VIDEO Cel mai ghinionist dintre români: doljean obligat de două primării să plătească ani la rând impozit pentru o casă, din cauza unei aberaţii birocratice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Roşu a declarat că nu este normal să plătească taxele şi impozitele la două primării
Doru Roşu a declarat că nu este normal să plătească taxele şi impozitele la două primării

Doru Roşu, un bărbat care locuieşte în comuna doljeană Cârcea, acolo unde deţine un teren şi o casă, având aici inclusiv mutaţie pe buletin, este obligat atât de Primăria Cârcea, cât şi de cea din Craiova să achite impozite pentru aceste proprietăţi.

Pe doljeanul Doru Roşu (46 de ani) pare să-l urmărească ghinionul de doi ani, cel puţin în relaţia cu primăriile. În 2001, bărbatul a achiziţionat un teren în suprafaţă de 522 de metri pătraţi, aflat pe Aleea 7 Drumul Apelor, adresă aflată, la acea vreme, pe teritoriul Craiovei.

Ca orice cetăţean de bună-credinţă, a mers să îşi declare proprietatea la Primăria Craiova, iar timp de 12 ani şi-a plătit dările către Serviciul de Taxe şi Impozite subordonat acestei instituţii. În 2013, când şi-a ridicat o casă pe acest teren, bărbatul a mers iniţial la Oficiul de Cadastru din Dolj pentru a-şi lua actele necesare obţinerii autorizaţiei de construcţie. 

Aici, însă, a avut parte de o supriză: funcţionarii de la Cadastru i-au spus că terenul pe care vrea să îşi ridice casa nu este situat pe raza municipiului Craiova, aşa cum ştia Doru Roşu, dar şi cum era înregistrat pentru plata taxelor această proprietate, ci pe raza comunei Cârcea, aflată la patru kilometri de oraşul reşedinţă de judeţ. În plus, funcţionarii de la Cadastru l-au îndrumat pe doljean să meargă la Primăria Cârcea cu toate documentele pentru a primi autorizaţia de construcţie, lucru care s-a şi întâmplat, această problemă rezolvându-se în circa o lună. 
 

Doru Roşu a declarat că nu este normal să plătească taxele şi impozitele la două primării

Doru Roşu este obligat să achite taxele şi impozitele la Primăria Craiova şi la Primăria Cârcea  

O fâşie de teren, sămânţa de scandal 

În momentul în care a obţinut autorizaţia de construcţie pe teritoriul comunei Cârcea, în martie 2014, bărbatul a mers imediat la Primăria Craiova şi a cerut să fie scăzut din evidenţe, pe motiv că este impozitat de două ori. Mai exact, era înregistrat cu proprietatea sa atât la Primăria Cârcea, cât şi la Craiova. Deşi lucrurile ar fi trebuit să se rezolve uşor, fiind mai mult o chestiune birocratică, nici după doi ani, când inclusiv casa este finalizată, doljeanul nu a reuşit să convingă cele două instituţii că este taxat abuziv de fiecare în parte şi că nu e firesc ca pentru acelaşi teren şi aceeaşi casă să fie obligat să achite impozite atât la primăria de la oraş, cât şi la cea de la sat.

Doru Roşu a declarat că nu este normal să plătească taxele şi impozitele la două primării

Doljeanul a declarat că în zona unele imobile sunt trecute pe Craiova, iar altele pe Cârcea


Aberaţia a apărut din cauză că o bucată de teren aflată la limita dintre cele două localităţi apare atât în Planul Urbanistic General (PUG) al Craiovei, cât şi în cel al comunei. Eroarea, însă, care, aşa cum spun autorităţile, ar putea fi rezolvată inclusiv pe cale amiabilă, a rămas neremediată de câţiva ani. Deşi pe terenul cu pricina se află mai multe imobile, singurul afectat de aberaţia din sistem este Doru Roşu, al cărui ghinion cănstă în faptul că şi-a achiziţionat terenul în zonă la începutul anilor 2001, înainte ca cele două primării să intre în conflict, suprapunânduu-şi o porţiune de teren. Alţi vecini de-ai lui şi-au înregistrat proprietăţile doar la Cârcea, iar alţii, spune doljeanul, doar la Craiova. Mai exact, deşi locuiesc pe aceeaşi stradă, Aleea 7 Drumul Apelor, locatrii sunt împărţiti, unii sunt orăşeni, iar alţii săteni. 

„Unde s-a mai pomenit în România aşa ceva?”

„În 2014, am obţinut legal autorizaţie de construcţie pe raza localităţii Cârcea. Am mers la Primăria Craiova cu toate actele şi le-am cerut să fiu scăzut din evidenţe, dar degeaba. Cei de acolo mi-au spus că trebuie să plătesc în continuare la ei, pentru că, în 2001, mi-am declarat terenul la Craiova. Păi, unde s-a mai pomenit în România aşa ceva, să stai la ţară, dar să plăteşti la oraş taxele şi impozitele? Am făcut numeroase sesizări pentru a remedia problema, dar angajaţii de la Taxe şi Impozite Craiova mi-au spus că, până nu se va rezolva problema delimitării terenurilor între cele două primării, eu trebuie să achit dările în ambele părţi”. 

Doru Roşu a declarat că de doi ani plăteşte abuziv taxele şi impozitele la Primăria Craiova

Bărbatul mai spune că „practic, casa mea figurează în acte şi la Craiova, şi la Cârcea. Eu nu am nicio vină că cele două instituţii nu au căzut de acord cu privire la acest lucru. Dacă ei vor rezolva această situaţie peste zece ani, eu ce o să fac? Eu nu am bani să merg în instanţă să îmi câştig un drept al meu. Din cauza lor, eu am de suferit, iar din punctual meu de vedere sunt impozitat abuziv“, a spus bărbatul.

Doru Roşu a declarat că nu este normal să plătească taxele şi impozitele la două primării

Doru Roşu a declarat că doar în Fomânia poţi să plăteşti taxele şi impozitele la două primării


Anul acesta este cel de-al treilea consecutiv în care, de la obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru casa, finalizată în 2014, doljeanul primeşte de la ambele primării decizii să îşi plătească impozitul pe locuinţă şi pe teren. Deşi în 2014 şi 2015 şi-a achitat aceste dări atât la Cârcea, cât şi la Craiova, Doru Roşu este decis ca în 2016 să nu se mai lase jecmănit de sistem. 

„Aici este bătălie pe bani”

Marian Dincă, un alt locatar de pe Aleea 7 Drumul Apelor, spune că doar norocul l-a ferit să nu fie în aceeaşi situaţie cu vecinul său, mutându-se în zonă mai târziu şi afând că sunt problem cu împărţirea terenului: „Eu mi-am declarat terenul de la bun început pe raza localităţii Cârcea. L-am cumpărat în anul 2013 şi, înainte să fac actele, m-am interest să văd exact cum stau treburile. Ştiam că în zonă sunt probleme cu stabilirea limitei teritoriale. Unii vecini sunt pe Craiova, iar alţii pe Cârcea. Este o harababură de nedescris în zonă. Până cele două primării nu vor cădea de accord această problem nu va fi rezolvată. Nici unii, nici alţi nu vor să renunţe la terenuri, aşa că va fi o bătălie destul de mare. Craiova nu vrea să piardă bani, iar Cârcea la fel. Aici este bătălie pe bani.

Casa lui Doru Roşu figurează, potrivit extrasului de carte funciară emis de Oficiul de Cadastru şi Publictate Imobiliară Dolj, pe teritoriul comunei Cârcea, având numărul cadastral 34.078. Cu toate acestea, Primăria

Craiova nu renunţă la plata taxelelor şi impozitelor.

„Domnul Roşu şi-a declarat terenul la Craiova, iar legea spune clar că, până la soluţionarea conflictului dintre Primăria Craiova şi Primăria Cârcea privind stabilirea limitei teritoriale, el trebuie să achite creanţele la oragnul unde s-a înscris prima dată. Deşi nu este normal ce se întâmplă, aceasta este situaţia. Poate să rezolve această problemă în instanţă. Dacă o să obţină o hotărâre definitivă şi irevocabilă cu privire la stabilirea amplasamentul pe raza comunei Cârcea, atunci noi putem să îl scădem din evidenţe”, spune Elena Bonescu, directorul Serviciul de Taxe şi Impozite Craiova.

Funcţionara mai explică faptul că „cei de la Cârcea nu trebuiau să îl ia în evidenţa lor. Trebuiau, mai întâi, să aştepte soluţionarea conflictului. Între cele două insituţii se poartă discuţii pe această temă, însă cu siguranţă problema va fi remediată când o să apară Zona Metropolitană, iar Cârcea va fi înghiţă de Craiova. Primăria Craiova are un PUG, unde imobilul situat pe Aleea 7 Drumul Apelor figurează în actele oraşului. La rândul lor, cei de la Cârcea au şi ei un PUG, iar acelaşi teren figurează şi la ei. Doru Roşu a contestat decizia de impunere eliberată de Taxe şi Impozite Craiova, însă noi nu avem ce-i face. În momentul în care Curtea de Conturi o să vină în control şi o să observe că noi l-am scăzut din evidenţă pe domnul Roşu, vom am avea probleme, pentru că adresa lui figurează pe teritoriul Craiovei. Este un venit al bugetului local. Cu legea nu ne putem juca”. 

„Trebuie să dea în judecată ambele primării”

De partea cealaltă, primarul din Cârcea a declarat că terenul şi imobilul aparţinând lui Doru Roşu sunt situate pe teritoriul comunei lui. „Zona respectivă este una delicată, însă cei de la Cadastru intabulează terenurile din zonă pe raza comunei Cârcea. Primăria Craiova a contestat aceste limite. Nu există un proces pe rol între cele două instituţii, dar s-a făcut comisie la Prefectură pentru stabilirea graniţelor la nivel de judeţ, iar în procesele verbale Primăria Craiova a precizat că nu este de accord cu aceste delimitări. Domnul Doru Roşu are autorizaţie de construcţie pe raza localităţii Cârcea, aşa că cei de la Craiova trebuie să îl scadă. Eu nu pot să fac aşa ceva, omul are casa intabulată pe Cârcea. Lucrurile sunt clare, pentru că delimitarea este stabilită prin lege, doar că cineva nu le respect”, a spus Valerică Pupăză“, primarul din Cârcea.    

Doru Roşu a declarat că nu este normal să plătească taxele şi impozitele la două primării

 Primarul comunei Cârcea a declarat că terenul situat pe Aleea 7 Drumul Apelor aparţine de teritoriul localităţii lui  

Doru Roşu a mai precizat că, în momentul de faţă, nu ştie unde să îşi achite taxele şi impozitele: „Pe anul 2016, nu mi-am achitat dările nici către Primăria Craiova, dar nici către Primăria Cârcea. Am de dat 500 de lei la Craiova şi 200 în partea cealaltă. Dacă o să mă duc să plătesc către ambele părţi, consider că sunt bani aruncaţi degeaba. Când am mers în audienţă la Primăria Craiova, mi-au spus să dau bani acolo unde consider. Păi, este normal aşa ceva? Sunt convins că eu nu o să îmi mai pot recupera niciodată sumele achitate până acum. Nici ei, care ar fi în măsură, nu ştiu cum să rezolve această problemă. Eu m-am săturat să fiu plimbat pe drumuri de oameni care nu ştiu cum trebuie aplicată legea“.

Conform Codului Fiscal, taxele şi impozitele se plătesc la adresa de domiciliu. În cazul lui Doru Roşu, la Cârcea. În cazul în care există probleme cu privire la delimitarea graniţelor pe un anumit teren, doar instanţa se poate pronunţa. „Trebuie să dea în judecată atât Primăria Craiova, dar şi Primăria Cârcea, iar instanţa o să stabilească unde trebuie să achite taxele şi impozitele“, a  spus Răzvan Socoteanu, avocat. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite