Care sunt alimentele bogate în potasiu şi cât de bine ne fac dacă le consumăm regulat - sfatul medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii ne recomandă să consumăm alimente bogate în potasiu pentru a ne feri de apariţia unor boli
Medicii ne recomandă să consumăm alimente bogate în potasiu pentru a ne feri de apariţia unor boli

Specialiştii susţin că alimentele bogate în potasiu ar trebui să se regăsească zilnic în meniul nostru. În momentul în care există o deficienţă de potasiu pot apărea stările de oboseală, dar şi anumite stări de irascibilitate şi presiune arterială crescută.

Medicii spun că potasiul din alimente are numeroase beneficii asupra organismului, protejând vasele de sânge, iar doza zilnică recomandată atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei este de 5 grame. „Alimentele cu potasiu au numeroase beneficii asupra organismului, iar un aport suficient de minerale poate fi asociat întotdeauna cu un risc scăzut de dezvoltare a mai multor afecţiuni: artrită, boli renale sau diabetul de tip 2. Potasiul ajută şi la reglarea ritmului cardiac şi este indicat să fie folosit de persoanele cu hipertensiune arterială“, a spus medicul Traian Coman.

Alimentele care conţin potasiu şi sunt recomandate de medici:

- Cartofii dulci sunt bogaţi în potasiu, iar un singur cartof conţine 17% din doza recomandată zilnic. 

- Fasolea albă este bogată în proteine şi fibre, iar 80 de grame de fasole albă conţine 0,6 grame de potasiu. Fasolea albă conţie şi fier, un alt mineral care ajută la buna funţionare a organismului.

- Roşiile conţin vitamina E, 0,6 grame de potasiu şi 34 de miligrame de licopen. 

- Somonul este bogat în potasiu, iar 100 de grame este suficient pentru a putea asigura aportul de minerale pentru organism. 

- Ciupercile sunt bogate în potasiu, iar la 100 de grame consumate ne oferă o sursă de potasiu este 0,3 grame.

- Banalele se află pe lista alimentelor care au cea mai mare sursă de potasiu. O banană conţine 0,4 grame de potasiu şi asigură 12% din necesarul zilnic de minerale.

- Legumele cu fructe verzi sunt bogate în potasiu şi conţin 0,6 grame de minerale, ceea ce acoperă 16% din necesarul zilnic.

- Scoicile conţin fier şi vitamine B12, iar în 85 de grame consumate zilnic putem să luăm un aport de 0,53 de grame de potasiu.

Specilaliştii au mai precizat că nu recomandă preluarea mineralelor necesare organismului din suplimentele alimentare. „În cazul în care consumaţi în exces produse care conţin potasiu riscaţi să vă îmbolnăviţi de hiperkaliemie, iar indicat este să trataţi această boală pentru că poate avea efecte adverse asupra organismului. Poate apărea diareea, paralizia, retenţia urinară, dureri sau slăbiciune musculară“, a mai declarat medicul Traian Coman.

Mai citeşte şi

Alimentele care au un conţinut ridicat de potasiu

Ce păţim când avem lipsă de potasiu şi cum reacţionează organismul. Mineralul este esenţial pentru inimă

              

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite