FOTO Inundaţiile, coşmarul comunelor măturate de Dunăre în 2006: „Doamne fereşte să se întâmple o nenorocire!“
0Locuitorii comunelor Ciupercenii Vechi şi Desa şi Rast, înghiţite de apele Dunării la inundaţiile din 2006, trăiesc cu spaima că şi acum fluviul le va înghiţi agonisela.
În urmă cu opt ani, Dunărea aproape că a ras de pe faţa pământului localităţile Ciupercenii Vechi şi Desa din judeţul Dolj. Acum, când viitura se apropie de ţara noastră şi avertizările hidrologilor sunt alarmante în ceea ce priveşte cotele apelor, cele aproximativ 1.500 de suflete din cele două comune trăiesc cu spaima că ar putea din nou să treacă prin coşmarul inundaţiilor. Oamenii merg dimineaţa şi seară să verifice cât au crescut apele Dunării, iar pe uliţele comunelor au apărut mici diguri din saci de nisip. Ion Aprosiu, în vârstă de 73 de ani, din comuna Ciupercenii Vechi, spune cu lacrimi în ochi că nu ştie cum se va descurca în cazul în care apele vor îneca din nou localitatea. Bătrânul povesteşte că, după opt ani de la inundaţii, pereţii caselor s-au uscat, însă nimic nu mai este cum a fost odată. „Am trăit clipe de coşmar atunci. Nu este uşor să vezi cum o parte din casă este pusă la pământ de ape. Am muncit mult să îmi refac din nou căsuţa, iar acum am auzit că există pericolul ca Dunărea să se reverse“, oftează Ion Aprosiu.
În 2006, casa bătrânului a fost parţial distrusă de apele învolburate ale Dunării, însă acum este îngrozit de gândul că ar putea să rămâne şi fără ce a reuşit să reconstruiască. „Acum toată lumea suflă şi-n iaurt când aude de ape. Doamne fereşte să se mai întâmple o astfel de nenorocire! Duminica trecută am fost la biserică şi m-am rugat la Dumnezeu. Am cerut ca localitatea noastră să fie ferită de inundaţii“, mai spune Aprosiu.
„Ne-am luat toate măsurile“
Primarul localităţii Desa, iulian Bâlteanu, susţine că în urmă cu doi ani digul de apărare a fost consolidat, iar în momentul de faţă situaţia este sub control. „Ne-am luat toate măsurile în cazul în care Dunărea se va revărsa ca în 2006. Avem 171 de hectare de teren agricol inundate şi 200 de hectare de păşuni. Am discutat cu oamenii, iar fiecare familie este dispusă să pună umărul la treabă în cazul în care Dunărea o să inunde din nou localitatea. Am reuşit să înălţăm cu metru un alt dig din zonă tocmai pentru a nu exista probleme. Miercuri dimineaţa am fost să văd din nou cum stau lucrurile în teren“, explică Iulian Bâlteanu, primarul comunei Desa.
„Dacă plouă trei zile, suntem speriaţi de moarte!“
Oamenii din Desa mărturisec şi acum că în aceşti opt ani au trăit tot timpul cu frica în sân că Dunărea se va revărsa, iar localitatea va fi sub ape. „Ai o senzaţie cumplită atunci când vezi că Dunărea este la doi paşi de tine. Cu toţii suntem conştienţi de faptul că există pericolul de inundaţii în zonă. La noi, dacă plouă trei zile, suntem speriaţi de moarte! Nimeni nu mai vrea să treacă prin ce a trecut în urmă cu opt ani, dar, până la urmă, în calea naturii nu ai cum să te pui! Fiecare are saci de nisip pregătiţi să îi pună la poartă pentru a împiedica apa. Să sperăm că nu se va întâmpla nimic rău şi vom trece cu bine peste această viitură“, a precizat Constantin Deliu, un localnic din Desa, în vârstă de 64 de ani.
Marius Deca, prefectul judeţului Dolj, a declarat că în momentul de faţă nu există gospodării sub ape. „Avem 3.500 de hectare de teren inundate în tot judeţul Dolj, iar în port la Cetate drumul a fost inundat. Monitorizăm 24 de ore din 24 situaţia de pe Dunăre“, spune Marius Deca.
Avertizare extinsă
Începând de vineri, de la ora 6.00, codul portocaliu de inundaţii pe Dunăre este extins şi pentru sectorul din aval de Călăraşi până la Brăila, aferent judeţelor Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Brăila şi Tulcea.
Dezastrul de la Rast: „Ne-am săturat de inundaţii!“
La inundaţiile din 2006, şi comuna doljenă Rast a fost aproape distrusă. Peste 800 de case au fost puse la pământ de viitură. Atuncii, Guvernul României le-a construit localnicilor locuinţe noi, însă majoritatea au ales să nu îşi părăsească vechile case afectate de ape. Acum, cu toţii se gândesc cu groază ce vor face în cazul în care coşmarul de acum opt ani se întoarce. „Ne-am săturat de inundaţii. Autorităţile ar trebui acum să facă tot posibilul să nu se mai repete istoria din 2006. Îmi aduc aminte că în ziua de Florii a trebuit să părăsim casa şi am fost cazaţi în corturile Armatei. Am locuit acolo aproximativ o lună până s-au retras apele“, îşi aminteşte Ioana Neniu, o bătrână din localitatea Rast. Femeia mărturiseşte cu groază cî de fiecare dată când îşi aminteşte prin ce a trecut în 2006 o cuprinde un sentiment de nelinişte. „Cu siguranţă nu vom uita niciodată acele clipe de coşmar. Am plecat doar cu hainele de pe noi, iar când ne-am întors acasă am avut impresia că am trecut printr-un război“, încheie Ioana Neniu.
Cod portocaliu de inundaţii, până la sfârşitul lunii
Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii pe Dunăre până pe data de 30 mai. Vicepremierul Liviu Dragnea a pus la cale un plan anti-inundaţii, iar în momentul de faţă nu există localităţi vulnerabile de-a lungul Dunării, care să necesite evacuarea oamenilor.
Reprezentanţii Administraţiei Bazinale Jiu au precizat că debitele care se aşteaptă pe fluviu nu vor depăşi 13.500 metri cubi pe secundă. Potrivit hidrologilor, acest debit va putea fi controlat fără să producă pagube materiale însemnate. „Vom supraveghea atent zona întrucât această viitură va fi pe o perioadă destul de mare, de trei-patru săptămâni. Noi avem sarcina să monitorizăm digurile. Ele sunt foarte mult timp sub presiune, există riscul să apară fisuri, există riscul să apară infiltraţii şi noi trebuie să le observăm din timp, să intervenim, pentru a nu se produce o rupere de dig, care ar putea într-adevăr să producă probleme în aval de Porţile de Fier II“, a declarat Marian Tălău, directorul Administraţiei Bazinale Jiu.