Copiii au început şcoala, apar bolile colectivităţii. Ce măsuri trebuie să ia fiecare părinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La început de an şcolar, mare parte dintre elevi se îmbolnăvesc. Fie răcesc, fie se molipsesc cu un virus sau o bacterie, fie iau un parazit. Întrucât intrarea în colectivitate presupune mereu expunerea la riscul unei boli, părinţii şi dascălii trebuie să dea dovadă de responsabilitate.

A început şcoala, au început problemele. Nu numai cele legate de învăţătură, ci şi cele legate de sănătatea copiilor. Ce măsuri trebuie să ia părinţii şi care sunt cele mai frecvente boli la început de an şcolar explică medicul pediatru Violeta Pietrosu.

"Cele mai frecvente probleme intervin la preşcolari şi elevii de gimnaziu. Şi asta pentru că sistemul imunitar al copiilor de vârstă mică nu este suficient maturizat. Răceala se transmite prin strănut sau tuse sub forma unor particule de salivă foarte mici şi uscate. Acestea rămân în aer pentru perioade lungi de timp şi copiii se pot îmbolnăvi foarte uşor", a declarat dr. Violeta Pietrosu. Medicul spune că este foarte important ca părinţii care observă că micuţului îi curge nasul, tuşeşte sau acuză dureri de gât să nu-l mai aducă la şcoală câteva zile pentru că îi va îmbolnăvi şi pe ceilalţi colegi. Acelaşi lucru se impune şi în cazul gripei. "În cazul gripei debutul este brusc, destul de violent şi apare starea febrilă, apar frisoanele, durerile musculare, secreţiile nazale, tusea seacă. Copilul trebuie obligatoriu retras din colectivitate şi dus la pediatru", spune dr. Pietrosu.

Scarlatina, boală a copilăriei

"Scarlatina este cauzată de o bacterie şi nu de un virus şi pentru această boală contagioasă nu există vaccin. Boala debutează cu febră, care poate atinge valori de 39-40°C, dureri în gât şi vărsături. Copilul e agitat, refuză mâncarea şi are dureri puternice la înghiţit. De asemenea, ganglionii de sub bărbie şi de pe părţile laterale ale gâtului sunt măriţi şi dureroşi la pipăit. Boala se răspândeşte foarte uşor pe cale respiratorie, fie direct, prin picăturile de salivă împrăştiate în aer, fie indirect, prin orice obiect contaminat. Cadrele didactice trebuie şi ele să intervină imediat pentru că un copil cu scarlatină poate îmbolnăvi un colectiv întreg", a declarat medicul pediatru.

Giardia sau oxiuri, alte boli des întâlnite

Când copilul nu are poftă de mâncare, are greaţă sau vărsături, prezintă constipaţie sau diaree, înseamnă că ceva este în neregulă şi trebuie consultat un medic specialist. De cele mai multe ori, poate fi vorba de o boală parazitară. "Infecţiile cu limbrici, giardia, oxiuri pot apărea după ce copilul a mâncat fără să se spele pe mâini, a băut apă contaminată sau a intrat în contact cu o persoană purtătoare de paraziţi", spune dr. Violeta Pietrosu.

Păduchii, o altă problemă

Păduchii sunt nişte insecte care trăiesc la nivelul pielii şi se hrănesc cu sânge. Pediculoza apare cel mai des la nivelul capului, dar există şi pediculoza corpului sau pubiană. Insectele depun ouăle pe păr, în general la ceafă sau după urechi, dar le pot depune şi pe haine. Este obligatoriu ca părintele să anunţe imediat dascălul şi conducerea şcolii pentru ca toţi copiii să fie examinaţi, întrucât pediculoza se răspândeşte extrem de repede. 

Igiena copiilor, cea mai importantă

Copiii trebuie învăţaţi, în primul rând, să se spele corect pe mâini, cu apă şi săpun, apoi să le clătească foarte bine şi să le şteargă cu un prosop curat. "Regulile de igienă învăţate acasă, regulile de igienă învăţate la şcoală, aplicarea lor, îi ajută pe copii să nu se îmbolnăvească sau dacă se îmbolnăvesc, să aibă o formă uşoară, fără complicaţii. Copiilor trebuie să le spunem nu numai cum să se spele corect pe mâini, ci şi când să o facă. Înainte de fiecare masă, după ce merg la toaletă, după ce strănută. Trebuie să fie învăţaţi cum să-şi sufle nasul într-un şerveţel de unică folosinţă, nu pe mâneca hăinuţei, să nu-şi roadă unghiile. De asemenea, este important să ştie că atunci când e murdar pe mâini să nu pună mânuţa pe faţă, în special la gură şi ochi. Şi un alt lucru important, copilul trebuie să fie învăţat să nu împrumute haine, şepci sau agrafe de păr. Toate aceste obiecte pot fi purtătoare de microbi", a mai declarat medicul pediatru.

Specialistul avertizează că un rol important îl are, bineînţeles, alimentaţia copiilor care trebuie să fie cât mai sănătoasă, bogată în fructe şi legume. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite