Primul pas este contactul vizual, astfel încât fiecare om poate să-ţi facă o părere despre vârsta acestuia.

Un al doilea simţ care trebuie mişcat de vin este cel al mirosului, extrem de important, pentru a afla prospeţimea licorii lui Bachus, sau vechimea lui, totul plimbându-l mai întâi în pahar şi apoi în toată gura. Astfel, poţi simţi aromele, cele mai multe asemănătoare gustului fructelor crude sau coapte.

La o degustare, foarte important este şi gustul care reprezintă indicele de bază  la aprecierea senzorială a calităţii.

degustare vinuri

În cadrul degustării de astăzi, au fost prezentate patru vinuri de o calitate superioară, puse la dispoziţie de casa de vinuri Ochean. Maestrul de ceremonii a fost tânărul Mihai Dumitru, oenolog şi pasionat degustător, care participă în calitate de somelier la Festivalul Bachus de la Focşani.

Astfel, publicul a putut afla informaţii despre soiul Sauvignon Banc (video jos), un vin lejer, subţire, care în gastronomie se asociază cu salate de crudităţi şi carne albă slabă, precum peşte, pui, curcan.

Un alt vin deosebit este Pinot Gris (video jos), un vin ceva mai consistent, cu aciditate, pe care specialiştii îl recomandă în asociere cu un peşte gras.

Feteasca Neagră a întrunit aprecierile tuturor celor prezenţi la degustare, aceştia aflând de la specialişti că în anii favorabili acestui soi vinul obţinut nu are concurenţă.

Nu a lipsit de la degustare Cabernetul Sauvignon (video jos), regele vinurilor roşii în România şi nu numai, un vin greu care se consumă alături de o pastramă, un vânat.

degustare vinuri
degustare vinuri
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite