Ce este „Cartea de salvare de bord“ şi cum îi poate ajuta pe oamenii implicaţi în accidente rutiere grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se consideră că dotarea maşinii cu „Cartea de Salvare la Bord“ poate reduce cu până la 30% timpul de descarcerare în cazul unui accident.

Când este vorba de viaţa noastră, fiecare secundă este importantă. Cel mai bine ştiu acest lucru pompierii de la serviciul de descarcerare, care intervin la accidentele grave şi de multe ori pierd timp preţios pentru a afla unde şi cum trebuie să intervină. În munca lor, au întâlnit o multitudine de modele de maşini, iar din acest punct de vedere au constatat că îndepărtarea plafonului unui autoturism implicat într-un accident reprezintă pentru ei o uriaşă provocare. Unele maşini au caroserii din materiale extrem de dure, iar ustensilele de tăiat ale pompierilor de la descarcerare nu prea pot face faţă de multe ori.

Mai mult decât atât, noile de modele de maşini au bateriile aproape ascunse, pierzându-se iar timp în procesul de găsire a lor.

Din acest motiv, Automobil Clubul Român ACR, în colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Petrom, au lansat în anul 2015 "Cartea de Salvare la Bord", un instrument extrem de util care poate creşte şansele de salvare ale participanţilor la trafic după un accident.

Practic, "Cartea de Salvare la Bord" este un document standardizat în format A4, care prezintă specificaţiile tehnice ale maşinilor. Aceasta cuprinde informaţii importante pentru salvatori, cum ar fi poziţionarea armăturilor cabinei, a rezervorului de combustibil, a bateriei, airbag-urilor, generatoarelor de gaz, unităţilor de control, precum şi punctele adecvate de tăiere, astfel încât, în cazul unui accident rutier, echipele de descarcerare să intervină cu promptitudine pentru salvarea victimelor.

"S-a apreciat că această carte reduce timpul la descarcerare cu până la 30%. Pentru a fi cât mai accesibilă echipajelor de salvatori, «Cartea de Salvare la Bord» trebuie să fie plasată, în fiecare autoturism, în spatele parasolarului din dreptul conducătorului auto“, ne spune lt. Paul Bîndar, purtător de cuvânt ISU Vrancea.

image

Fiecare şofer poate descărca această carte de salvare la bord de la adresa www.csb.acr.ro. După descărcare, ea trebuie listată color, iar mai apoi pusă în dreptul parasolarului şoferului. Pe lângă aceste lucruri, proprietarii de autoturisme trebuie să ajungă la o staţie de carburanţi Petrom sau la sediile ACR, pentru procurarea autocolantului care semnalizează că maşina acestuia deţine "Cartea de Salvare la Bord".

În ultima vreme presa a speculat faptul că şoferii care vor fi găsiţi în trafic fără Cartea de salvare la bord vor fi aspru amendaţi. Poliţiştii de la Serviciul Rutier ţin să înlăture aceste speculaţii.

"Această Carte de Salvare la Bord reprezintă doar o recomandare a ACR şi nu este nicidecum o obligaţie. Înţeleg că mai există şi în alte state acest concept, tot cu caracter de recomandare", ne-a declarat cms. Şef Cătălin Stegărescu, şeful Poliţiei rutiere Vrancea. Conceptul a fost implementat în România după modelul altor cluburi din Europa, membre ale Federaţiei Internaţionale a Automobilului (FIA) 


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite