Primii pepeni de Dăbuleni au apărut pe piaţă: recolta e dulce şi bogată, 300 de tone pleacă zilnic în toată ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii pepeni româneşti de Dăbuleni au apărut pe piaţă cu două săptămâni mai târziu decât în mod normal. Agricultorii spun că de vină pentru acesta lucru sunt temperaturile scăzute din luna mai.

Zilnic, din patria lubeniţelor Dăbuleni pleacă peste 300 de tone de marfă către marile oraşe, iar câmpurile sunt, în aceste momente, pline de oameni care adună marfa şi o pregătesc pentru vânzare.

„Recolta de anul acesta este una bogată, iar preţul pe kilogram este la fel de bun. Am vândut cinci tone de lubeniţă în capital cu 1 leu kilogramul. Dacă se păstrează la fel şi în luna iulie, cu siguranţă anul acesta vom avea profit. Mai avem o comandă de 10 tone la începutul lunii iulie pentru Cluj, Craiova şi Bucureşti. Pepenele negru se vinde în această perioadă foarte bine, pentru că este zemos şi dulce. Pepenii de Dăbuleni au ieşit anul acesta mai târziu pe piaţă din cauză că a fost frig şi nu au avut timp să se coacă. Acum suntem în plină recoltare şi sperăm anul acesta să vindem toată marfa. La noi este ca la loterie. Într-un an putem lua lozul câştigător, iar în alt an nu. Aceasta este situaţia şi nu avem ce să facem. Dacă nu am cultiva lubeniţă nu am avea din ce să trăim“, a spus Vlarică Ianuc, producător din Dăbuleni.

image

300 de tone de pepene verde pleacă zilnic din Dăbuleni spre marile oraşe

În locul pepenilor greceşti

Pepenii de Dăbuleni pleacă zilnic la tarabele din toată ţara pentru a-i înlocui pe cei din Grecia. „Pepenele vărgat poate fi confunat cu uşurinţă cu cel din Grecia. Noi cumpărăm o sămânţă din care punem şi noi, şi ei, dar marfa noastră este mai bună. Zona este deşertificată, iar conform studiilor realizate de inginerii de la Staţiunea de Cercetare la noi în localitate doar pepenele se poate face. Eu sunt în plină recoltare şi vreau să vând marfa la en gross. Am obţinut un preţ bun, aşa că nu vreau să pierd această afacere. Nu se merită să plec eu prin ţară să vând. Trebuie să plătesc eu motorina şi piaţa, iar la un transport mi-ar rămâne doar 500 de lei“, a  spus Constantin Bălună, agricultor din Dăbuleni.

image

Pepenii de Dăbuleni sunt marcă înregistrată din 2010

Unii agricultori din Dăbuleni nu vor să îşi vândă marfa la intermediari, aşa că merg în piaţa din afara localităţii şi aşteaptă clienţii. Remorcile sunt încărcate, iar marfa este pe ales. „Eu am cumpărat trei tone de pepene verde cu 1,5 lei, şi vreau să vând mai departe cu 2 lei. Marfa ajunge la Haţeg, iar în câteva zile cu siguranţă va trebui să mă reîntorc pentru a umpăra alta. Am negociat până am căzut la pace şi consider că am făcut o afacere bună. Eu siguranţă o să ies pe profit. Nu pot nici ei, ţăranii, să lase prea mult preţ, fiecare vrea să scoată bani. La Dăbuleni sunt cei mai buni pepeni, iar clienţii chiar îi preferă. Am mai cumpărat şi din alte localităţi din Dolj, dar gustul nu a fost la fel“, a  povestit un cumpărător.              

Cum faci diferenţa

1.200 de hectare de teren sunt cultivate în fiecare an cu lubeniţă în Dăbuleni. Oamenii spun că samsarii se folosesc de numele lor şi vând pepenii aduşi din import ca şi cum ar fi de la ei din zonă. „Judeţul Dolj este lider la cultivarea pepenilor, după care urmează Galaţi şi Brăila. Pepenele de Dăbuleni este cel mai cunoscut brand din ţară, datorită calităţilor solului din zonă. Este adevărat că majoritatea agricultorilor folosesc tehnologia de cultivare a plantelor altoite şi au renunţat la răsadurile româneşti. Pepenii româneşti se diferenţiază de cei aduşi din import printr-un singur lucru: au coada verde, iar cei din Turcia sau Grecia o au uscată“, a  spus inginerul Ştefan Toma.

image

La Dăbuleni este forfotă mare, se adună lubeniţa din câmp 

Agricultorii din Dăbuleni au mai precizat că vor afla cu adevărat dacă au ieşit pe profit în luna septembrie, atunci când vor trage linie. „Deocamdată o ducem bine, dar nu avem de unde să ştim ce o să fie peste o săptămână sau două. Îmi aduc aminte că în anul 2012 am vândut kilogramul de lubeniţă în luna iulie cu 50 de bani. Atunci chiar că nu am făcut profit absolut deloc. Bani se fac, dar nu aşa cum spune lumea. Din ce câştigăm, noi trebuie să investim o parte în recolta de anul viitor“, explică un alt agricultor, Iulian Avram.

image

În acest moment pepenele de Dăbuleni se vinde cu 1 leu kilogramul

Bărbatul adaugă că anul acesta are peste 300 de tone de pepene verde, iar jumătate din recoltă a fost deja „arvunită“. Avram mai spune că există posibilitatea ca cei care cumpără de la ei să nu reuşească să vândă tot, iar agricultorii să arunce lubeniţa, aşa cum au făcut şi în alţi ani.

Brand înregistrat la OSIM

Pepenele de Dăbuleni a fost înregistrat la OSIM din anul 2010, dar agricultorii au declarat că acest lucru nu i-a ajutat absolute deloc. „Statul nu ne-a mai subvenţionat apa de şase ani, aşa că ne-am descurcat cum am putut. Toată lumea ne laudă pentru produsul nostru de Dăbuleni şi susţin sus şi tare că este cel mai căutat. Pe noi nu ne ajută cu nimic acest lucru. Avem nevoie să ne fie recunoscută şi munca, iar celebrii pepeni româneşti să ajungă în marile magazine. Nu este normal să vedem cum marfa de export se vinde mai bine ca a noastră, iar guvernanţii nu fac nimic pentru a remedia aceast lucru. Au dat o lege, iar după am aflat că o să ajungă la Comisia Europeană pentru a vedea dacă este legală. Dacă ar dispărea acest brand cu siguranţă nu ar interesa pe nimeni. Noi muncim de dimineaţa până noaptea, iar samsarii vor să ne cumpere marfa pe nimic. Anul acesta mai este cum mai este, însă în alţi ani am dat pepenii pe nimic. A trebuit să fac împrumut la bancă pentru a putea avea fonduri pentru anul următor“, a povestit un alt agricultor din Dăbuleni.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite