VIDEO Cum se gravează lemnul. Ghid în imagini făcut de cei mai buni artişti plastici, prezentat la Muzeul de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gravură în lemn - xilogravură făcută de Florin Stoiciu Sursa Youtube
Gravură în lemn - xilogravură făcută de Florin Stoiciu Sursa Youtube

O expoziţie de gravură în lemn este vernisată joi, 24 mai, la Muzeul de Artă Constanţa, cuprinzând lucrările celor mai buni artişti plastici specialişti în xilogravură.

„Este un mare curs de gravură, cu peste 160 lucrări, pentru pasionaţii şi curioşii dornici să cunoască mai multe despre această artă a lemnului“, spun cunoscătorii. 

Matriţele sunt executate pe panou de lemn, cu placaj de lemn de tei. Imprimările sunt executate pe hârtie chinezească cu cerneală pe bază de apă.

Cel care reuneşte lucrările într-o expoziţie este Florin Stoiciu, profesor la Facultatea de Arte Vizuale de la Universitatea Ovidius din Constanţa. 

Invitaţii săi sunt academicianul Mircia Dumitrescu, Horia Teodoru, Aurel Bulacu, Ovidiu Ionescu, Răzvan Constantin Caratănase şi pictorul Eugen Raportoru. 

„Gestul graficianului este esenţial atunci când sapă lemnul şi când îl ocroteşte cu căldura mâinii sale. La Stoiciu, gestul este deprins de mult timp să alinte lemnul şi să-l prefacă într-un cântec sau într-un tumult. O expoziţie Stoiciu este mereu un câştig în istoria contemporană a gravurii româneşti“, descrie academicianul Răzvan Theodorescu.

„Expoziţia ‘Gestul în xilogravură’ (lemn în fibră) are atât un rol estetic, cât şi unul pedagogic, profesional. Se încadrează în demersul meu artistic de a căuta noi forme de exprimare prin experienţe personale. Începută în anul 2015, expoziţia de faţă a trecut printr-o primă etapă expoziţională cu un număr de 30 de lucrări, care au fost donate Muzeului de Artă din Iaşi.

Am continuat subiectele cu abordări diferite din punct de vedere al gestului formei create. Gestul, în cazul de faţă, se raportează la mişcarea mâinii artistului pentru a exprima o idee, un sentiment, o intenţie, pentru a înlocui cuvintele poveştii arătate. Această a doua etapă adaugă noi exerciţii stilistice, contribuind la clarificarea conceptelor mele personale“, arată Florin Stoiciu. 

Temele abordate sunt universale: Masca, Nudul, Peisajul, Peştii sau Forme Decorative. Cele două etape principale de execuţie au fost filmate de artist şi postate pe internet pentru o mai rapidă înţelegere a principiilor de bază.

„Consider că această metodă modernă este mai lesne de înţeles pentru tinerii artişti şi nu numai, în perceperea acestei tehnici. În ziua de azi, imaginea a înlocuit din ce în ce mai mult comunicarea prin scris. Voi continua acest demers pedagogic, să explic cât mai eficient unele fenomene artistice sau tehnici cu toate mijloacele prezente, fie ele video, imagini sau text. Expoziţia finală este practic o concluzie a tuturor acestor forme de exprimare vizuală. Consider că este doar o nouă etapă a creaţiei mele, mai degrabă un nou început pentru o nouă manifestare expoziţională. Expunerea stampelor şi a matriţelor panourilor de lemn contribuie la o mai bună înţelegere a bucătăriei interne a etapelor creaţiei personale. Această devaloare a tuturor etapelor de lucru este benefică în învăţarea şi priceperea acestui fenomen.

De cele mai multe ori, noi, observatorii, vedem doar rezultatul unei munci asidue a artistului şi nu înţelegem foarte bine cum a putut acea idee să fie transpusă într-un material banal care este lemnul. Tot acest demers al meu contribuie din plin la argumentul suprem cum că tehnicile şi manierele de imprimare, respectiv gravura, reprezintă poate cea mai democratică formă de artă“, afimă Florin Stoiciu.

Expoziţia va fi itinerată, după Constanţa, la muzee din Bucureşti şi din ţară. 

Afiş expoziţie xiligravură Florin Stoiciu Sursa FS

Pe aceeaşi temă: 

Expoziţia la care îngenunchezi în faţa lui Brâncuşi. Lucrări inspirate de geniul din Hobiţa, expuse într-o prezentare inedită

La aniversarea lui Brâncuşi. Expoziţia iniţiată de un profesor de la Universitatea Ovidius, vernisată la Cotroceni  

Povestea fascinantă a maestrului gravurii româneşti. Florin Stoiciu: „Dacă rămâneam la Mănăstirea, trebuia să mă fac agricultor, cum era toată lumea“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite