VIDEO Solomon, din dragoste pentru PSD, PDL, UNPR, PP-DD. Controversele din spatele baronului traseist
0Condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, „primarul filantrop” Antonie Solomon are în palmares numeroase scandaluri politice, fiind cunoscut ca traseist. Ex-baronul de Dolj a adunat o avere greu de înţeles până şi pentru procurorii DNA.
Antonie Solomon, ex-primarul Craiovei, a fost condamnat defintiv, vinerea trecută, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la trei ani de închisoare cu executare. Fostul edil este acuzat că a primit şpagă 50.000 de euro, de la omul de afaceri Cornel Penescu, pentru a-i elibera autorizaţia de construcţie a unui hipermarketul PIC. Până la condamnare, când a declarat că „n-o să mă mai întorc în viaţa publică”, Solomon a fost unul dintre cei mai controversaţi baroni locali ai României.
VIDEO
Din dragoste pentru PSD, PDL, UNPR şi PP-DD
Antonie Solomon a intrat în atenţia opiniei publice în 2004, când a câştigat alegerile locale din partea PSD. Atunci, declara că nu-i va părăsi pe social-democraţi decât „cu picioarele înainte”. Promisiunea a durat doar un an, când a demisionat PSD, motivând că şi-ar fi dorit „un partid ferm”. După un an ca independent, Solomon s-a înscris, în 2007, în PDL, susţinând că a ales acest partid „din dragoste pentru Traian Băsescu”.
Declinul
Un an mai târziu, a fost ales din partea PDL pentru un nou mandat la Primăria Craiova. La 3 septembrie 2010, începe declinul: Solomon este arestat, pentru o săptămână, apoi judecat în stare de libertate în dosarul „Mită de la PIC”. Magistraţii i-au interzis, însă, să-şi reia funcţia la Primărie, decizie care a durat până în iulie 2011.
Întors pe fotoliul de primar, Solomon intră în conflict cu colegii, iar în februarie 2012, Consiliul de Cordonare Dolj al PDL votează excluderea sa. În acelaşi an, la alegerile locale din vară, fostul primar apare din nou pe liste, cerându-le craiovenilor un nou mandat. De data asta, din partea UNPR. Catalogat de alegători drept un traseist politic, Solomon pierde alegerile în faţa Liei Olguţa Vasilescu. După acest eşec, ex-edilul părăseşte şi UNPR. Nu stă prea mult pe tuşa scenei politice, iar alegerile parlamentare, din decembrie 2012, îl prind pe Solomon pe listele PP-DD, obţinând un post de senator.
Scandalurile se ţin lanţ de proaspătul parlamentar, iar colegii din Partidul Poporului decid, o luna mai târziu, excluderea lui Solomon din formaţiune. „E cea mai mizerabilă persoană pe care am intalnit-o”, declara, în ianuarie, Mihai Cilibiu, preşedintele PP-DD Dolj. În febrarie 2013, colegii din partidul lui Dan Diaconescu „uită” de caracterul lui Solomon şi î-l reprimesc printre ei.
Averea a bulversat şi DNA-ul
Cunoscut în Craiova ca „primarul filantrop”, Solomon s-a remarcat prin mai multe episoade controversate. Sunt de notorietate situaţiile în care fostul primar scotea bani din buzunar şi-i ajuta pe sărmanii care-i călcau pragul biroului şi-i ajungeau la suflet cu dramele lor. Procurorii anticorupţie, n-au fost, însă, impresionaţi de actele caritabile, susţinând în faţa magistraţilor că averea baronului nu este justificată de veniturile lui.
Soţii Antonie şi Maria Solomon au adunat un adevăat imperiu financiar: două apartamente în centrul Craiovei, o casă de vacanţă în localitatea doljeană Leamna de Sus, un autoturism Volkswagen Touareg, terenuri în Craiova, Calafat şi Leamna de Sus şi şase spaţii comerciale. În bănci, Antonie Solomon are 139.895 de lei, într-un cont, şi alţi 152.301 de lei, în alt cont.
Penescu, trei ani de puşcărie
Cornel Penescu a fost condamnat şi el la trei ani de închisoare, în acelaşi dosar de corupţie cu Solomon. Omul de afaceri este acuzat de dare de mită. Acesta a trecut într-un registru toate sumele de bani date cu titlu de mită Primăriei Craiova. Penescu a ajuns, vinerea trecută, după pronunţarea judecătorilor, în arestul Poliţiei Argeş, urmând a fi dus la penitenciar.