Copii fără părinţi, care şi-au depăşit condiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia pentru Protecţia Copilului Vrancea
Direcţia pentru Protecţia Copilului Vrancea

Nu mai puţin de 11 tineri care au crescut în centrele de plasament ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vrancea sunt studenţi la facultăţi de stat.

În aceste zile de toamnă, 11 tineri care şi-au trăit copilăria şi adolescenţa în centrele de plasament ale Direcţie pentru Protecţia Copilului Vrancea îşi pregătesc bagajele pentru a merge la deschiderea anului universitar.

Ei sunt studenţi la mai multe facultăţi de stat, la locuri fără taxă, precum medicină militară, politehnică, teologie, inginerie aerospaţială.

Sunt copii abandonaţi de părinţi sau care au fost lăsaţi în grija statului şi care au ţinut cu dinţii să-şi depăşească această condiţie pentru a ajunge cineva în viaţă.

Este şi cazul lui Florin (atât a dorit să se recomande tânărul), proaspăt absolvent al  Facultăţii de Inginerie Spaţială, care îşi doreşte ca într-o zi să devină pilot. Florin a fost un elev model la şcoală, fiind absolvent al Liceului "Edmond Nicolau" din Focşani iar la Bacalaureat a reuşit să impresioneze după ce a luat nota maximă, 10, la matematică, disciplină la care este as.

„Am vrut să fac inginerie aerospaţială pentru că încă de mic mi-au plăcut avioanele. Am vizitat de nu mai puţin de 12 ori Anglia, în cadrul unor schimburi de experienţă a copiilor din centrele de plasament şi am fost fascinat de zbor. Practic, mi-am urmat un vis pentru care singurul efort depus a fost să învăţ. Aş vrea să devin pilot şi să trăiesc în unul din oraşele mari ale lumii”, este dorinţa lui Mihai.

Extrem de modest, tânărul spune că nu a vrut să braveze cu faptul că provine de la centrul de plasament, pentru că vrea să se bazeze pe forţele proprii şi nu să fie ajutat din compasiune.
Atât cu Florin, cât şi cu ceilalţi colegi ai săi care urmează cursuri superioare statul are în continuare obligaţia de a le oferi sprijin până la absolvirea studiilor.

Ei beneficiază de alocaţie pentru hrană, de cămin gratuit, dar şi de bani pentru haine, transport şi rechizite.

Este de menţionat că celor 11 studenţi li se adaugă alţi 8 tineri care urmează cursurile şcolilor postliceale, pregătindu-se să devină asistenţi medicali.

Mai puteţi citi:

Focşani: (PORTRET) Alice Pruteanu consiliază copiii cu autism

 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite