Cât de nocivi sunt aditivii alimentari în alimentaţia copiilor şi ce putem face pentru a evita apariţia problemelor de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aditivii din produsele alimentare sunt periculoşi pentru sănătatea copiilor. Medicii susţin că aceste substanţe pot provoca numeroase probleme de sănătate.

Medicii ţinesă ne avertizeze că alimentele procesate nu conţin nutrienţi, vitamine, minerale, pentru că au fost pierdute în procesul de prelucrare. Aditivii au efecte negative asupra organismului şi sunt extrem de periculoşi pentru sănătatea copiilor.

„Părinţii trebuie să înţeleagă că este total greşit să îi răsplătească pe copii cu chipsuri, prăjituri, alimentele semipreparate şi sosuri. Sunt nocive, iar în momentul în care ajung să le consume periodic vom observa că le vor dependenţă. Copiii consumând acest gen de alimente ajung să aibă o dietă dezechilibrată, lipsită de vitamine şi minerale, iar astfel nu se vor mai putea dezvolta normal. Aditivii alimentari sunt substanţe chimice naturale sau artificiale care, odată adăugate în anumite produse, vor menţine prospeţimea, calitatea, aspectul, dar şi mirosul“, a spus Teodora Stancu, medic de familie.

Care sunt aditivii periculoşi pentru copii:

- Coloranţii alimentari pot provoca copiilor hiperactivitate şi chiar ADHD. Este bine ca, înainte de a cumpăra un produs care conţine aditivi, să citim eticheta.

- Bisfenol A sau BPA este un conservant alimentar şi este extreme de periculos pentru copii. 

- Uleiul de palmier contribuie la creşterea grăsimilor saturate şi este nociv pentru copii. 

- Grăsimile ascunse le găsim pe etichetele produselor procesate. De cele mai multe ori nu sunt trecute, dar trebuie să ştim alimentele conţin uneori şi aproximativ 50 de grame pe porţie.

- Glutamat monosodic - MSG se găseşte în compoziţia mai multor alimente. Aceste produse consumate de copii pot duce la obezitate, creştere în greutate, leziuni cerebrale, dar şi dureri de cap.

- Majoritatea băuturile comercializate pentru copii conţin niveluri periculoase de plumb. Pentru a evita apariţia unor boli este indicat să le oferiţi celor mici sucuri natural din fructe şi legume organice.  

Specialiştii au mai precizat că sunt peste 300 de aditivi care sunt folosiţi, aşa că este indicat să citim etichetele produselor. „Trebuie să învăţăm să excludem aceste alimente nesănătoase din regimul alimentar al copiilor. Aditivii cei mai întâlniţi sunt nitriţii, sulfiţii, benzoaţii, sorbaţii. Aceste substanţe nocive pot reprezenta  sursa durerilor de cap, greaţă, slăbiciune, dar şi dificultăţi de respiraţie“, a mai precizat Teodora Stancu, medic de familie.   

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite