Vara înecaţilor. De ce-i ia valu' pe români, în pofida salvamarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamarii scot turişti leşinaţi din apă Foto arhivă
Salvamarii scot turişti leşinaţi din apă Foto arhivă

În ciuda avertizărilor repetate şi a interdicţiilor clare, turiştii ignoră toate regulile de siguranţă şi fac baie în mare, cu copii cu tot, riscându-şi viaţa. Un avocat din Bucureşti a fost scos cu forţa din apă şi încătuşat.

Turiştii de pe litoral au ajuns groaza salvamarilor, care trebuie să se ia la harţă cu cei care nu vor să respecte interdicţiile de îmbăiere. Sunt câteva reguli simple: când marea este agitată, vântul suflă tare, curenţii sunt puternici sau valurile sunt mari, nu este permis scăldatul în mare. Restricţia are un singur rol: acela de a proteja viaţa.

Ce trebuie să ştii

Pe plajele turistice există foişoare în care stau salvamarii în tricouri şi şorturi roşii, cu ochii aţinţiţi pe linia geamandurii. Turiştii nu trebuie să treacă de această semnalizare, care arată distanţa de siguranţă până la care se poate intra în apă în acea zi. Amplasarea geamandurii se schimbă mai aproape sau mai departe de ţărm, în funcţie de starea vremii şi de starea fundului apei, care poate deveni abrupt peste noapte, în urma unei furtuni sau a unui curent care a săpat în nisip. La foişoare mai este arborat un steag, care înseamnă: steagul roşu cu galben – plaja este supravegheată de Salvamar; steagul galben - scăldatul este recomandat doar celor experimentaţi; steagul roşu – scăldatul este interzis.

Ce nu trebuie să faci

Peste 60 persoane au ignorat în acest sezon turistic orice recomandare a Salvamarului şi au intrat în apă punându-şi viaţa în pericol. Dintre acestea, 18 au murit. Aceasta este statistica Serviciului de Ambulanţă a Judeţului Constanţa, până la acest moment. Ultimii 4 au pierit în doar câteva ore ale zilei de luni, în sudul litoralului. Este vorba despre doi adolescenţi de 17 ani, un tânăr de 24 ani şi un bărbat de 45 ani. Doar bărbatul a fost adus la mal, decedat. El intrase după fiul său de 17 ani în apă, în dreptul restaurantului Laguna din Mangalia, iar martorii spun că ei depăşiseră cu mult geamandura. Curenţii i-au tras tot mai mult către larg, băiatul a pierit sub valuri, iar bărbatul nu l-a mai putut salva. Încercând să se menţină la suprafaţă, nici el nu a rezistat forţei mării, fiind înghiţit de apă. A fost scos de salvamari inconştient şi nu a mai putut fi readus la viaţă. Băiatul, cu posibile afecţiuni psihice, nu a fost încă găsit şi este înregistrat ca dispărut. Cei doi erau din Dej, judeţul Cluj.

Celălalt adolescent de 17 ani, Rareş Grama din Brâncoveneşti, judeţul Mureş, a fost luat de valuri şi aruncat sub stabilopozii de pe plaja Cerna din Saturn. Echipajele de intervenţie îl caută şi acum. În maximum două zile, marea probabil îl va scoate la suprafaţă, spun salvamarii.

Avocatul intrat la apă

Un alt turist a fost scos luni cu forţa din apă, după o oră de scandal cu salvamarii. Omul nu voia cu niciun chip să iasă din mare. Până la urmă, doi salvamari l-au imobilizat şi l-au luat pe sus, ducându-l pe mal, unde îl aştepta un echipaj de Poliţie, care i-a pus cătuşe. Oamenii legii au descoperit că turistul recalcitrant, în vârstă de 64 ani, este un avocat din Bucureşti. A fost amendat cu 200 lei. „Nu vă pot reproduce ceea ce ne-a spus. Ne-a acoperit de injurii, de vorbe grele. Tocmai el, care apără societatea. Am fost siliţi să-l salvăm împotriva voinţei lui“, au relatat salvamarii de la Mangalia.

avocat salvamari

Salvamarii, agresaţi

Pentru cele 7 staţiuni ale Mangaliei (Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia) sunt pe plajă 85 salvamari, plus doi şefi care suplinesc efectivele când este nevoie - Vasile Borteş şi Marin Tiţu. După ziua de luni au rămas la posturi 84 salvamari, căci cel mai bun salvator de la Jupiter a anunţat că renunţă la serviciu. S-a săturat să fie înjurat şi aproape bătut de turiştii pe care-i scosese din apă. Şapte dintre ei fuseseră la un pas să-şi piardă viaţa, dar în loc de mulţumiri i-au adresat numai invective.

„Astăzi am atras atenţia unor părinţi care îşi lăsau copiii nesupravegheaţi în apă, în ciuda tuturor avertismentelor. Şi ce valuri mari sunt, ce curenţi periculoşi... Ne-au ocărât ca la uşa cortului, că cine suntem noi să le spunem lor ce să facă“, relatează Marin Tiţu.

„Acesta este comportamentul românului necivilizat. Totul i se cuvine, el merită totul, când are chef. Suntem bulversaţi de asemenea atitudine. Cei mai în etate au altfel de educaţie, sunt mai responsabili, cooperanţi, săritori. Femeile, mai ales, sunt mai atente, mai grijulii, nu se aventurează în apă. Dar restul... Dacă s-ar putea să fim un salvamar la un turist, ar fi perfect. Vor să stăm după ei ca un înger păzitor, dar să îi lăsăm să facă tot ce vor. Asta nu se poate întâmpla la mare, unde nu ne jucăm cu viaţa. Ar trebui să învăţăm de la şcoală, din clasele elementare, nu doar prim-ajutor, ci şi civism, comportament în societate, pe plajă“, declară Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului.

Cel mai periculos vânt

Salvatorii atrag atenţia că urmează cea mai grea perioadă a sezonului turistic, când marea devine mai capricioasă, iar curenţii - schimbători. Anul trecut, statistica a fost dată peste cap de o zi în care numai la Vama Veche au fost răpiţi de mare 10 turişti. Bilanţul sezonului turistic 2015 a fost de peste 30 morţi. „Avem avertizare de vreme rea toată săptămâna. Începe să bată vântul de nord-nord-est, regele mării. Este cel mai periculos vânt. Rugaţi-i şi dumneavoastră, presa, pe turişti, să fie responsabili, oriunde ar fi, inclusiv în vacanţă. Trebuie să avem altă mentalitate, să ne educăm singuri“, transmite Vasile Borteş.

La Mamaia, turiştii au fost mai preocupaţi de distracţia de pe mal decât de cea din apă. În ultima săptămână, niciun turist nu a murit înecat, dar 51 persoane au fost scoase pe braţe din mare. Ambulanţa a fost chemată în fiecare zi pe plajă, iar salvamarii au acordat primul-ajutor pentru tot felul de suferinţe: insolaţii, arsuri, plăgi, hemoragii, entorse, luxaţii, lipotimii, sincope, epilepsii, măsurarea tensiunii arteriale. În medie, zilnic 10 copii se pierd de părinţi.

Cum va fi vremea la mare

Specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie anunţă că vremea se va răcori de la o zi la alta în Dobrogea, până în data de 26 august, astfel încât media maximelor diurne va scădea de la 32 grade Celsius la 27 grade Celsius. Între 27 şi 31 august se va produce o uşoară creştere până la o medie de 30 de grade, după care până la 4 septembrie, mediile diurne vor scădea uşor din nou. Temperaturile nocturne se vor menţine în jurul mediei de 21 de grade în primele 3 zile, apoi vor avea o scădere până la 18 grade în data de 26 august. În intervalul 27 august-4 septembrie, mediile minimelor regionale vor avea variaţii nesemnificative, menţinându-se la valori de 18-19 grade. În primele trei zile, cu precădere în cursul după-amiezelor, local vor fi averse slabe, apoi vremea va fi în general frumoasă, cu o probabilitate foarte redusă pentru ploi.
 

Pe aceeaşi temă:

Tată de 45 ani şi fiu de 17 ani, morţi la Mangalia. Fiul este prins sub stabilopozi. Alţi doi tineri au fost înghiţiţi de mare la Saturn

Doi bărbaţi au murit înecaţi în Jupiter şi Saturn, după ce au ignorat avertismentele şi au intrat în marea agitată

Sute de persoane salvate pe plajele de pe litoral. Care este semnificaţia steagurilor arborate la foişoarele salvamarilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite