VIDEO Operaţiune extremă: s-a început montarea utilajului care va ridica locomotiva şi vagonul de pe podul de la Cârcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările la viaductul unde a deraiat marfarul GFR nu se pot încheia pe 4 septembrie. Este părerea mai multor specialişti. Deocamdată la faţa locului au fost aduse o macara mai mică, ce are un singur braţ, dar şi o parte din componentele utilajului de 600 de tone. Macaraua va avea mai multe braţe, iar înălţimea ei va fi de 50 de metri.

Se lucrează la foc continuu la viaductul de la Cârcea, întrucât accidentul din 12 august a dat peste cap întreaga circulaţie feroviară din România.

Se speră ca în câteva zile se fie finalizată asamblarea tuturor componentelor aduse deja la Craiova. Locomotiva şi vagonul au rămas suspendate pe pod şi nu pot fi ridicate decât cu ajutorul unei macara de mare tonaj. Până acum au ajuns la Craiova 15 camioane cu componentele ce urmează a fi montate la locul accidentului.

Toate materialele au fost depozitate la sediul societăţii Reloc SA. De asemenea, la piciorul viaductului a fost deja construită platforma pe care se va monta macaraua. 
 

Imagine indisponibilă


Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA a informat săptămâna trecută că echipele de intervenţie nu pot interveni cu o macaraua feroviară, dar lucrările vor fi terminate destul de repede. "Lucrările de înlăturare a materialului rulant aflat pe fir I al viaductului Cârcea vor fi terminate până la data de 4 septembrie 2018. Menţionăm că după degajarea zonei unde s-a produs evenimentul (firul I), circulaţia feroviară va putea fi reluată pe firul II, în condiţii de siguranţă", s-a menţionat în comunicatul remis presei.


 

Conform mai multor surse, GFR nu şi-ar fi asumat data de 4 septembrie. De altfel, mai mulţi specialişti sunt de părere că operaţiunea este extrem de dificilă, iar după ce zona va fi degajată, se va studia dacă circulaţia va putea fi preluată în condiţii de securitate maximă. În prima perioadă, în zona Cârcea, trenurile nu vor depăşi 10 kilometri/oră.

Accidentul a avut loc după ce mecanicul de locomotivă a intrat pe culoarea roşie a semaforului pe un fir de circulaţie, care era închis pentru reabilitare. Trenul a deraiat pe viaductul de la Cârcea, podul s-a prăbuşit, iar şase vagoane au căzut într-o râpă de 20 de metri. Din vagoanele răsturnate s-a scurs biodiesel în pârâul din zonă şi zile întregi angajaţii de la ABA Jiu au intervenit pentru ca poluarea să nu se extindă.

Mecanicul a fost reţinut o noapte, dar magistraţii au dispus ca inculpatul Ionel Prodan, în vârstă de 51 ani, din Dâmboviţa, să fie introdus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. În urma testării cu etilotestul, a rezultat că mecanicul avea o alcoolemie de 0,72 mg/l în aerul respirat, însa probele de sânge au arătat că bărbatul băuse: 1,40g/l alcool pur în sânge.  

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite