Consumul excesiv de carbohidraţi ne poate afecta sănătatea. Care sunt alimentele care conţin un indice glicemic ridicat
0Medicii nutriţionişti ne avertizează că persoanele care consumă mai mulţi carbohidraţi sunt predispuse la cancer pulmonar. O dietă bogată poate fi uneori la fel de dăunătoare ca şi fumatul.
Specialiştii spun că majoritatea oamenilor au tendinţa să consume mai mulţi carbohidraţi decât are nevoie organismul lor. „Pâinea albă, orezul, dar şi covrigii sunt carbohidraţii care au au un indice ridicat şi care sunt asociaţi cu apariţia cancerului pulmonar. Aceste alimente sunt digerate rapid şi stimulează pancreasul şi provoacă o creştere a nivelului de insulin în sânge. Din punctul meu de vedere, o dietă extrem de bogată în carbohidraţi este periculoasă pentru sănătate, iar consumul de zahăr duce la apariţia obezităţii, bolilor cardiovasculare, dar şi la apariţia cancerului. Este important să învăţăm să ingerăm şi hrana corect, şi nu haotic. Organismul nostru funcţionează bine în momentul în care îi furnizăm nutrienţii de care are nevoie“, a spus medicul nutriţionist Şerban Dragomir.
Cum ne dăm seama dacă mâncăm prea mulţi carbohidranţi
Consumul excesiv de carbohidraţi au un impact negativ asupra organismului. Pot apărea probleme cu greutatea, energia, digestia, nivelul de energie sau imunitate.
- Din cauza consumului excesiv de carbohidraţi poţi avea scăderi dramtice ale energiei pe parcursul zilei.
- Te îngraşi repede atunci când dieta ta conţine carbohidraţi sănătoşi cum ar fi: cerealele, legumele şi fructele proaspete.
- După fiecare masă te simţi confuz şi simţi nevoia să mănânci ceva dulce.
- Eşti întotdeauna irascibil şi ameţit când îţi este foame.
- După ce ai o masă bogată în carbohidraţi te simţi somnoros.
Medicii nutriţionişti au mai precizat că nu putem renunţa definitiv la carbohidranţi, dar putem consuma alimente care conţin un indice glicemic mai scăzut. „Carbohidranţii ne ajută să avem un organism sănătos, însă trebuie să învăţăm să combatem efectele negative. Este indicat ca timp de două săptămâni să renunţaţi complet la zahăr şi cereale şi să consumaţi legume şi fructe verzi şi grăsimi sănătoase, dar şi să faceţi mişcare zilnic. Persoanele care au consumat mai multă pâine albă, cartofi sau orez au prezentat un risc de a dezvolta cancer la plămâni, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Texas“, a mai declarat medicul nutiţionist Şerban Dragomir.
Specialiştii ne mai avertizează că în special femeile a căror dietă este bazată în proporţie de 25% pe carbohidraţi rafinaţi prezintă un risc dublu de a face o boală de inimă, comparativ cu cele care au o alimentaţie sănătoasă.
Carbohidraţii care ne afectează sănătatea se găsesc de obicei în alimentele gustoase sau frumos ambalate. Produsele de patiserie, pastele şi sucurile carbogazoase au un aport ridicat de aditivi alimentari care ne pot face rău. Carbohidraţii ar trebui să reprezinte în jur de 55-60% din totalul caloriilor pe care le consumăm zilnic.
Mai citeşte şi
Carbohidraţi buni versus carbohidraţi răi în regimul de slăbire